– На території Вишенського озера, яке активно засипають, розпочалось масштабне будівництво. Тут будується новий житловий квартал «Джерельний»: дев’ять багатоквартирних будинків на 217 квартир та 90 паркомісць, — йдеться у розслідуванні «Автомайдану».

Як з’ясували громадські активісти, забудовник не має дозвільних документів для будівництва і зводити триповерхові багатокварні будинки тут заборонено:

– З розміщеними на рекламі ЖК «Джерельний» будинками та транспортними розв’язками ми визначили земельні ділянки, на яких розпочалось будівництво. І запитали Він­ницьку міську раду, чи надавали вони дозвільні документи на ділянки, за якими здійс­нюється будівництво. На що отримали чітку відповідь, що жодних дозвільних документів нікому за вказаними нами координатами будівництва вони не надавали, як і не давали жодних дозвільних документів ЖК «Джерельному» на вулиці Джерельній, що на Вишенському озері, — повідомила керівник вінницького «Автомайдану» Таїса Гайда. — Згідно з роз’ясненнями, які ми отримали від Вінницької міської ради, будівництво ведеться на зоні Ж-1, яка призначена для будівництва житлових будинків садибного типу і блокованих до 2-х поверхів. А ЖК «Джерельний» будує 3-поверхові будинки на два під’їзди, в середньому по 24 квартири. Саме тому будівництво, яке уже проводить ЖК «Джерельний», не відповідає генеральному плану міста і може бути незаконним.

Більше того, громадські активісти встановили власників земельних ділянок, де планується новий ЖК, і виявилося, що деякі з них уже причетні до кримінальних справ з іншими ЖК.

– Згідно з кадастровою картою, територія, де проходить будівництво, це 17 земельних ділянок, з яких 16 мають середню площу 4 сотки та належать трьом особам, одна з яких пов’язана принаймні з п’ятьма житлово-будівельними кооперативами: ЖБК «Будінвест», ЖБК «50-річчя Перемоги», ОК ЖБК «Кварталбуд 13», ОК «ЖБК Поділлябуд», ОК «ЖБК Авеню». Деякі з цих ЖБК уже мають свіжовідкриті кри­мінальні провадження. Наприклад, ЖБК «Будінвест», щодо якого відкрито кримінальне провадження ДБР. Слідчі підозрюють, що будівництво не відповідає пожежним нормам, потенційних інвесторів було введено в оману щодо наявності дозвільних документів, а кошти виведено через фірми-прокладки, — повідомляється у розслідуванні ГО «Автомайдан». — Також у судовій ухвалі фігурує ЖБК «Набережний квартал» та ЖБК «Новобудови 1-8», керівником яких є Олександр Єрьоменко з Хмельницького. Саме з прізвищем Єрьоменка найбільш скандальні недобудови «Резиденція» та «Рів’єра», стосовно яких уже кілька років триває судова тяганина.

Міла ПОЛІЩУК