Нагадуємо, в 2015 році була створена Державна установа “Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров`я України”(ЦГЗ МОЗ). Вперше на рівні держави ставиться пріоритет на профілактиці, тобто на попередженні хвороб, а не лише на лікуванні.

Чому це важливо для нас? Україна суттєво відстає від сусідніх держав за показниками очікуваної тривалості життя. За даними Держстатистики України, середня тривалість життя в нашій державі становить 71,7 року, тоді, як у багатьох країнах ЄС чоловіки живуть майже 80 років, а жінки — 85. За перші 4 місяці поточного року від серцево-судинних хвороб померли 6055 жителів області, а від онкологічних – 1035.

Новостворений ЦГЗ МОЗ України розробляє Концепцію розвитку громадського здоров‘я, яку 30 листопада 2016 року Уряд схвалює. Концепцією передбачено створення регіональних ЦГЗ.

Формується приблизна структура регіонального ЦГЗ, якою передбачено включення до складу ЦГЗ: обласних центрів здоров’я, інформаційно-аналітичних центрів медичної статистики, структурних підрозділів з питань моніторингу й оцінювання протитуберкульозних закладів і центрів профілактики та боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІД та лабораторних центрів МОЗ України.

В областях починається розбудова регіональних ЦГЗ. Більшість ЦГЗ створюється на базі діючих обласних Центрів здоров’я, як – от у Львівський, Херсонській, Хмільницький, Чернівецький областях.

Що ж робить керівництво департаменту охорони здоров‘я облдержадміністрації (ДОЗ ОДА) з Вінницьким обласним Центром здоров’я, єдиною профілактичною структурою, де можна було б формувати регіональний ЦГЗ? Подає клопотання до Вінницької обласної ради про «оптимізацію» закладу. І на 27 сесії 7 скликання обласної ради рішенням №543 від 20 грудня 2017 р. припиняється діяльність юридичної особи «Центр здоров’я» шляхом приєднання до Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту.

Реорганізація, а фактично знищення Центру здоров’я  не могла відбутися без  згоди керівника. Ліквідація Центру як юридичної особи відбувається в той час,  коли діяльність закладу зосереджена  на профілактиці, а саме  забезпеченні збереження і зміцнення здоров’я населення області. Центр співпрацює з громадськими організаціями, волонтерами, освітянами; проводить інформаційно-просвітницькі кампанії з промоції здоров’я; організовує мережу  Шкіл здоров’я; займається підготовкою волонтерів – пропагандистів здорового способу життя;розробляє та випускає профілактичні матеріали для населення.  В рамках проекту  «Неінфекційні захворювання:профілактика  та зміцнення здоров’я в Україні» проводить навчання медичних працівників «первинки». За два роки проекту пройшли навчання понад 50 %  медиків первинної ланки.

Здається, що профільний департамент цілеспрямовано усуває структуру, на базі якої можна було б формувати регіональний ЦГЗ. Ліквідує заклад, який виконує ключові функції громадського здоров‘я, тоді як в кожній області центри здоров‘я і зараз працюють у статусі самостійної юридичної особи.

Згодом ДОЗ ОДА визначає обласний лабораторний центр як установу, на базі якої будуть формувати регіональний ЦГЗ. Розробляється проєкт Статуту комунального некомерційного підприємства «Вінницький обласний Центр громадського здоров‘я».

25 листопада 2019 р., згідно з розпорядженням № 211 голови обласної ради, створюється робоча група з вивчення питання щодо створення КНП «Вінницький обласний Центр громадського здоров’я», а саме, для виключення корупційної складової під час відчуження майнового комплексу лабораторного центру. 4 грудня 2019 року проходить установче засідання робочої групи, яка визначає напрямки діяльності ЦГЗ.

Саме тоді міністр МОЗ України збирає керівників департаментів на нараду щодо подальшої розбудови громадського здоров‘я в регіонах. ЦГЗ функціонують у 15 областях. Вінницька область отримує «на горіхи», бо потрапляє в трійку аутсайдерів.

Після приїзду з Києва в обласній раді відбувається засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм за участю керівника профільного департаменту. Розглядається  проєкт рішення сесії про відчуження майнового комплексу Лабораторного Центру. Однак, враховуючи відсутність, чіткого механізму джерела фінансування громадського здоров’я, комісія вирішує, що створення КНП «Центр громадського здоров’я Вінницької обласної ради» є передчасним.

На цьому фаза розбудови системи громадського здоров‘я в області знову припинилась. Причина — нестача коштів. Нещодавно стало відомо, що, виявляється, гроші на розбудову ЦГЗ в області є. Адже постановою Кабміну від 25 березня 2020 року №250 Вінницькій області була виділена субвенція на медицину в сумі майже 110 млн гривень. Гроші надійшли, з них: 7 млн грн. — на неіснуючий Центр громадського здоров’я! Чому ж не розбудовують ЦГЗ, де зависли виділені кошти? Відповідь ДОЗ ОДА така:

– У зв’язку з відсутністю у Вінницькій області окремої юридичної особи «Центр громадського здоров’я» кошти у сумі 7023,4 тис. грн. є нерозподіленими на департаменті охорони здоров’я».

А чи ввійде обласний Центр здоров‘я у «Центр громадського здоров’я Вінницької обласної ради»? Скоріш за все, ні. Бо тільки юридична особа може повноцінно увійти до складу регіонального ЦГЗ. Зараз  Центр здоров`я став баластом для Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту. За словами керівництва диспансеру, “ коштів з 1 квітня  на Центр здоров`я немає». З початку карантину, а це понад 4  місяці,  більшість працівників Центру здоров`я  у  «простої». Додаткова медична субвенція для структурного підрозділу не передбачена. Майбутнє у Центру здоров`я досить сумне…

На інформаційний запит редакції «33-го каналу» директор ДОЗ ОДА Людмила Грабович повідомляє, що на даний час державна установа «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» – єдиний заклад на регіональному рівні, який спроможний адекватно реагувати на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я. Тому в перспективі на базі лабцентру буде створений регіональний ЦГЗ.

А чи розуміють у департаменті охорони здоров‘я функції громадського здоров‘я? Адже це не тільки реагування на спалахи інфекційних хвороб та проведення лабораторних досліджень. Біль­шою мірою — це профілактика та раннє виявлення хво­роб, інформаційно-роз’яснювальна діяльність, зміцнення та збереження здоров‘я населення. Виходить, що ДОЗ ОДА не вважає профілактичний напрямок роботи важливим? Через це постійно затягує процес розбудови громадського здоров‘я у Вінницькій області.

Жителям Вінниччини залишається тільки чекати, коли ж таки влада візьметься за створення системи громадського здоров‘я на Вінниччині? Та коли ж нарешті сформують заклад, діяльність якого буде спрямована на збереження і зміцнення здоров’я жителів області? На жаль, обіцяне покращення лише у перспективі. А 7 млн досі не освоєні. Але що для наших чиновників ці мільйони, коли вони “крутять” мільярдами…

Ольга КОРНІЙЧУК