Ідея міської ради про те, щоб виставити підвальні приміщення багатоповерхових будинків на торги, великого захоплення у вінничан не викликала відразу ж після свого народження (а це було 22 травня цього року).

Аргументи мешканців зрозумілі: ці підвальні приміщення є спільною власністю співвласників будинку і без їхньої згоди ці об’єкти не можуть бути відчужені. Утім, на думку мешканців будинку №16/а по вул. М. Ващука, у нашому місті почали застосовувати різноманітні зовсім непрозорі схеми. Про них вони розповіли нашим журналістам. Ольга Піддубна, Ольга Пахно, В’ячеслав Піддубний — ініціативна група мешканців будинку, котрі виступають категорично проти дій міської влади.

– Ми все намагаємося вирішити у законний спосіб, але, на жаль, це просто неможливо, — розповідає В’ячеслав Піддубний. — У травні міська рада вирішила виставити 12 підвалів вінницьких багатоповерхівок на аукціон. У цьому списку і підвал нашого будинку, котрий виставляють за мільйон “з хвостиком” гривень. На тій сесії був скандал, але влада була незворушною: якщо щось не подобається, нехай власники звертаються до суду. Але, щоб не було позовів, згодом там вирішили зробити все по-хитрому. Створюється ОСББ і право звернення до суду має тільки голова цієї структури. І ця ж особа може легко розпорядитися підвалом на користь міської влади. 15 липня на нашому будинку з’явилися оголошення про установчі збори по ОСББ. Ініціативна група складається з двох бабусь, котрим за 80 років, і однієї особи, котру в будинку вважають дивною.

Але в них на руках чомусь наші правовстановлюючі документи і наші дані. Та найцікавіше, що за цими бабусями стоїть нікому не відома особа Наталя Мрочко. Документи свої не показує, але розповідає людям, що вона знає, як створювати ОСББ, і вона їх створює. Нам здалося, що вона — сірий кардинал цього “підвального” процесу. Спочатку ми до всього поставилися з гумором, але потім відбулися збори з порушеннями усіх карантинних правил. Ми викликали поліцію, але жодних штрафів і санкцій! І як це називається? Під прикриттям карантину міська влада просуває свої інтереси?

Пані Мрочко розповідала, як нам буде дуже добре жити. А коли почала розповідати про кредити — люди розхвилювалися. Та як би там не було — збори провели, і вже з 1 серпня у нас буде ОСББ, по суті, всю владу отримає голова об’єднання. Ця жінка в нас не живе, і дуже насторожило те, що вона пообіцяла робити все безкоштовно від якоїсь благодійної організації, — розповіла Ольга Пахно. — А в підвалі цьому колись була майстерня. За його оренду гроші отримував ЖЕК. Коли майстерня зачинилася, директор ЖЕК пообіцяв зробити щось корисне для будинку. Але там проходять всі наші комунікації. Тому ми проти продажу цього приміщення. Це ж написали у колективній скарзі на ім’я міського голови Сергія Моргунова. Її підписали 73 власники квартир нашого 105-квартирного будинку.

– На першому поверсі над цим підвалом знаходиться адміністративне приміщення, в котрому розташувалася управляюча компанія і дільничні інспектори. А підвал під ним має площу 304 метри. Ніколи там людських підвалів не було, — пояснює директор департаменту комунального майна Вінницької міської ради Ігор Шутак. — Тільки бетонні стіни і земляна підлога. Взагалі — ті приміщення, котрі міська влада виставляє на продаж, ніколи мешканцями не використовувалися. І право на ці приміщення міська влада зареєструвала у державному реєстрі ще у 2018 році.

Тому представники терито- ріальної громади в особі депутатів міської ради вирішили розпорядитися ними таким чином: продати через аукціон. Позаминулого тижня в нас вже відбувався аукціон, цей підвал не був проданий, тому буде виставлений на торги повторно. А всі кошти будуть спрямовані до міського бюджету. А щодо створення ОСББ, то якщо цей підвал у комунальній власності, то міська влада має таке ж право голосу, як і всі інші учасники ОСББ. Якщо це приміщення буде віддане в оренду, то на орендаря покладаються відповідні зобов’язання, наприклад, фінансові. І не одна особа, а всі члени ОСББ вирішують, як розпорядитися майном. Неповнота інформації викликає в людей побоювання, що їх позбавлять якихось прав. Насправді це не так.