А ще напередодні розгнівані депутати обласної ради намагалися поставити на порядок денний останньої сесії питання про скорочення одного з заступників голови обласної ради. Конкретного прізвища не називали, але у кулуарах активно обговорювали саме Ігоря Хміля, котрий зник кілька місяців тому і до початку сесії на роботі не з’являвся.

«Куди зник заступник голови обласної ради?» — своє розслідування проводили журналісти газети «33-й канал» і з’ясували, що він вилетів за межі України ще тоді, коли карантином і не пахло! Адже там перебуває і його родина, і бізнес. Зате він умудрявся боротися з корона­вірусом на Вінниччині віртуально…

Утім, всі заяви депутатів з приводу скорочення чисельності заступників (а їх у голови два) голова обласної ради Анатолій Олійник ще напередодні сесії назвав правовим нігілізмом, і стало зрозуміло — на сесію це питання не винесуть.

– Я як людина можу думати різ­не. Але як посадовець маю керуватися законом. Так от, згідно з чинним законодавством, мова йде про обрання (а не призначення на посаду) конкретної людини з ім’ям і прізвищем на посаду заступника голови обласної ра­ди. Це рішення має одноразове юридичне трактування і силу, котре зафіксувало стосунки роботодавця із конкретною людиною, — пояснював Анатолій Олійник. — Згідно з законом, заступника голови обирали таємним голосуванням. Для того, щоб зараз припинити (наголошую — не скоротити посаду! Бо це можна у виконавчому апараті, людей, котрі не обираються, а призначаються) повноваження заступника — потрібна певна процедура.

Припинення повноважень можуть відбутися так само, шляхом таємного голосування. Для того, щоб внести на розгляд сесії це питання, потрібно 28 підписів депутатів. Людина сама може написати заяву. Може внести таку пропозицію голова обласної ради, якщо зафіксовані порушення трудового законодавства, дисципліни. Наразі немає підстав, щоб вести мову про зміни до структури, як внесений проєкт рішення. Це неправомірно. Щодо того, що Ігор Хміль кілька місяців не з’являється на роботі, то він офіційно перебуває у відпустці. На період карантину, згідно з законом, людина має право на це. Він зарплати увесь цей період не отримує, кошти у нас залишаються, тому думаю згодом преміювати працівників, котрі нормально працюють.

Своє зникнення Ігор Хміль колегам-депутатам пояснив так: «Я неодноразово брав участь у підтримці департаменту США у поїздках по парламентах світу. Останнього разу я виключно за свої власні кошти здійснив поїздку для підтримки держдепу. Але ввели карантин, і я написав заяву на відпустку за власний рахунок, не взявши з бюджету ні копійки…»

Ілона ВАЛЬТЕР