Взимку люди навіть перекривали трасу із вимогою не приєднувати їх примусово до Вінниці, адже вони давно вирішили стати частиною Сокиринецької ОТГ.

— Ми хочемо, щоб нашу Писарівську громаду приєднали до Сокиринецької ОТГ. За перспективним планом ми повинні бути разом з Вінницею, але люди проти такого приєднання. В нас були опитування у 2016 році, тоді біля 900 підписів зібрали за приєднання до Сокиринецької ОТГ, було і рішення сесії. Потім сільський голова все це зупинив і тепер нас хочуть приєднати до Вінниці. Ми не хочемо туди , через великі податки на землю, високі тарифи водоканалу і не хочемо, щоб у нас було так само.

Потрібна лише наша земля, для розбудови міста. Ми не хочемо, щоб вони тут господарювали, – заявляли тоді на мітингу нам жителі Писарівки. – Впевнені, що наша громада просто стала неугодною, бо не підтримала певну політичну партію. Також зовсім незрозумілою є “мовчазна” позиція депутата ВР Анатолія Драбовського. Ще в січні 2020 року він приїжджав на зустріч та обіцяв, що він буде стояти на стороні жителів Сокиринецької ОТГ.Зі свого боку ми також подали йому письмове депутатське звернення від депутатів Писарівської сільської ради про те, щоб при формуванні Перспективного плану було взято до уваги волевиявлення жителів громади, які хочуть приєднатися до Сокиринецької ОТГ. Анатолій Драбовський особисто пообіцяв, що докладе максимум зусиль, але думку людей буде відстоювати. І ось пройшов час, а від нього немає ні діла, ні слова у відповідь. Чому так змінилася поведінка народного депутата? І де вже шукати людям правди?

То ж у відчаї мешканці Писарівки вирішили звернутись до Вінницького окружного адміністративного суду щодо скасування рішеннь сесії як незаконних щодо у приєднання Писарівської громади до Вінницької ОТГ.

-На передостанньому засіданні суд ухвалив затребувати від Писарівської сільської ради надати суду документи, які свідчили б про проведення громадських слухань щодо добровільного приєднання Писарівської громади до Сокиринецької ОТГ. Але так як їх сільський голова Дмитро Науменко не проводив, і навіть умисно відмовився це робити, то таких документів він не надав. Також він чомусь не надав письмового повідомлення, що таких документів не існує, так як такі слухання не проводилися, – пояснює мешканець Писарівки та позивач Петро Орел. – На загальному фоні передвиборних обіцянок і переділу Вінницької області під особисті інтереси конкретних осіб все більше стає очевидним, що жителі Писарівської громади стали заручниками ситуації, в якій села і цілі ОТГ можновладці “розписували” для забезпечення власних результатів на майбутніх виборах. Отже, на даний час єдиним державним органом, який ще може хоч якось відновити справедливість, залишається суд.

Наступне засідання має відбутись 10 серпня і вже тоді справу будуть розглядати по суті. У свою чергу Писарівський сільський голова Дмитро Науменко так коментує ситуацію:

– 4 листопада була сесія у нашій сільській раді. Частина депутатів була згодна проголосувати до Сокиринецької ОТГ. Але інша частина депутатів і жителі громади за те, щоб наша сіль­ська рада була у майбутньому приєднана до міста Вінниці, я своїм розпорядженням вніс питання також на сесію. І на ній депутати проголосували, щоб розпочати процес об’єднання з Вінницькою ОТГ. Питання про об’єднання з Сокиринецькою більшість не підтрималає При приєднанні статус села не змінюється. Є питання у нас з податками. Але ви знаєте, що те саме місто Вінниця поділене на зони. І податки сплачуються відповідно до оціночної вартості землі. Себе Сокиринці вважають спроможними. Якщо ви спроможні, то навіщо вам Щітки і Писарівка?

Віталіна Володимирова