Днями свій 100-річний ювілей відзначила Софія Горобчук, жителька села Лопатин на Козятинщині.

Вона ніколи не сиділа склавши руки, тяжко працювала ланковою у колгоспі. А ще виростила 4 дітей, виховала 7 внуків, 12 правнуків та вже має 5 праправнуків. Крім численних родичів, друзів та су­сі­дів, привітати ювілярку заві­тали районні та сільські чиновники. Вручили ювілярці Почесну грамоту від районної ради та райдержадміністрації, квіти, вітальну листівку та грошову винагороду.

– Софія Горобчук із багатодітної родини, загалом 10 дітей. Але під час голодомору двоє братів ще маленькими померли, інші вижили завдяки мерзлій картоплі та бур’янам. Бабуся закінчила три класи польської школи, тоді працювала ланковою у колгоспі. Але, попри від­сутність освіти, читати, рахувати та писати навчилась. Чоловік Софії Горобчук прийшов після війни пораненим, працювати важко не міг, був вівчарем у селі. Жили дуже скромно, зараз дідуся вже немає в живих, — кажуть односельчани.

Довгожителька зізнається — одним із секретів довголіття є любов до праці та життєвий оптимізм.

– Я ще в 95 років із рідними картоплю копала, навіть зараз прибираю, пересуваючись зі стільчиком. А ось харчуюсь скромно — супи, молоко та ягоди. Солодке та м’ясо їм дуже рідко, на великі свята. Щоранку і щовечора молюсь і прошу миру в Україні…

Віталіна Володимирова