Бо виходить, що атовцям, вчителям, медикам, працівникам культури, селянам та жителям міст землі немає, а для скупників цих прав вона в тисячах гектарів?

У соціальній мережі «Фейсбук» рясніють оголошення: «500 гривень на руки за одноразовий підпис. Вам від цього ніякої шкоди не буде. 063 471 42 66 – терміново телефонуйте».

Чергова сіра схема «дерибану» української землі збиває з пантелику молодих людей, студентів та пенсіонерів. Кожному громадянину України при народженні надається право на 2 га державної землі, але фактично цю ділянку неможливо отримати. Навіть не всім учасникам АТО видають обіцяні землі, їх у прямому сенсі потрібно «добиватися». Натомість «можновладні громадяни» скуповують так зване «право на землю» за 500 гривень, тому що мають змогу отримати ці земельні ділянки в реальності?

Журналісти «33-го» разом з громадським активістом Андрієм Гайдаєм вирішили провести журналістське розслідування.

Телефоную на номер з оголошення. Відрекомендувалася студенткою. Сказала, що тер­міново потрібні кошти. Ненав’язливо поцікавилася про умови «співпраці». На що нам відповів співрозмовник Андрій:

– У нас все легально. А у тебе судимість є? Як ні – бери паспорт і код. Можемо зустрітися о 12 годині поблизу ресторану «Чилі піца». Швидко поясню умови, а потім підпишемо довіреність, і ви відразу отримаєте 500 гривень на руки. Лиш подумайте, ця земля вам ніколи не пригодиться, ви навіть її можете не отримати, а тут відразу 500 гривень на руки. Такого більш ніде немає. Якщо є друзі-студенти, приводьте із собою.

Я підійшла до нотаріальної контори, що знаходиться за адресою: Коцюбинського, 78б. В очікуванні «земельних грошей», окрім мене, було ще близько 20 осіб – літні жінки, пияки та декілька студентів. Над цими групами осіб плідно трудилися «псевдо­менеджери», які розповідали про безпеч­ність, лег­кість та швидкість грошей. Переконували, що в подальшому земля і так не знадобиться. Ось виходить і мій «консультант». Представився Олексієм та запросив на попередню розмову.

– У кожної людини при народженні є 5 прав приватизації земельної ділянки. Ми пропонуємо сільське господарство – державне — передати нам. Кароче, ви ставите підпис того, що передаєте своє право на користування земельною ділянкою іншим людям – тобто нам. Це вам шкоди ніякої не завдасть. Ви просто передаєте одне право з 5 — вам 4 залишається. Мова йде про державну власність. Приватної власності це ніяк не стосується. Свої документи не буду показувати, бо з документами не ходжу. Я сам особисто підписав і вам пропоную.

Поки ми спілкувалися з «консультантом», його колеги вивчали територію і впізнали Андрія Гайдая, який разом з охороною чекав нас неподалік. «Менеджери» миттєво всі пропали. Більше години ми чекали на зворотний зв’язок від авторів оголошень та посередників разом з чотирма 55-річними чоловіками (двоє вже підписали довіреність і привели ще своїх друзів). Їм зателефонували та сказали, що на сьогодні грошей вже немає, тож приходьте в понеділок. Натомість нам повідомили ще очікувати.

Коли я зрозуміла, що за мною спостерігає чоловік з кафе, то навмисне почала плакати, телефонувати до «консультантів» в істериці та просити допомоги – заробити 500 гривень. Навіть розіграла сценку про те, що хлопець кине, бо не принесу потрібних коштів. Через годину до мене таки вийшов на зв’язок власник номера (з оголошення):

– Ти журналістка? Скажи правду – бо розмова може бути іншою.

Я заперечила та в сльозах повторила, що безробітна студентка.

– Підійди до контори, зараз тебе зустрінуть.

Я пішла у призначене місце, побачила двох хлопців.

– Я просто так візьму 300 гривень і дам тобі. Тільки не плач! Я не хочу вірити, що я у це втягнувся, і не хочу підставляти людей. Готовий віддати тобі свої кошти, тільки прошу — нічого не підписуй. Тут схема одна – обманути людей. Люди, які скуповують землю по 500 грн., потім роблять з цього великі кошти.

Під час відвертої розмови псевдоконсультант зізнався, що сам став жертвою цієї махінації. Він – колишній учасник АТО, який намагається витягнути з цієї схеми свого 20-річного сусіда. Чоловік розповідає, що після зустрічі з нами «невідомі посередники» обдзвонили всіх «консультантів» та попередили, що на місці працюють журналісти та оперативники. Тому від сьогоднішнього дня офіс закривається на 4 доби. Після цього на зв’язок ніхто не вийшов. За словами співрозмовника, у Вінниці таких точок та угруповань більше 5, конкретно в цій схемі «на Коцюбинського» працює близько 20 осіб. Це хлопці віком 20-25 років, їхня потен­ційна аудиторія – пенсіонери, які люблять випити, малозабезпечені та студенти. Щоденно тут буває більше 70-80 осіб.

Нотаріус, яка перед нашою зустріччю приймала людей та оформлювала довіреності (про це розповідали чоловіки, які вдруге привели товаришів по «земельні гроші») відмовилась з нами спілкуватися. Жінка заявила, що вперше чує про подібні «сірі схеми» та оформлює все лише за згодою двох сторін.

Андрій Гайдай додає, що дана схема продовжується вже довгий час. Ніхто не припиняє подібні «дерибани», а по­ліція ці злочини не розслідує.

Андрій Гайдай

Ми сьогодні намагалися самостійно висвітлити дану схему. Наша земля не гумова, її не буде ставати більше – лише менше. Розкрадати державне — це тенденція, яка відбувається по всій Україні. В мене є відео, де один з «земельних консультантів» розповідає, що за день відмивається близько 160 га землі. Наразі відкрито провадження по 190 статті. Але, на жаль, ніхто нічого не розслідує. Люди, схаменіться та не ведіться на провокації!

Софія Копач