Нагадаємо, що метод ІФА визначає не лише наявність коронавірусу, але й те, чи є у людини антитіла.

В Україні непередбачене масове безкоштовне ІФА-тестування.

Право на безоплатний тест мають: пацієнти із симптомами COVID-19 (їх тестують одразу при підозрі); пацієнти з пневмонєю (якомога швидше), контактні особи (на 14 добу після контакту); особи, що потребують планової госпіталізації та/або операції (безпосередньо перед ними), медичні працівники, які працюють з хворим на COVID-19 (раз на 14 днів), працівники лабораторій, які обробляють зразки на COVID-19 (раз на14 днів), працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіла (раз на 14 днів), працівники Національної поліції, Національної гвардії, Держприкордонслужби та інші медичні та фармацевтичні працівники (раз на 30 днів).

За інформацією сайту департаменту охорони здоров`я ОДА, ІФА- діагностику проводять 11 лікувальних установ області: обласний Центр СНІД, ВОКЛ ім. М.І.Пирогова, ендокриндиспансер, госпіталь ІВВв, шкірвендиспансер, МКЛ №1, Муніципальний діагностичний центр, Гайсинська, Козятинська, Хмільницька ЦРЛ, Могилів-Подільська ОЛІЛ. За період проведення досліджень в перелічених закладах обстежили понад 12 тис. осіб та виявили 308 позитивних результатів.

Найбільше досліджень провели в діагностичному центрі — 6732, а серед державних закладів першість тримає шкірвендиспансер – 3068. Також на коронавірус обстежують у ОЛЦ та приватних лабораторіях.