Усім відомо, що Конститу­цій­ний Суд України розглядає справу за поданням 51 народного депутата щодо конституційності Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. За словами колишніх регіоналів, цей закон “спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин”. Уже під час судового засідання суддя Ігор Сліденко, який родом із Вінниччини, запідозрив нардепа 8-го скликання від Опозиційного блоку Олександра Долженкова у цитуванні воєнної доктрини Володимира Путіна, адже саме там він вживає термін “російськомовні громадяни”.

Натомість той заявив, що нічого про те не знає. А у своїх претензіях керується виключно українським законодавством та Конституцією України.

“У своєму конституційному поданні Ви наводите інформацію із приводу чисельності так званого російськомовного населення. Це число абсолютно точно відображає дані перепису населення України 2001 року. Чи можна використати дані перепису 2001 року? Минуло уже 19 років, 7% території України наразі перебувають під окупацією, близько 15% населення також перебуває під окупацією. І якщо так, то хоч якимось чином обґрунтуйте свою позицію”, – звернувся суддя КСУ Ігор Сліденко до Долженкова.

Останній, у свою чергу, відповів, що це не його провина, що в Україні не провадили перепис населення із 2001 року.

У підсумку Ігор Сліденко все ж змусив Олександра Долженкова визнати, що у нього немає актуальної інформації про російськомовних громадян. Тому подальшу долю багатостраждального документа вирішуватимуть уже за зачиненими дверима. Після двох днів дебатів Конституційний Суд перейшов до закритої частини засідання. Рішення має поставити крапку в дискусії чи ризикує відкинути українців на багато кроків назад…

Зазначимо, що 47-річний суддя Конституційного Суду України Ігор Сліденко родом із села Северинівка Тростянецького району. Юридичну освіту здобув в Одесі, стажувався у Німеччині. У березні 2014 року Верховною Радою України призначений суддею Конституційного Суду України. 1 листопада 2019 року на території Російської Федерації вступив у силу указ щодо реалізації заходів до 322 українців, яких наші «північні брати» внесли до санкційного списку. Серед них і наш земляк Ігор Сліденко…

Від редакції. А ми від імені більше мільйона вінничан хочемо зазначити, що гордимося таким земляком.

Віталіна Володимирова