Днями стало відомо, що ДБР нарешті відкрило кримінальне провадження щодо вінницької судді Ірини Курбатової, котра в 2016-му засудила активіста та революціонера Юрія Хорта до 4,5 року за публічний виступ проти Петра Порошенка. Але не за статтею щодо постановлення завідомо неправосудної ухвали, а зловживання владою чи службовим становищем.

– Мова йде про ухвалу 1 березня 2016 року щодо продовження тримання мене під вартою, яку було винесено без повідомлення моїх адвокатів, із залученням підставного адвоката Варчука. Більше того, у травні 2019 року я отримав ухвалу Шевченківського райсуду Києва, якою ДБР було зобов’язано відкрити провадження щодо судді Ірини Курбатової за ст. 375 ККУ, однак теруправління у Хмельницькому, куди відносяться злочини службових осіб, вчинені у Вінниці, її загадково загубили, а місцевий суд двічі відмовляв мені у відкритті провадження.

Що ж до того, чи вірить активіст у те, чи вдасться добитись справедливості, він поки що не плекає надій.

– Ще Аврелій Августин у IV cт. писав, що держава без правосуддя — це зграя розбійників. Навіть сьогодні, будучи вже юристом, я вважаю, що в Україні немає варіантів реформістського очищення судової влади «згори», і це становище обов’язково призведе до нового витка громадянського протистояння. Ви знаєте, що суддя Борис Плахтій, котрий у 1987 році виніс смертний вирок ветерану УПА, зараз спокійно відпочиває на пенсії. Якщо цей чоловік у Луцьку досі спокійно себе почуває, то Курбатова — тим паче. З особистого спілкування із нею я собі склав портрет цієї людини. Вона дуже любить і шанує себе, а коли вела мою справу, то була впевнена у своїй безкарності. З її слів, Україна як держава припинить своє існування, а вона житиме за кордоном, — каже Юрій Павленко. – Та я вірю у справедливе покарання судді Курбатової, але не опираюсь тільки на матеріали даного кримінального провадження у цьому плані. Справа в тому, що докази можуть бути знищені або спотворені за цей час. У тому числі дуже важливий аудіозапис судового засідання від 1 березня 2016 року. Загалом Ірина Курбатова вчинила стільки епізодів кримінальних правопорушень під час ведення моєї справи, що я переконаний у тому, що її можна буде притягнути до кримінальної відповідальності за наявності достатніх підстав в Україні. Тобто я маю на увазі реформовану прокуратуру, ДБР та суд. 23 червня я вже звернувся про допити судді Курбатової, підставного, на мою думку, адвоката Варчука, секретаря Мартинюк, прокурора Совгири та інших.

Нагадаємо, що повернення одіозної судді Ірини Курбатової ще восени минулого року викликало різке обурення у активістів та учасників Революції гідності. Адже саме Курбатова у квітні 2016-го посадила яскравого лідера вінницького Майдану Юрія Павленка-Хорта. А у вересні 2015-го дала 5 років тюрми волонтеру та добровольцю із Вінниці Андрію Сарвірі — Санчесу (вирок був скасований в апеляції)… Також ми писали, як розглядалося кримінальне провадження про рекет за участі відомого «авторитета» Самвела Манукяна — Московського із двома під­ручними… Ірина Курбатова відпустила його на во­лю. Не менш гучна справа в руках судді — десятки слухань по справі зятя мера Могилева-Поділь­ського Сергія Шевчука, якого звинувачували у замаху на вбивство.. Але і його також відпустили, після чого служителька Феміди начебто пішла на заслужений відпочинок. Втім, сенсаційно повернулась на роботу у 2019 році, а вже у квітні цьогоріч її на закритих зборах обрали заступницею голови суду Ганни Гайду…

Віталіна Володимирова