«Я не знав, що 90 тисяч виділялися лише для дитини Сероветник. Мені сказали, що це кошти на двох», – пояснив Руслан Коваленко.

Чому депутат облради називав жмеринчанином і до виходу публікації не називав взагалі – залишається таємницею. Батько також зізнався, що у 2018 році на лікування його сина в Туреччині обласна рада вже виділяла 300000 грн. І насправді він не зі Жмеринки, як заявляв депутат Стаднік, а з Вінниці. А дружина його з Бара.

Він розповів, що двічі звертався до депутата обласної ради Сергія Стадніка за матеріальною допомогою, бо його син лікувався та проходить обстеження за кордоном – у турецькій клініці – і сім’я не в змозі самотужки оплачувати дороговартісні медичні послуги. Чоловік показав кореспонденту виписки та чеки з цієї клініки. Зі сльозами на очах згадав усе, через що їм довелося пройти, щоб врятувати сина.

– Два роки тому у травні серед тижня нам зателефонували з садочка, бо у малого почалася блювота та піднялася температура. Лікар порадила потримати сина вдома і не водити в дитсадок, ми так і зробили. Напередодні Зелених свят дружина купала Влада і помітила в нього гулю на животі. Ми одразу звернулися в дитячу обласну. Там зробили УЗД, взяли деякі аналізи і сказали лягати до них в онковідділення на обстеження. Потрібно було зробити МРТ, але черга туди – майже місяць. Попереду було три вихідних, ми розуміли, що не можемо зволікати, і вирішили написати відмову від госпіталізації і самостійно шукати шляхи порятунку дитини. Знайомі порадили «медичний туризм». Знайшли фірму, яка звела нас із турецькою клінікою.

Моя дружина з Бара і знала, що Сергій Стаднік допомагає онкохворим діткам, тому звернулися до нього. Написали заяву, надали документи, які підтверджують, що ми лікуємося в турецькій клініці. Згодом дружині на карточку прийшли 300 тис. грн.

Вдруге звернувся до Стадніка, коли потрібні були кошти, щоб знову їхати в Туреччину на обстеження. Я також написав заяву про матеріальну допомогу у Вінницьку міську раду. Надав копію чеків з турецької клініки на 75 тис. дол., вказав, що ще маю борг – на той час 25 тис. дол. – за лікування за кордоном. Але нам кошти так і не надійшли. Тому запитав Сергія Олександровича, чи зможе він ще раз нам допомогти. Конкретної суми ні першого разу, ні тепер не просив.

– А ви знали, що тих 90 тисяч виділялися конкретно для хворої дитини Альони Сероветник, а не на вас обох?

– Цього я не знав. Мені просто подзвонили, що можна під’їхати до неї у Бар і вона віддасть 56000 грн. Так і зробив. Ми зустрілися в Бару біля «Гроша». Я розповів їй свою ситуацію, вона – свою.

– Чому взяли готівкою кошти і навіть розписки не написали? Чому на карточку не захотіли, щоб скинула?

– Якби стояло питання про розписку, я б написав, це не проблема. Можу навіть зараз написати.

– То ці 56 тисяч були витрачені на обстеження?

– Через карантин ми не можемо поки виїхати в Туреччину, але ці кошти не витрачені, вони призначені виключно для обстеження у клініці, де ми лікувалися.

– А чому не можна обстежуватися у нас?

– Турецька клініка зобов’язалася вести нас до повного одужання, а ми маємо двічі на рік їздити до них на обстеження. На це потрібно 3-5 тис. дол. У нас ми здаємо час від часу аналізи, але інколи очі на лоба лізуть від їхніх результатів, бо деякі показники чомусь вищі, ніж до лікування, що неможливо… Різні лабораторії дають різні результати, що також абсурдно. Тому турецькі лікарі не довіряють нашим аналізам і обстеженням, які ми звідси відсилаємо. Турки хвалять наших лікарів, кажуть, що у наших хірургів золоті руки, але від рівня нашої медицини загалом просто в шоці…

– Якби вам сказали віддати половину коштів з тих 300000, які ви отримали у минулому році, іншій хворій дитині, ви б поділилися?

– Звичайно! Коли у Туреччині були, ми теж підтримували та допомагали українцям, які там лікувалися. Бо тільки той, хто пережив таку біду, може зрозуміти іншого в такій же ситуації.

Але після цього скандалу мою сім’ю почали звинувачувати, що ми забрали гроші у мами хворої дитини для нашої здорової… Люди не розуміють, що мій син ще п’ять років у групі ризику…. Як далі поведе себе хвороба, невідомо… Він зараз на інвалідності, відновлюється після шести блоків хімії, які він прийняв…

Розумію Альону, вона шукає грошей, щоб врятувати дитину. Теж через усе це пройшов. Але Сергій Стаднік єдиний, хто відгукнувся на наше прохання і допоміг з коштами. Він нам обом допоміг! Чому його тепер роблять винним?!

Напевно, тому, що це були не його власні, а державні кошти. І ви їх тримаєте, забравши у жінки, якій вони були виділені, і зараз вони їй екстрено потрібні?!

Міла ПОЛІЩУК