В області суттєво погіршився показник динаміки захворюваності на коронавірус. Зараз він становить 40,4% при нормі менше 10. Ліжка в опорних лікарнях області завантажені хворими на коронавірус більше ніж на чверть. Через суттєве збільшення нових випадків COVID-19 та майже щоденні летальні випадки Міністерство охорони здоров’я України не дозволяє послаблювати карантин у області.

У най­біль­шій зоні ризику медичні працівники. З початку пандемії кожного дня фіксуються нові випадки коронавірусу серед ме­ди­ків. На Він­ниччині май­же у 400 медиків виявили коронавірус.

Однак правдива інформація про кількість хворих медиків почала з‘являтися на сайті Вінницької облдержадміністрації тільки після відкритого листа–звернення редакції “33-го каналу” до голови облдержадміністрації Сергія Борзова.

А до цього ми знали про «біду» з повідомлень самих медичних працівників, які неодноразово писали нам про незадовільні умови праці в закладах охорони здоров‘я, про погане забезпечення індивідуальним захистом, про те, що медиків не обстежують кожні 14 днів на коронавірус, що медики на належному рівні не дотримуються правил гігієни тощо.

За інформацією департаменту охорони здоров‘я облдержадміністрації, топ-п‘ятірка закладів, де найбільша кількість хворих медичних працівників:

1. КНП “Територіальне медичне об’єднання “Він­ницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ВОР”,

2. КНП “Поділь­ський регіональний центр онкології ВОР”,

3. КП “Калинівська центральна районна лікарня”,

4. КНП “Вінницька місь­ка клінічна лікарня №1”,

5. КНП “Він­ниць­кий міський клі­нічний пологовий будинок № 2”.

На минулому тижні стався новий спалах коронавірусної хвороби у Вінницькому центрі серцево-судинної патології.

Яка ситуація у кардіоцентрі: скільки хворих медиків та па­цієнтів, запитали у директора департаменту охорони здоров’я ВМР Олександра Шиша.

– Методом ПЛР-тестування було обстежено 247 осіб – співробітників та пацієнтів центру. На сьогодні Ковід підтверджено у 11 пацієнтів та 13 осіб персоналу (коли верстався номер, кількість хворих зросла – ред.). Заклад закритий на прийом пацієнтів. Зараз там перебуває четверо хворих, стан яких не дозволяє перевести їх на амбулаторне лікування. Решта пацієнтів з негативними результатами аналізів на Ковід виписані під нагляд сімейних лікарів. У кого позитивні результати – лікуються в інфек­ційному відділенні І міської лікарні.

Заклад на карантині, як мінімум, на два тижні. Відновить роботу, коли усі співробітники матимуть негативні результати обстеження на COVID-19, після чого буде проведена заключна дезінфекція, – повідомив Олександр Володимирович.

Днями стало відомо про спалах коронавірусу у МЛДЦ та приватних центрах медицини. Директор міського департаменту охорони здоров’я підтвердив цю інформацію.

За виникнення спалахів захворювань серед медиків департамент охорони здоров‘я відповідальність на себе не бере. У відповіді на інформаційний запит редакції газети профільний департамент повідомляє, що встановлення причин (побутові умови або професійні виконання) захворювання відноситься до компетенції інших державних органів. Тому розбиратись, де саме заразився медичний працівник, буде спеціальна комісія з представників управління Держпраці у Вінницькій області, Фонду соцстраху, головного санітарного лікаря, обласного інфекціоніста та безпосереднього ке­рів­ника постраждалого медика.