У середу, 15 липня, Євросоюз продовжив заборону на в’їзд туристів до 31 липня цього року. Разом з тим Болгарія відкриває кордони для туристів з України. В’їзд в країну для громадян України вже дозволений з 16 липня. Відповідне рішення прийняло Міністерство охорони здоров’я Болгарії.

При цьому уточнюється, що рішенням уряду Болгарії у країні продовжено дію надзвичайної епідемічної ситуації до 31 липня. Як зазначено на сайті Міністерства охорони здоров’я Болгарії, тест на ПЛР не потрібен людям, які прибувають в країну з країн-членів ЄС (за винятком Швеції і Португалії, Великобританії і Північної Ірландії), а також країн, що відповідають Шенгенській угоді. Це стосується і України.

Чимало вінничан люблять відпочивати у Болгарії, їдуть вони туди через сусідню Молдову та Румунію. То ж чи зможуть вони дістатись туди через пункт пропуску в Могилеві-Подільському, ми запитали у пресслужби прикордонного загону.

– Через Молдову транзитом зараз можна дістатись лише через пункт пропуску «Кучерган» на Одещині. Там здійснюється спільний українсько-молдавський прикордонно-митний контроль. Пропуск громадян буде проводитися як в пішому порядку, так і на авто. Дотримуватимуться карантинні обмеження, встановлені Україною та Республікою Молдова. І, наскільки мені відомо, мають бути підтверджуючі документи, що ви їдете саме на відпочинок – квитки, путівки… Через Могилів-Подільський молдавани транзит не приймають. Тільки своїх громадян, або тих, хто має відношення – родичів ( батько, мати, чоловік, дружина, брат чи сестра). Після того має бути ізоляція чи обсервація.

В які країни можна їхати на відпочинок українцям вже зараз?

За станом на 16 липня, для українських туристів відкриті такі країни:

  • Болгарія – без проходження 14-денного карантину і без тесту на коронавірус;
  • Хорватія – з проходженням тесту перед поїздкою (довідка про наявність негативного результату тесту на COVID-19 обов’язкова);
  • Туреччина – без довідок про тест, без самоізоляції та обсервації;
  • Албанія – без довідки про тест, без проходження карантину;
  • Єгипет – без довідки, без проходження самоізоляції;
  • Мальдіви – без довідки, без проходження карантину.
  • ОАЕ – наявність негативного результату тесту на COVID-19 обов’язкова.

Віталіна Володимирова