– Ви вже більше 2 місяців працюєте на Вінниччині… Ваші враження від ситуації в області та роботи своїх підлеглих.

– Криміногенна ситуація на Вінниччині стабільна та контрольована нами. Різких сплесків злочинності немає… Важкі злочини здебільшого розкриваються по гарячих слідах, і ми готові захистити громадян від бандитів та злочинців.

Я прийшов і працюю з чистого листа. Тому про «спадок» від попередника нічого казати не буду. Мені дістався професійний колектив, який знає свою роботу. Звісно, певні кадрові корективи я вніс, бо маю на 100% довіряти кожному своєму колезі. І акцентував увагу підлеглих, перш за все, на оперативній роботі та розкритті резонансних злочинів, майнових правопорушень та протизаконному поширенню наркотиків.

Що це була за «облава» на валютників по Вінниці? Хіба міняйли в Одесі не стоять?

– Я не займався валютниками в Одесі… Та ніколи не користуюсь їхніми послугами – тільки банк. І скажу чесно, це не головний напрямок роботи керівника обласної поліції. Але є заяви громадських організацій із цього приводу в стилі «поліція нічого не робить», тому новий керівник міської поліції Вінниці з колегами провели плановий рейд по цьому адміністративному порушенню… На жаль, валютники були, є і будуть.

– Ситуацію з храмом і священником МП на території главку довелось «розрулювати» Вам? Чи це зробив ще генерал Педос у кінці своєї роботи у Вінниці?

– З цього приводу Нацполіцією було проведено службове розслідування… І коли я прийшов на посаду, то священника в штаті вже не було. Щодо храму, то він стоїть на балансі ГУНП Вінниччини, триває аудит всіх приміщень поліції… Після цього буде прийняте рішення щодо долі цієї культової споруди.

– Скільки «одеситів» нині працює у вінницькій поліції після вашого приходу на посаду? І кого ви звільнили за неналежне виконання своїх обов’язків?

– Мною запрошено на роботу до Вінницької області 7 працівників із ГУНП Одеської області. Це справжні професіонали, компетентні люди, яким я довіряю. Із вінничан я нікого не звільняв, бо дехто сам пішов на пенсію чи перевівся на іншу посаду… Так, я змінив заступника із кримінального блоку, і у нас одразу покращились результати в цьому напрямку – є провадження по розкраданню в особливо великих розмірах, щодо вимагачів, затримані «підривники» банкоматів. Так само змінено заступника із логістики та кадрового забезпечення, бо тут були великі питання, претензії та обшуки від ДБР. Змінено керівника управління превентивної діяльності, а «поліція діалогу» із Вінниччини успішно пройшла стажування в Одесі на масових заходах. Я за інновації та зміни… Готуємо дільничних інспекторів громади та вводимо ще цілий ряд новацій у роботі обласної поліції.

– Службові квартири, новенькі будинки, отримана земля і валізи грошей… Цим свого часу «прославились» колишні іногородні керівники міліції у Вінницькій області. З чим ви поїдете із Вінниці, якщо буде такий наказ по службі? Ви наймаєте квартиру?

– Із першого свого робочого дня у Вінниці я винаймаю житло, яке знайшов через ріелторів. У квартирній черзі на службове житло у Вінниці я не стою і не буду його отримувати. Так само не планую будувати у Вінниці чи передмісті будинок… Щодо службового авто, то воно таке, яке його нам дала держава.

І, якщо чесно, я не бачу передумов, щоб раз-два – і розбагатіти у Вінниці на великі гроші…

– За час роботи у Вінниці скільки разів вдалось побувати в Одесі? Де і як святкували свій день народження, через який не прийшли на сесію обласної ради? Що вам подарували?

– Я справді святкував день народження в Одесі в колі рідних та друзів. Нічого особливого мені не дарували, просто побував у рідному місті.

– Це правда, що у Тростянці на спиртозаводі «засіли» люди в погонах і тому вже третій губернатор нічого не може зробити із викидами цього підприємства?

– Слідчим управлінням ГУНП Вінниччини по Тростянецькому спиртозаводу одразу розслідується кілька проваджень — по забрудненню повітря, по невиконанню судового рішення, службове підроблення та розтрата чи привласнення майна із зловживанням службовим становищем. Тривають експертизи та слідчі дії для прийняття кінцевого рішення. Ці провадження відкриті ще до мене, навіть більше року тому, але результату не було… Про «інвесторів» із зірками на погонах інформації у мене немає…

– Чому ви ходите і їздите без охорони? Ви настільки впевнені у собі чи вінницькі бандити не рівня криміналітету з Одеси?

– Я і в Одесі ходив без охорони… Приємно після робочого дня вийти із управління і пішки пройтись… Вінниця – гарне, спокійне місто, і нам тут всім має бути комфортно. А якщо начальник поліції буде з охороною, то на що сподіватись простим громадянам? Приємно, що місто одним із перших встановило стільки камер для контролю ситуації на вулицях та в закладах… Це окремий плюс для безпеки кожного вінничанина та гостя міста. І цих камер буде ще більше, в тому числі й для контролю швидкості руху.

– Чому ви змінили керівника міської поліції Вінниці? Які були претензії до Сергія Синявського, якого перевели у Гнівань?

– Керівника поліції Вінниці було переведено за певні прорахунки в діяльності. Я не можу сказати, що Синявський погано працював, але є питання до боротьби із майновими злочинами, квартирними крадіжками, наркозлочинністю… Тому новому керівнику поставлені завдання, перш за все, по цих напрямках. Я вже анонсую активізацію роботи по боротьбі саме із розповсюдженням і збутом наркотиків, бо цей напрямок був явно запущеним…

Іван Іщенко нагородив за пильність 15-річного вінничанина Романа Гереєва

– На якій стадії розслідування гучної справи мільйонних зловживань по ЖК «Європейський квартал»? Що дали 22 обшуки у справі Вікторії Галицької?

– Я вважаю, що недобудований «Європейський квартал» та 300 заяв потерпілих до поліції – це велика соціальна «бомба» для Вінниці… Бо люди брали кредити, віддавали свої останні кошти і тепер через шахраїв їм ніде жити… Тому я одразу заслухав оперативні дані по цій справі, ми активізували свою роботу та змінили слідчу групу по цих провадженнях… Особисто мій заступник по кримінальному блоку тримає цю гучну справу на контролі.

Був цілий ряд обшуків для вилучення всіх наявних речових доказів та документів. Триває будівельна експертиза, щоб з’ясувати стан недобудови та куди зникли кошти інвесторів. За висновками експертизи буде зрозуміло, хто ці гроші вкрав, скільки було грошей і які перспективи повернути їх у житловий комплекс «Європейський квартал». Це розслідування не буде на роки, люди так довго не зможуть чекати житла… Тому дуже скоро будуть конкретні результати по цій справі.

– Активісти закидали вам «купівлю» посади за сотні тисяч доларів? І згадували такси у 300 доларів у дозвільній системі Одеси… Корупція в МВС і торгівля посадами справді має місце?

– Я ніколи посад не купував. Мені їх пропонували з огляду на мою роботу. І якщо ви подивитесь моє кар’єрне сходження — від навчання в звичайній сільській школі без водогону та телефону, яку я закінчив із срібною медаллю… І ходив у цю школу я 5 кілометрів пішки. Потім навчався в університеті внутрішніх справ і закінчив його із червоним дипломом. Починав із не найкращих по всіх показниках райвідділів, і вони згодом досягли успіху в роботі не з космосу, а важкою щоденною працею… Я ніколи не ховався за спини своїх підлеглих, особливо у важкі для Одеси роки — із 14 по 16-й… І це всі знають. Я не «мажор», який раптом із нікуди прийшов на цю посаду. Можете поїхати на мою батьківщину, на Одещину, та побачити, як живуть і працюють мої батьки. Я проста людина із звичайного українського села, моя рідна мова – українська, і я цим пишаюсь.

– «Серіал» із терористами і захопленнями заручників ще не дістався Вінниці та області… Як будете діяти, якщо подібне станеться в нашому регіоні?

– Ніхто, жодне місто не застраховані від подібних надзвичайних подій. Але ми готові до них щодня, і наш спецпідрозділ поліції є одним із найкращих в Україні.

– За час із 1 червня на Вас виходили впливові люди Вінниччини, політики, депутати, які хотіли б «налагодити контакт» і «порішати, якщо що…»?

– Знаєте, ніхто не приходить… Може, після того, як «33-й канал» написав, що із Іщенко «порішать не вийде»? Звісно, якщо хтось захоче допомогти поліції, то ми будемо раді допомозі.

Ось народні депутати-вінничани всі як законодавці приходили, ми обговорювали проблеми та «гарячі точки» у них на округах. Якихось особистих прохань: того не чіпати чи закрити на щось очі — від них не було…

– Ваш прогноз щодо ситуації навколо осінніх виборів на Вінниччині як поліцейського? Це буде «гаряча пора» для ваших підлеглих?

– Ми здатні організувати безпечний процес голосування, і попередні роки це показали. Втім, ми не маємо права комусь надавати переваги із кандидатів і тут будемо дотримуватись нейтралітету. Ніяких політичних ігор за участю поліції на Вінниччині не буде, я вам гарантую!

Також хочу зауважити, що, згідно з новим законодавством, тепер поліція буде заступати на захист виборчих дільниць за 8 діб до моменту голосування. Тому буде важко, але Закон перш за все! Обирайте гідних, йдіть і голосуйте, а ми вас захистимо.