Усі городники відчайдушно борються з бур’янами. Адже це сміття і непотріб, від якого завжди треба позбавлятися. Такого поняття як “бур’ян”, не існує. Навпаки, непотрібні нам рослини можуть стати чудовим добривом? Розповідає наш читач із Ладижина Андрій Скакодуб.

– Раніше на свою ділянку я вносив перегній та коров’як. Але помітив, що із корисними мінералами до ґрунту потрапляли личинки комах, відповідно рослини хворіють. Нещодавно знайома порадила добриво – ферментований бур’ян. Головне, щоб він був без насіння, бо воно може прорости і розмножитись. Всі бур’яни, які ви видаляєте з грядок, включаючи траву, яку косите на газонах, можна перетворити в корисну підгодівлю. По-перше, ми вносимо під рослини азотне добриво у вигляді розчину, що швидше засвоюється як гній, у ньому відсутні яйця глистів.

По-друге, усуваємо ґрунтову кислотність за рахунок лужної реакції розчину. По-третє, насичуємо землю живими діяльними мікроорганізмами. Тобто це одночасно й живлення, і поліпшення середовища, і захист від багатьох хвороб, – каже Андрій. – Для приготування слід зірваний бур’ян скласти у чорні по­лі­етиленові мішки. Після того залишити їх на городі під сонцем, аби бур’ян ферментувався. У такому стані вони мають перебувати днів два-три; якщо більше, то суміш перетвориться на компост.

Після того перемісти­ти бур’ян у балію та залити теплою водою. Витримувати три години. Далі розбавляю екодобриво із водою у співвідношенні 1:1, після чого підживлюємо коріння рослин. Я поливаю таким добривом і зверху. Вже помітив, що на помідорах за тиждень з’явилась зав’язь, добре вродили кабачки, а цього року матиму вперше ранню капусту. Після ферментації бур’ян використовую як мульчу. Її підкладаю під кущі та дерева».

А ось Валентина Кошова з Луки-Мелешківської здобрює землю ще й сидератами — рослинами, які роблять ґрунт родючим.

– Ділянку під картоплю готую з осені. Після збору врожаю, у серпні, сію на городі жито, ріпак, горох, люпин, овес, гречку або гірчицю. Пізньою осінню їх скошую і складаю у копицю. А ділянку переорюю. Навесні в цю землю саджаю картоплю. Скошене залишаю на городі. Наступного літа ним прикриваю картоплю — захищає врожай від надто пекучого сонця.

Вікторія Снігур