Начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондар відзначає зразково-показовий стан різновікових лісових культур, що свідчить про продуману стратегію, постійну, планомірну, багаторічну працю знаючих дашівських спеціалістів-лісівників. Анатолій Омелянович підкреслює, що досвід роботи ДП «Дашівське ДЛМГ» в питаннях лісовідновлення в умовах високої щільності поголів’я диких тварин заслуговує вивчення лісівниками України. У червні 2018 року на базі Вінницького ОУЛМГ проходило розширене засідання виїзної колегії Державного агентства лісових ресурсів України. Учасники засідання мали можливість на власні очі побачити стан лісових культур і на 17 демонстраційних ділянках ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство».

У цьому спеціалізованому мисливському господарстві працює згуртована команда, очолювана беззмінним керівником, заслуженим лісівником України Валентином Васильовичем Кавуненком. Дашівські лісівники ефективно розвивають мисливське господарство, успішно відновлюють ліси, створюють високопродуктивні біологічно стійкі лісові культури.

Кв. 60 вид. 3,1, площа 4,1 га. Л.к. 2014 року, розміщення посадкових місць – 3х0,5м, склад насадження – 10рГХЧ.

І це при тому, що ДП «Дашівське ДЛМГ» складається лише з одного лісництва, маючи у підпорядкуванні всього 6,6 тис. га лісових угідь та 63 тис. га мисливських угідь. І незважаючи на «мисливський профіль», підприємство має зразкові різновікові лісові культури. Дашівські лісівники мають багатий досвід вирощування високопродуктивних лісових культур за сучасними ефективними схемами в умовах високої щільності мисливських тварин!

– У більшості головною породою є дуб звичайний, – розповідає директор Валентин Кавуненко. – Маємо ділянки, де головною породою є горіх чорний. Вводимо супутніми породами й інші цінні аборигенні й інтродуковані породи: модрину європейську, дугласію, береку лікарську та інші.

Високопродуктивне насадження дуба звичайного віком 97 років.

Культури дуба звичайного дашівські лісівники створюють за різними сучасними схемами з введенням культур горіха чорного, який має високоякісну цінну деревину, його не їдять дикі тварини. Всі культури різних років створення ретельно доглянуті.

У відмінному стані й цьогорічні лісові культури. Приміром, ділянка з головною породою дубом звичайним створена за схемою 4 ряди дуба звичайного + 1 ряд горіха чорного.

А, наприклад, ділянку у кварталі 63 виділ 1 площею 4,4 га, де створено у 2015 році лісові культури дуба звичайного (4 ряди дуба звичайного + 1 ряд горіха чорного, розміщення посадкових місць: 4×0,7), ще у 2019 році переведено у покриту лісом площу. І це є результатом застосування інтенсивних технологій. Загальна кількість доглядів у розрізі років: 2015 рік – 2 ручних; 2 механізованих, 2016 рік – 2 ручних; 1 механізований, 2017 рік – 1 ручний; 1 механізований, 2018 рік – 1 ручний; 1 механізований.

Прекрасний стан мають лісові культури горіха чорного, створені 2005 року у кварталі 73 виділ 17 на площі 1,2 га, Склад насадження: 7 рядів горіха чорного, 1 ряд ясеня звичайного, 1 ряд граба.

Є у дашівських лісівників і досить незвичайні за породним складом культури. Як-от експериментальна ділянка 2019 року створення, на якій чергуються такі цінні лісові породи, як дугласія та берека. До речі, ці дерева особливо смакують лісовим мешканцям. Тому такі важливі ділянки дашівські лісівники обгороджують в перші роки росту, щоб дикі тварини не об’їдали верхівок молодих рослин.

Безперечною умовою відмінного стану лісових культур є вчасне виконання усіх доглядів відповідно до технологічних вимог – як ручних, так і механізованих. А у лісових культурах старшого віку – виконання відповідних рубок догляду за лісом.

Якісне вирощування лісових культур в угіддях Дашівського ДЛМГ підтверджує той факт, що у лісівників Вінниччини є суттєві резерви і можливості для того, щоб кожен гектар землі давав максимальну віддачу – до 500 – 600 кубометрів деревини.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ