Догляд за молодим лісом дуже трудомісткий, вимагає значних затрат людської кваліфікованої праці і коштів на його проведення. Тому лісівники на всіх етапах догляду за лісом впроваджують новітні методи, застосовують широку механізацію основних робіт.

Питання якісного догляду за лісовими культурами та формування насаджень під час освітлення та прочищення, а також механізація цих процесів стали головними під час виїзного семінару-навчання лісівників ДП «Бершадський лісгосп», який проведено на базі Ободівського лісництва. Навчання проводили директор держлісгоспу М.В. Краснєєв та головний лісничий В.А. Сташенко. Участь у ньому взяли лісничі, помічники лісничих, майстри лісу, трактористи-машиністи Ободівського, Сумівського та Цибулівського лісництв.

Місцем проведення навчання було обрано обхід № 1 Ободівського лісництва майстра лісу В.О. Чайки. Особливістю цього обходу є велика кількість високоякісних лісових культур. На цих ділянках якісно проведено пониження пнів, що у майбутньому полегшує механізовані догляди за насадженнями.

М.В. Краснєєв наголосив, що основне завдання лісівників – створення високопродуктивних лісів. Використовуючи на практиці передові наукові технології, лісівники підвищують продуктивність лісів, вводять до складу більш посухостійкі породи, використовують різні схеми створення лісових культур.

Учасники семінару ознайомилися з особливостями проведення механізованих доглядів, освітлення та освітлення у незімкнутих лісових культурах за допомогою подрібнювача «Kansas-170», який агрегатується з трактором МТЗ-82. У квітні таке обладнання придбали для Бершадського лісництва. За період експлуатації подрібнювача вже проведено механізовані догляди на площі 80 га. За одну зміну за допомогою цієї техніки можна обробити 3,6-4 га. На виконання такого об’єму робіт при ручній праці знадобилося б 10-15 днів одній людині. Нове обладнання дало значний економічний ефект.

Враховуючи переваги такого обладнання, було прийнято рішення придбати його і для інших лісництв. Підприємство вже закупило ще 2 таких подрібнювачі у Ободівське та Сумівське лісництва. У планах – повністю забезпечити ними усі лісництва.

Роботу цього обладнання оглянули безпосередньо на кількох ділянках різновікових лісових культур дуба. За допомогою подрібнювача можна проводити догляди у насадженнях до 10 років. Нова техніка досить швидко та якісно дозволяє звільнити міжряддя у лісових культурах від небажаної деревної, чагарникової рослинності та бур’янів. За допомогою круглозвенних ланцюгів подрібнювач зрізує та подрібнює небажану рослинність, а уся зрізана біомаса залишається на місці для перегнивання, що поповнює ґрунт поживними речовинами. На відміну від ручної праці з використанням кущорізів при такому механізованому догляді не створюється захаращеність неліквідними хмизами, що дає можливість виконувати інші технологічні операції та знижує ймовірність виникнення і поширення вогню у лісових масивах.

Такий подрібнювач дає можливість при доглядах за молодими насадженнями відійти від трудомісткої ручної праці з використанням сокири, кущорізів, мотокоси та РКР–1,5. Нове обладнання допомагає полегшити та пришвидшити догляди, провести їх ефективніше.

ДП «Бершадський лісгосп» постійно технічно переозброює лісогосподарське виробництво. Адже оновлення та зміцнення матеріально-технічної бази підприємства є неодмінною умовою ефективної роботи сучасного держлісгоспу.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ