Прикинувшись потенційними покупцями, попрохали проїхатись на «Аudi-TT», а потім душили, били потерпілого і викрали авто. Детально про вирок у резонансній справі розповіла пресслужба Хмільницького міськрайонного суду.

Злочин стався наприкінці жовтня 2018 року у Хмільнику і шокував своєю зухвалістю – незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене організованою групою або поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони завдали значної матеріальної шкоди (частина 3 статті 289 Кримінального кодексу України) та втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність (стаття 304 Кримінального кодексу України).

21-річний Ярослав з міста Кременчука Полтавської області, добре знав, що двоє його знайомих – 17-річна Валерія та 16-річний Сергій є неповнолітніми, проте цей факт не завадив йому переконати їх вчинити кримінальний злочин – викрасти автомобіль.

На одному з інтернет-ресурсів хлопець самостійно підшукав оголошення про продаж автомобіля «Аudi-TT», продавець якого проживав у Хмільнику Вінницької області, попередньо домовився з власником автомобіля про зустріч і разом із неповнолітніми, спочатку потягом, а потім попутним транспортом приїхали на зустріч.

Усі троє попередньо домовились, як будуть діяти під час викрадення автомобіля і обговорили ролі кожного.

Попросивши «випробувати автомобіль», повнолітній Ярослав сів за руль, на задньому сидінні сіла Вікторія, переднє пасажирське місце зайняв сам власник іномарки, інший неповнолітній чекав «свого часу» у домовленому місці.

Проїхавшись, водій зупинився неподалік заправки «ОККО» на виїзді з Хмільника. У цей час дівчина закинула на шию потерпілого попередньо заготовлений електричний кабель і почала душити, її спільник тим часом завдав декілька ударів по голові та тулубу власника автомобіля. До дій спільників долучився і 16-річний Сергій, який відкрив дверцята авто і також почав завдавати ударів власнику «Аudi-TT». На прохання припинити злочинні дії ніхто із молодих людей не звертав уваги.

Чоловіку вдалося не лише втекти з автомобіля, а й не дозволити зловмисникам вирвати у нього сумку з документами на автомобіль, далі він побіг на автозаправку, що знаходилась поблизу та попрохав викликати поліцію.

Тим часом викрадачі поїхали в напрямку міста Бердичів Житомирської області, але тут трапилась подія, що пішла явно не по запланованому сценарію. В селі Уланів Хмільницького району викрадачі не зупинились на вимогу працівника поліції та, уникаючи переслідування, зіткнулись із бетонною опорою. Під час втечі з авто усіх трьох затримали працівники поліції.

Далі було слідство, обрання запобіжного заходу усім трьом зловмисникам та слухання кримінального провадження колегією суддів у Хмільницькому міськрайонному суді.

Повнолітнього хлопця, який не лише викрав автомобіль, а й втягнув у злочин неповнолітніх спільників, суд визнав винним і призначив остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 9 років з конфіскацією особистого майна.

Двох неповнолітніх суд також визнав винними та призначив їм покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років без конфіскації майна.

Відомо, що Хмільницький міськрайонний суду також задовольнив цивільний позов потерпілого до обвинувачених, де власник іномарки вимагав відшкодувати йому моральну та матеріальну шкоду та витрати на послуги адвоката.

Відомо, що рішення суду сторони можуть оскаржити в Вінницькому апеляційному суді. Чи будуть вони це робити і чи залишиться в силі рішення районного суду – поки невідомо.

Олександра Мазур