З початку пандемії Вінницька  райлікарня стала опорною у боротьбі з коронавірусом на Вінниччині. Сюди звозять хворих на COVID-19 з усіх районів області. Але навіть при такому навантаженні та ризиках Вінницька районка чи не єдина лікарня, де не було спалаху коронавірусу серед медичного персоналу. Як тут рятують пацієнтів і бережуть здоров’я співробітників, розповів головний лікар Олександр Кривов’яз.

– З початку пандемії у нас було 13 летальних випадків з підтвердженими результатами на Ковід. Більшість з них траплялися ще на початку, коли тільки відпрацьовувався маршрут «ковідного» пацієнта. Одну молоду пацієнтку втратили прямо в приймальному відділенні, хоча життя людини можна було зберегти, якби її не везли у Вінницю, а надали необхідну допомогу на місці. Пізніше до нас стали направляти лише важких хворих, які мають супутні патології. Зараз смерті, на жаль, також мають місце, але це переважно люди у похилому віці. Нещодавно помер 78-річний чоловік, на минулому тижні — дві його ровесниці.

– А як так, що при таких ризиках у Вінницькій районці не сталося спалаху поширення COVID-19 серед лікарів та молодшого медперсоналу?

– У нас був єдиний випадок ще у квітні. У медсестри з інфекційного відділення піднялася температура, тест на COVID-19 дав позитивний результат. Вона на 5 днів була госпіталізована в інфекційному від­ді­ленні, а по­тім лікувалася вдома, бо у неї була легка форма перебігу хвороби. Через 15 днів медсестра уже повернулася на роботу. Ніхто ні з її колег, ні з членів сім’ї не був ураженим.

Ще з самого початку я поставив питання ребром – поки усі співробітники не будуть забезпечені засобами індивідуального захисту, ми не приймемо жодного «ковідного» пацієнта. Бо у нас на обліку було лише 25 протичумних костюмів, яким по 15-20 років… Як в таких працювати? Тоді, дякуючи благодійній допомозі, ми отримали майже 2000 якісних костюмів. Майже щодня волонтери, депутати, представники влади привозили рукавички, респіратори, маски. Не було бахіл високих, до колін, то ми використовували гумові чоботи, які ретельно щоразу дезінфікували. Взагалі у нас дезінфекція та усі санепідемічні норми на високому рівні. Ми співпрацюємо з головним лікарем СНІД-центру, ще епідеміологів взяли в штат. У нас не окремі бригади, а увесь колектив навчений і може працювати з «ковідними» пацієнтами. А основне — усі без винятку співробітники відповідально поставилися до нових викликів, самодисципліна – перш за все, тому усі разом доклали максимум зусиль, щоб не допустити спалаху, хоча могли «горіти», як і перша міська, і калинівська лікарні, і онкодиспансер…

– Як з фінансуванням? Чи може хворий, госпіталізований у вашу лікарню, розраховувати на безкоштовне лікування?

– Ми фінансуємося за двома «пакетами». Перший – це наш основний, як багатопрофільної лікарні, поки що тут стовідсоткове фінансування. Другий пакет – це ковідний, НСЗУ виплачує нам кошти за вилікуваних пацієнтів. Завдяки цим коштам змогли покрити борги за дороговартісні медикаменти – антибіотики нового покоління. На даний час стаціонар забезпечений належним чином, щоб надавати безкоштовне лікування «ковідним» пацієнтам. Суттєву фінансову підтримку ми отримали від районної та обласної ради.

– Скільки у лікарні зараз хворих на COVID-19?

– На ранок понеділка — 29 чоловік, з них 15 з підтвердженим COVID-19, інші з підозрою. Троє людей в реанімації, важкі. У пологовому одна породілля з дитиною, у неї підозра.