І сталося це тоді, коли наш земляк вирішив відвідати своїх родичів на тимчасово окупованій території Донеччини. Його затримали відразу, коли той перетинав лінію розмежування.

Представники так званого «МДБ ДНР» чоловіка доправили до спецтюрми в окупованому Донецьку. Саме там, застосовуючи психологічний тиск та фізичні тортури, зловмисники схилили його до конфіденційного співробітництва.

Про це нещодавно розповіли у пресслужбі правління Служби безпеки України у Вінницькій області.

Від нашого земляка «куратори» вимагали збирати і передавати інформацію, у тому числі фотоматеріали щодо українських стратегічних об’єктів.

– Мене змусили підписати якісь документи. Я це зробив, бо дуже боявся за долю своїх близьких і для того, щоб тільки вибратися звідси, — згодом розповість потерпілий. — Мене відпустили. Та відразу ж, як тільки я перетнув лінію розмежування, зі мною зв’язалися представники МДБ і поставили цілу низку завдань…

Він зрозумів, що спокійного життя не буде. Тому, коли вінничанин повернувся до України, звернувся до УСБУ, розповів контррозвідникам усі обставини свого вербування та завдання, котрі йому поставили.

Варто нагадати, що в Україні державна зрада та сприяння діяльності терористичній орга­нізації карається позбавленням волі на строк до 15 років. Водночас від кримінальної відпо­відальності звільняються громадяни, які не вчинили жодних дій на шкоду державній безпеці і добровільно повідомили правоохоронцям про обставини вербування.

Ілона ВАЛЬТЕР