Минулого тижня внаслідок ранкової зливи постраждали жителі трьох мікрорайонів у Жмеринці. Там негода затопила городи мешканців, а в деяких людей вода просто стояла в помешканні. Крім того, рясні дощі розмили асфальт вздовж вулиць та зруйнували частину дороги. Люди у розпачі та вже підраховують збитки… Кажуть – роками просили у міської влади зливову каналізацію, але так і не дочекались її.

– Такої зливи вже давно не було. Буквально за годину вода дісталась першого поверху нашої п’ятиповерхівки. Пошкодило стелю, меблі та техніку, а стіни вкрилися цвіллю. В декого у будинку знаходились офіси, люди втратили цінні документи. У підвалі води по груди, а ще її чимала кількість зібралась на даху. Коли потече – невідомо. Найбільше постраждали жителі мікрорайонів «ТЕЦ», «Велика Жмеринка» та «Заріччя». А все тому, що вони знаходяться в ямі. З дощовою водою летіло все підряд – каміння, цегла, сміття. В городі всю картоплю змило під корч, який урожай можна чекати? Гірша ситуація у людей, які живуть трохи нижче вулиці, каміння з верхніх провулків та вулиць тут летіло з такою швидкістю, що розмило асфальт і частину дороги. У відчаї деякі люди переїхали до родичів, бо потрібно замінювати підлогу та фарбувати стіни, – каже Володимир Ашихмін, мешканець вулиці Валерія Брезденюка.

Після НП жмеринчани мали зустріч з міським головою Анатолієм Кушніром та депутатом обласної ради від їхнього округу. Там знову піднімали питання облаштування водостічної системи, яка змогла б відводити воду хоча б від осель.

Люди у розпачі, підраховують збитки

– Будуть виділені кошти потерпілим з міського бюджету, – додає мер Жмеринки Анатолій Кушнір. – Крім того, знайшли людей, які мають досвід по розчищенню річки Баран, яка протікає поряд із затопленими мікрорайонами. Будемо укріплювати русло, підрівняємо дороги, встановимо зливні каналізації, аби вода стікала. Кошти на це є. Людей в біді не залишимо, будьте певні.

У той же час синоптики попереджають – від 18 липня на Вінниччину знову повернуться зливи. Тож мешканцям Жмеринки та південних районів слід бути напоготові…

Віталіна Володимирова