Вчора Вінницький апеляційний суд залишив під вартою ймовірного підривника банкомата К.

Як встановило слідство, близько четвертої години 29 липня у Вінниці підозрюваний разом зі своїм спільником підірвали банкомат. Вибухівку виготовили власноруч. Утім, забрати майже двісті тисяч гривень їм не вдалося: через вибух автомат пошкодився і спрацювала сигналізація.

Однак адвокати підозрюваного стверджували: доказів скоєння кримінального правопорушення немає. Власне, як і ризиків. Запевняли: їхній підзахисний має міцні соціальні зв’язки. Проживає з вагітною цивільною дружиною та двома неповнолітніми дітьми. А в Вінницю переїхав із ними з Донеччини, де і зареєстрований. Тут, кажуть, шукав роботу.

«Мій підзахисний хоче жити нормальним життям. А доказів того, що він скоював злочини в інших областях, в матеріалах справи немає. До того ж вибухових речовин у нього не знайшли. Розповідав, що в багажнику авто було повно вудочок і прикорм для риби», – сказав на судовому засіданні захисник підозрюваного.

За словами ж прокурора, ймовірних злочинців поліцейські затримали неподалік банкомата, який вони, напевно, пошкодили. А в їхній машині знайшли предмети, що могли бути знаряддям кримінального правопорушення.

«Як нам повідомили донецькі колеги, підозрюваний – можливо, причетний до підривів банкоматів і в інших областях», – додав прокурор і просив суд залишити у силі рішення першої інстанції.

Натомість адвокати виступали за його скасування й наполягали на особистому зобов’язанні щодо К.

Врешті-решт колегія суддів відхилила апеляційні скарги захисників та не змінила ухвалу міського суду. Тож підозрюваний і надалі залишатиметься під вартою. Якщо ж сплатить майже 660 тисяч гривень застави, то зможе вийти на волю.

До речі, згідно з матеріалами справи, чоловік має низку незнятих і непогашених судимостей. Останній вирок стосовно нього проголосив один із судів Харківщини п’ять років тому. Покарання за скоєну крадіжку підозрюваний ще не відбув.

Раніше судимий – і його можливий спільник, рішення щодо якого Вінницький апеляційний суд ухвалив 5 серпня та залишив під вартою.

Додамо, що чоловікам інкримінують, зокрема, умисне пошкодження чужого майна, вчинене шляхом вибуху, за попередньою змовою групою осіб. За таке діяння закон карає ув’язненням від трьох до десяти років.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду