Директор Вінницької філії ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» Оксана Мадонова-Пушкар у системі сортовивчення працює з 2008 року. А Вінницьку філію, до складу якої входить Немирівська, Іллінецька та Могилів-Подільська сортодільниці, очолює з 2016 року. Пані Оксана звертає увагу органів місцевої влади, органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів на проблеми, які торкаються  філії останнім часом та, зокрема, проблем із використанням державних земель.

Принципова жінка не побоялася виступити проти свого вищого керівництва, захищаючи інтереси колективу. Саме це керівництво в обхід дирекції Вінницької філії віддало державні землі у приховану оренду, що за законом суворо заборонено. А це 300 гектарів ріллі. На цій оборудці у січні нинішнього року кияни заробили майже 1 мільйон 700 тисяч гривень. Гроші зосередили в центрі, а колектив Вінницької філії (десять чоловік) сидів місяцями без зарплати. Кожен день  Оксана Борисівна штурмувала вищих керманичів, захищаючи інтереси свого колективу,  поки тим не набридло. І замість того, щоб подбати про зарплату підлеглих, взялися чинити тиск на директора філії. За її словами, дійшло навіть до відвертих погроз. Оксана Борисівна по своїй натурі жінка хоч і бойова, та здоров’я підкачало, нерви ж не сталеві. А коли опинилася на лікарняному, їй відразу ж знайшли заміну. Ніби тільки цього і чекали.

Новоспечений керівник порядки почав наводити по-своєму. Відразу поміняв усі замки, довів до нервового зриву завскладом і почав сприяти київським керманичам, аби змінити цільове призначення землі. Тоді її легко можна буде розпаювати. Не добралися київські керманичі із новопризначеним виконуючим обов’язки директора лише до техніки. Аби зберегти її для колективу, Оксана Борисівна всі механізми віддала на безкоштовне зберігання фермеру із Джуринець М.Г. Сікорському.

Минулого понеділка О.Б. Мадонова-Пушкар вийшла з лікарняного і приступила до роботи. Все, що відбувається з Вінницькою філією, оцінює як рейдерське захоплення її. І ясно, що до влади рвуться не господарники, а ділки.  Це показав збір цьогорічного урожаю черешень. Вони просто пообрізали плодоносні гілки черешень, і деревам тепер, щоб віджити, треба мінімум років п’ять. Що ще більше натворили за цей період, покаже повна інвентаризація, на яку Оксана Борисівна видала спеціальний наказ. Вона бореться правовими методами. Наскільки вони ефективні – покаже час.

Т. Сквірська

P.S. Тим часом стало відомо, що з Києва їде чиновницький десант, аби приборкати непокірну директорку, яка захищає інтереси колективу. Невже знову нагнуть селян і відберуть у них землю?