Буквально порвала мережі замітка на сайті 33kanal.com «В Іллінцях побили фермера і зібрали його урожай! По­ліція охороняла «зернових» рейдерів?» (див. https://33kanal.com/news/98416.html). Йшлося про ще один епізод урожайної битви на Вінниччині.

У «гарячій точці» побував наш кореспондент.

– Ввечері в суботу, 25 липня, мені зателефонував 83-річний батько: «Сину, нашу пшеницю збирає чужий комбайн!» Я в машину — і на поле! — почав розповідь фермер з Іллінців Олександр Мельник. — Ледве встиг перегородити дорогу комбайну, бо він з повним бункером зерна вже тікав у посадку. На моє щастя — чи нещастя? — я їх зловив на місці з викраденим урожаєм. За кермом комбайнер, а на місці помічника — Анатолій Олій­ник, керівник СТОВ «Славутич». Я до них: «Глушіть двигун! Ви вкрали моє зерно, я викликаю поліцію!» Але замість відповіді отримав удари кулаками, монтировкою, ногами… Впав з висоти, всю ніч відкачували мене у реанімації!

Олександр Мельник

Олександр Притула, лікар Іллінецької ЦРЛ, 25 липня діагностував: «У Мельника О.Г. закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забій грудної клітки, лівого передпліччя і поперекового відділу хребта, гіпертонічний криз, постстресовий розлад». Після п’ятиденного лікування у відділенні інтенсивної терапії Олександр Мельник продовжує лікування на денному ста­ціонарі.

– Щоб спинити комбайн, я кинув у кабіну монтировку і побив скло. На мій виклик 25 липня приїхала поліція. Але одночасно на полі з’явились охоронці, які підтримували крадіїв! — продовжив Олександр Мельник. — На очах поліцаїв охоронці оточили мене, почали цькувати. А по­ліція відмахнулась. У нашій поліції я розчарований на 100%!

У відділі комунікації ГУ НП у Вінницькій області відзначили, що під час конфлікту в Іллінцях місцеві по­ліцейські зробили все можливе, щоб запобігти «тілесним і майновим ушкодженням».

– Спочатку треба розібратися у ситуації, а вже потім робити висновки, — наголосили у відділі комунікації обласної поліції. — У Іллінцях, за попередніми даними, ділянка цього фермера перекрила землі іншого власника. А з другого боку на його ділянку теж «наїхала» чужа земля, на якій він посадив садок. Це неврегульоване землевпорядкування! Питання можна було вирішити за джентльменською угодою обох сторін. Та емоції взяли гору над здоровим глуздом, і люди вийшли не тільки за межі ділянок, але й за межі цивільно-правових стосунків! Зараз чекаємо результатів СМЕ, щоб відкрити кримінальне провадження за фактом побиття фермера. А друге провадження відкриваємо за фактом пошкодження ним сільськогосподарської техніки.

– Земельна ді­лянка оформлена ще у 2014-му ро­ці за всіма правилами, з кадастровим номером, — наполягає фермер Мельник.

Інакше вважає Оксана Мадонова-Пушкар, директор Вінницької філії ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу»:

– Цей конфлікт виник внаслідок проблем із використанням наших державних земель, які межують з ділянкою Мельника! — заявила Оксана Борисівна.

Оксана Мадонова-Пушкар

— Вище керівництво в обхід дирекції Він­ницької філії віддало ці державні землі у приховану оренду. Цієї весни Олександр Мельник захотів поставити межові знаки, відгородити свою ділянку від земель «Центру». Геодезист йому пояснив, що проєктну документацію повинні робити землевпорядники, треба звернутись у Вінницю. Але Мельник не послухав і забив великі кілки так, як хотів. Це наша організація посіяла озиму пшеницю, ми її кропили, під­живлювали. 25 липня рейдери заїхали на нашу землю і зібрали наш урожай, а не його!

Отже, ця бійка на полі поблизу Іллінців вивернула величезний пласт проблем. Через корупцію, чорних нотаріусів, продажних землевпорядників, суддів та рейдерів і слабкість влади ми стоїмо на порозі соціального колапсу з кривавими наслідками. Будуть проведені розслідування, очевидно, будуть подані судові позови.

А зараз учасників «урожайної битви» в Іллінцях цікавить: куди ж поділись майже 7 тонн зібраного зерна?