– Через карантин та закриття м’ясного павільйону залишилася без роботи, змушена була припинити підприємницьку діяльність, бо нічим сплачувати податки, — обурена Олена Гіренько.

Роботу м’ясного павільйону КП «Немирівський ринок» було призупинено рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Немирівської міської ОТГ. Вказувалися дві підстави: недотримання вимог постанови Головного державного санітарного лікаря «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів з торгівлі на ринках на період карантину» та невідповідність адреси нерухомого майна. У минулому номері заступник Немирівського міського голови та голова цієї комісії Микола Торохтій повідомив, що непорозуміння виникли з доз­вільними документами, бо фактично м’ясний павільйон КП «Немирівський ринок» розташований за адресою: Горького, 98, а документи видавалися на Горького, 109.

Але люди, які працювали у павільйоні, обурилися, що багато років ніхто не помічав цієї невідповідності, а тепер через бюрократію з документами вони втратили роботу.

– Двадцять років працював м’ясний павільйон і не виникало запитань. Чому не можна було владнати це питання, не закриваючи ринок? — запитують члени ініціативної групи, які приїхали до обл­споживспілки.

А дехто з них припускає, що м’ясний павільйон закрили через конкуренцію, бо нещодавно по Горького, 113 запрацював приватний па­вільйон. Згідно з випискою із держреєстру, яку отримав наш кореспондент, керівником ТОВ «УКС Колос» вказано С. В. Богатир.

– Новий м’ясний паві­льйон відкрили у лютому-березні, а через два місяці закрили наш, бо у нас м’ясо було дешевше. Деякі підприємці туди перейшли працювати. Але там можна працювати лише по договору, простій людині з села немає місця, — пояснюють активісти ініціативної групи. — У нас у неділю працює ще один м’ясний павільйон, але не завжди виходить за день усе спродати. Коли працював павільйон КП «Немирівський ринок», ми могли заплатити 150 грн. і допродувати товар. Нам такі умови подобалися, тому ми й добиваємося, щоб його відкрили.

Члени ініціативної групи хочуть зустрітися з головою Вінницької ОДА Сергієм Борзовим.

– Ми хотіли все розповісти губернатору під час його візиту у Немирів, але нас тоді попросили не виносити сміття з дому і запевнили, що павільйон відкриють. Та чиновники обіцянки не виконали, тому ми будемо звертатися до голови облдержадміністрації, щоб допоміг, — налаштовані активісти.

Адвокат Денис Біліченко, який представляє інтереси КП «Немирівський ринок» Немирівської райспоживспілки, так прокоментував ситуацію:

– На сьогоднішній день право власності КП «Немирівський ринок» не скасовано та недійсним не визнано, воно є законним. Якщо працівники Немирівської міськради або хтось із складу «техногенної комісії» вважають, що не та адреса вказана у документах, і їх право якимось чином порушено, нехай би в судовому порядку це доводили або хоча б попередньо звернулися до КП «Немирівський ринок». На даний момент немає підстав перереєстровувати м’ясний павільйон на іншу адресу, право власності на який отримано не у 2015 році, як неодноразово вказував Микола Торохтій, а 18.05.2004 року на підставі свідоцтва про право власності, виданого виконавчим комітетом Немирівської міської ради.

Незрозумілим залишається той факт, що саме техногенна комісія встановила невідповідність адреси, основним завданням якої є забезпечення координації заходів щодо запобігання виникненню надзвичайної ситуації місцевого рівня, прогнозування можливості виникнення надзвичайної ситуації та її масштабів.

Закриття м’ясного павільйону вже майже як на два місяці завдало значних збитків КП «Немирівський ринок», а також підприємцям та селянам, які позбавлені можливості здійснювати торгівлю. Обмежене конституційне право на працю, яке може обмежуватися тільки у разі введення надзвичайного стану, який поки що не введений. Через закриття м’ясного павільйону міська влада може отримати певну кількість позовних заяв.

У Держпродспоживслужби теж не було підстав закривати м’ясний павільйон, про що вони офіційно повідомили у відповідь на мій адвокатський запит.

За даним фактом в інтересах КП «Немирівський ринок» був поданий адміністративний позов про визнання протиправним та скасування рішення техногенної комісії.

Міла ПОЛІЩУК