– Тендер на капітальний ремонт доріг у Бару з великою ймовірністю виграла фірма, котра запропонувала найвищу ціну на свої послуги, хоча офіційно переможця ще не оголошено. Абсурд! Адже тендери для того й проводяться, аби серед кількох претендентів на виконання робіт вибрати того, хто матиме найвигідніші пропозиції.

Та тільки не в цьому випадку. Ситуація склалася так, що не дуже грамотний спеціаліст оголосив торги. Або ж все було зроблено навмисно, з зазначенням таких вимог, формулювання котрих не зовсім відповідає вимогам закону і є трохи завищеними, — вже тепер стверджують учасники торгів.

Та оголошення двох процедур торгів на ремонт відбулося. Співфінансування 50 на 50: область і місцевий бюджет. Зрозуміло, що у проведенні цих робіт зацікавлені всі мешканці Бару і потенційні підрядники. Адже всім відомо: якщо кошти до кінця року не використаються, то їх доведеться повертати до обласного бюджету. А комунальне підприємство «Бар-благоустрій», котре оголошувало тендер на проведення робіт — це та установа, яка відповідальна за належний стан доріг у місті. Тому мали б до цього поставитися серйозно, з розумінням.

У цих двох закупівлях взяли участь по сім учасників. Але шість учасників вже відхилені. Єдиним, котрого не відхилили, залишилося підприємство ДП «Вінницький облавтодор», котре запропонувало найвищу ціну — понад 2 мільйони гривень.

Як стверджують учасники торгів:

– Це товариство навіть не брало участі в аукціоні і не скидало ціну, як це робили інші. Наразі воно залишається єдиним. З огляду на те, з яких причин відхилялися всі учасники з нижчою ціною, очевидно, що увесь цей тендер — як велика вистава на користь одного учасника. І тепер інші учасники збираються подавати скарги до Антимонопольного комітету. Бо, за фактом, своїми діями підприємство «Бар-благоустрій» призвело до того, що виконання робіт, котрі співфінансуються з обласним бюджетом, можливо, і не відбудуться через затягування процесу проведення тендерних закупівель. По суті, замовник ігнорує всі вимоги Закону «Про публічні закупівлі» і ухвалює рішення на власний розсуд.