Сьогодні зняли з порядку денного Верховної Ради проєкт Постанови «Про утворення та ліквідацію районів» № 3650. Документом передбачалось створення 5 районів у Вінницькій області. Але основна проблема – в охопленні територій. Після погодженого Кабміном розподілу в нас Вінницький район виявився найбільшим – 766,4 тис осіб; Гайсинський – 243,3 тис осіб; Могилів-Подільський – 205, 2 тис осіб; Тульчинський – 157,2 тис осіб; Хмільницький – 188,3 тис осіб.

Райони виконуватимуть функції координації державних органів влади на місцях.

Тому розподіл за кількістю населення повинен бути рівномірний. На це звернув увагу експерт, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. Він пропонував поділити Вінницький район на два. Пропозицію підтримали і мої колеги Лариса Білозір і Віталій Безгін, які працюють в Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

До того як проект Постанови про утворення та ліквідацію районів винесуть на голосування в Раді, Комітет ще раз розгляне питання створення шостого, Жмеринського, району, до якого увійдуть Жмеринський, Барський і Шаргородський райони. До речі, завдяки моєму зверненню і підтримці колег, Копайгород залишили в Барському районі, а не приєднали до Могилів-Подільського. Тобто зробили так, як просили нас люди.

Тож маємо шанс «заскочити в останній вагон» і зробити рівномірне районування Вінницької області, де буде Вінницький, Гайсинський, Могилів-Подільський, Тульчинський, Хмільницький і Жмеринський райони.

Можливо, дві жінки із ВР зможуть це зробити?