«Загалом вийдемо на 137000. З яких ти отримаєш 62000», — йдеться у переписці мами і депутата. Скільки жінка мала віддати депутату? Він стверджує, що ці кошти пішли іншій дитині. Проте якій, щоб перевірити, не називає.

Голова бюджетної комісії Геннадій Мазур шокований такими діями свого заступника. І каже, що такі кошти — цільове призначення і використання поза межами – це кримінальний злочин. Голова Барської ради, колишній однопартієць депутата із «Самопомочі», теж обурений.

– Якщо цей депутат таке вчинив, то у нього і совісті ні честі немає.., — каже він.

Альона Сероветник з Бару уже два роки бореться за життя свого сина Дениски. Щоб врятувати дитину, мама звернулася до депутата-земляка, який «вибив» для неї з обласного бюджету 90 тисяч, але цими грішми жінка мала поділитися…. З ким і чому, мама Альона розповіла нашому журналісту.

– Ми помітили, що у три місяці малий не тримає голівки. Злоякісна пухлина. Пройшли чотири блоки хіміотерапії і знову зробили МРТ, виявили, що навколо пухлини утворилося багато кіст, і припинили «хімію».

Довелося їхати оперуватись за кордон, шукати гроші. Я звернулася до депутата Вінницької облради Сергія Стадніка, бо знала його ще змалечку, вчилася з його сестрою в одному класі. Сергій порадив написати заяву на нашого міського голову та на його ім’я. Одну заяву написала я, іншу — моя мама.

Сергій Стадник

Потім він приїхав і каже, що посприяв, щоб з Барського бюджету виділили 22 тис. грн. Але оскільки нам потрібно було 7-8 тисяч доларів, то він докладе усіх зусиль, щоб нам ще й з обласного бюджету виділили 150 тис. грн. Але за однієї умови. І розповів, немовби за ще одну сім’ю зі Жмеринки, де теж хворіє дитина і вони звернулися до нього за матеріальною допомогою. Запевнив, що він хоче допомогти обом дітям, і запропонував розділити 150 тис. на обох. Я погодилася, бо для нас 75 тисяч – це колосальні гроші. Де ми їх візьмемо…

Коли поверталися з Білорусі, Стаднік написав, що гроші з області вже виділено, і запитав, чи я пам’ятаю за ту іншу сім’ю. Я відписала, що пам’ятаю. Тоді він відписав, що 150 тисяч не вдалося «вибити», а лише 90 тисяч, і наполіг, щоб 75 тисяч з них ми віддали тій дитині. Пояснював, що 22 тисячі мені вже виділи з Бару, а після Нового року він ще 25 тисяч з області для нас «виб’є». Тут вже я не стрималася, написала: розумію, що на кожній роботі хтось щось намагається вкрасти, але це вже занадто… Я погодилася на його умови, бо вірила, що нам дістанеться 75 тисяч. Запропонувала розділити порівно 90 тисяч. Але він наполіг, щоб з тих 22 тисяч теж віддати половину.

Переписка депутата із мамою Альоною Стадник:

Сумнівалися, чи взагалі існує та інша дитина, хотіли навіть поїхати в Жмеринку і завезти їм гроші, якщо така сім’я існує, а не просто вигадана схема… Але Сергій не давав ніяких контактів. Потім мені подзвонив чоловік, начебто батько тієї дитини, представився Русланом, розказував щось за їхнє лікування. В деталі не вдавалася, просто попросила його карточку, щоб перекинути гроші, але він відмовився і сказав, що приїде за ними в Бар. Ми домовилися зустрітися в центрі, біля магазину «Грош». Я віддала йому 56 тис. грн. готівкою, і ми розійшлися. Дорогою назад він дуже поспішав і комусь увесь час телефонував.

Одразу відписала Стадніку, що гроші передала і це вже на його совісті буде, як вони будуть витрачені.

Зараз знову треба їхати в Білорусь, бо кіста росте, потрібно міняти шунт, тому знову бігаю по владних кабінетах. Мене запитують, чи я вже отримували допомогу, чесно зізнаюся, що так – на моє ім’я були виділені 90 тисяч з обласного бюджету, але 56 тисяч з них я змушена була віддати…

Мені тепер хоч у Сірка очі позичай… А Стадніку хоч би що, через два тижні після цієї історії на березі Індійського океану вже відпочивав….

Одразу підкреслимо, що ця історія вже набула розголосу і серед депутатів, і серед звичайних жителів та керівників області та району.

Ось як прокоментував цю ситуацію депутат Вінницької обласної ради Сергій Стаднік, до якого ми звернулись:

– Дійсно допоміг цій людині отримати кошти на лікування її дитини. 90 тис. грн. їм виділила обласна рада і 22 тисячі – Барська ОТГ.

У той час до мене також звернулися батьки ще однієї дитини, їм теж потрібні були кошти. Не вправі називати прізвище, але два роки тому їм з бюджету теж виділялася колосальна сума на лікування дитини. Вони лікувалися в Туреччині і з тих пір кожні пів року мають туди їздити на діагностику. Дитина, слава Богу, вилікувалася. Але батько досі віддає борги за операцію, тому хотів допомогти з коштами, аби вони не пропустили чергове обстеження. Працюю заступником голови бюджетної комісії і знаю, наскільки важко отримати кошти на лікування з бюджету, а для двох діток – це нереально. Тому одразу пояснив Олені, що хочу допомогти обом діткам. Ідея була в тому, щоб отримані гроші рівними частинами розділити між двома дітьми. Альона добровільно погодилася на такий варіант. Нікого ні до чого не змушував! Зараз розумію, що потрібно було ризикнути і подати документи на обох дітей. Але могло статися, як часто буває наприкінці року, коли кошти «зависають», їх фізично не встигають освоїти і гроші повертаються в бюджет. Тому вирішили подавати документи на одну дитину.

Так, ми, можливо, писали в заяві 150 тисяч, вже не пам’ятаю, але я не міг обіцяти якоїсь конкретної суми, бо не знав, скільки виділять.

Після того, як ці кошти були виділені, ми зробили так, як напередодні домовлялися. Альона звинуватила мене в тому, що я використав ці кошти у власних цілях… Та це нісенітниця, кошти були передані батькові тієї дитини. Завжди намагаюся допомогти людям при усіх своїх можливостях – чи то бюджетні кошти, чи власні, чи спонсорські. Переконаний, що це дискредитація мене перед майбутніми виборами.

Але чому депутат так і не назвав прізвище тієї людини, якій він виділив кошти, навіть знаючи, що його можуть звинуватити в шахрайстві? Бо ж чого боятися, коли є реальна дитина?

Голова Барської райради Михайло Піддубний, до якого зверталася Альона Сероветник, ось як прокоментував цей резонансний і шокуючий випадок:

– Ця жінка нещодавно зверталася до нас за матеріальною допомогою, якщо кошти ще не виділені, то згодом обов’язково будуть виділені.

– А як Ви оціните такий вчинок свого однопартійця із «Самопомочі»?

– Ми вже не однопартійці. Я зараз з командою «Голосу». А щодо цієї ситуації, то що тут можна сказати – на мою думку, це латентний злочин, який важко буде довести. І якщо людина пішла на нього, то волати до її совісті марно…

А ось як коментує ситуацію голова бюджетної комісії облради Геннадій Мазур:

– Такі кошти виділялись небагатьом депутатам. Бо у них є свої фонди. І багато з них просто розуміли, що це винятки. Але заступник голови бюджетної комісії, депутат від «Самопомочі», можна сказати — в лідерах тих, хто буквально «вибігав» по різних кабінетах такі кошти. І люди йшли назустріч, бо ж розуміли, що це екстраординарні випадки.

Але навіть якщо депутат називає, що він комусь щось і колись брав від грошей, виділених Сероветник, то це фінансове порушення. Бо це цільові кошти, і вони мають піти лише цій дитині, без усяких «ділень».

– Скажіть, а скільки і на що «вибив» коштів депутат Сергій Стаднік?

– 31 травня 2018 року – 300000 для онкохворої дитини В.Коваленка, 9 жовтня 2019 – 900000 на заміну вікон у Барському будліцеї. 227000 – спортсмену О. Йолтушковському. Були й інші звернення, але кошти не виділялись. Крім того, щорічно виділялись кошти С. Стадніку, як і іншим депутатам, у його депутатський фонд.

Ми показали ці факти іншим депутатам облради, і вони, чесно кажучи, були шоковані такими сумами. Бо якщо по півтора мільйона виділили б на потреби кожному депутату, то не вистачило б обласного бюджету.

Юлія ІВАНЮК
Міла ПОЛІЩУК