Минулого четверга під­приємці Могилева-Поділь­ського пікетували головне управління поліції області.

Вони заявляють, що таким чином намагалися звернути увагу правоохоронців на неправомірні дії охоронців Кондитерського дому «Вацак», котрі, як стверджують мітингарі, незаконно віджимають їхній бізнес на набережній Дністра. Підприємці вимагають від керівництва ГУНП у Вінницькій області всебічного і об’єктивного розслідування захоплення приміщення річкового вокзалу у Могилеві-Подільському.

Posted by Moskalyuk Stanislav on Tuesday, June 30, 2020

Posted by Moskalyuk Stanislav on Tuesday, June 30, 2020

Приміщення по вулиці Київській, 2/2, котре понад 20 років орендує під кафе Надія Москалюк, віднедавна стало чи не найгарячішою точкою у місті над Дністром. Підприємиця розповідає:

– Договір оренди, укладений з ПАО «Київський річковий флот» і філією «Пристань Могилів-Подільський», і досі дійс­ний. Але 26 червня працівники Кондитерського дому «Вацак» зрізали замки, встановлювали грати, відтісняли мого чоловіка, побили орендаторку… І все це відбувалося під наглядом поліції. Виходить, нардепу Вацаку, ім’я котрого носить підприємство, все дозволено у Могилеві-Подільському?

Posted by Moskalyuk Stanislav on Tuesday, June 30, 2020

Чому так сталося? Надія Москалюк пояснювала, що нещодавно держава виставила на приватизацію майновий комплекс по вулиці Київській, 2/2. У квітні відбувся аукціон, в котрому взяли участь три суб’єкти: КД «Вацак» і дві фізичних особи. Аукціон виграв Валерій Івахов. Але на стадії затвердження протоколу про результати аукціону його раптом… дискваліфікували. Підставою дисква­ліфікації стала оплата реєстраційного та гарантійного внесків не зі свого особистого рахунку, а через касу банку. Як би там не було, але переможцем аукціону визнали КД «Вацак», котрий купив майновий комплекс за меншу суму. Наразі цей момент оскаржується у Вінницькому господарському суді.

У відчаї підприємцям не залишилося нічого іншого, як вийти з пікетом під приміщення управління поліції у Вінниці.

Я орендую цю будівлю більше 20 років. Зробила ремонти, навела на пристані красу: палісадники, квіти… Купила теплохід, щоб возив людей до Лядівського монастиря. Від­новила судноплавство на Дністрі. Але Кондитерський дім «Вацак», кінцевим бенефіціаром котрого є народний депутат Геннадій Вацак, захотів забрати це приміщення. 26 червня відбувалося, по суті, викидання нас на вулицю. Охоронця викинули, все зачинили і не допускають нас туди, щоб ми хоча б речі свої забрали. Це свавілля! По цьому випадку порушено 5 кри­мінальних проваджень! На наш пікет звернули увагу. До нас вийшов начальник слідчого від­ділу Олександр Солдатов, — розповіла Надія Москалюк. — Так, в них є договір купівлі-продажу, але він ще оскаржується в суді. Так само, як і аукціон, протоколи і накази Фонду держмайна. Та Кондитерський дім «Вацак» за наказом нардепа, не чекаючи жодних рішень, не допускає нас на територію.

Помічник народного депутата Геннадія Вацака Тетяна Фоменко про цю ситуацію знає і стверджує, що проблема давня, тягнеться ще з 2014 року і пов’язувати її з народним депутатом Геннадієм Вацаком неправильно, бо зчиняти скандал через те приміщення — не в його стилі.

– Саме тоді, у 2014 році, у «Київському річ­­ковому флоті» провели інвентаризацію свого майна і вирішили через Фонд держмайна пустити у продаж Могилів-Подільську пристань. Як такої пристані у нас немає. Біля пристані стоїть старенький катер і все! — розповідає Тетяна Фоменко. — У самому приміщенні пристані Надія Москалюк облаштувала ресторан. Але жодної офіційної угоди про те, що орендар надає їй право вести там якусь господарську діяльність, в реєстрі немає. Олег Москалюк був директором Могилів-Подільської пристані. Але зараз керівництво річкових портів змінило директора і звільнило його. Зрозуміло, що це йому не сподобалося. На аукціон, крім КД «Вацак», подав документи від якоїсь структури родич Москалюків, котрий працює начальником Чернівецького управління освіти. Сама Надія Москалюк теж брала участь в аукціоні і виграла його, зобов’я­завшись сплатити 3 мільйони 15 гривень. Але за аукціон вона не заплатила, подала до Фонду держмайна недостовірні документи. Та й другий учасник — держслужбовець. Звідки в нього 3 мільйони гривень — ще те питання… І коли це все перевірили, то переможцем аукціону визнали Кондитерський дім «Вацак». Надію Москалюк попередили про те, що їй треба звіль­нити примі­щення. Надія Москалюк почала оскаржувати всі документи в суді. Почекали мі­сяць, але вони виїжджати не збиралися. Тоді працівники КД «Вацак» поміняли замки. Та її чоловік Олег вибив вікно і увій­шов у приміщення, хоча все подавалося якраз навпаки. Людина не хоче нормально спіл­куватися, не йде на контакт, хоча їй повідомляли, що вона може забрати свої речі у зручний для неї час. Та вона не приходить за ними.

Набережна Дністра у центрі Могилева-Подільського — чудове місце і для відпочинку, і для ведення бізнесу. Головне, щоб все відбувалося законно. Останнє слово у цій історії має сказати суд. А підприємці міста наголошують, що нардеп має бути взірцем у всьому. А не навпаки. І він не може використовувати цей значок як перепустку для вседозволеності.