10 лютого відбувся національний відбір на “Євробачення-2018”. Ведучим Нацвідбору обрали Сергія Притулу. Музичним продюсером шоу став Руслан Квінта. А суддівські крісла зайняли такі відомі музиканти як Джамала, Андрій Данилко та Євген Філатов (The Maneken). У першому півфіналі виступало 9 виконавців: CONSTANTINE, Сергій Бабкін, LAUD, KAZKA, The ВЙО, KOZAK SYSTEM, Pur:Pur, The Erised та VILNA.

Солістка останнього музичного проекту – наша землячка. Це Ірина Василенко із Погребища. Свого часу вона брала участь у шоу «Х-фактор» та навіть потрапила до прямих ефірів. Була у команді Ігоря Кондратюка. Втім, коли Ірина вибула із шоу, продовжила займатись музикою. Мешкає у Києві. Для конкурсу проект VILNA обрав композицію Forest song, слова написала сама. В результаті отримали від суддів лише 3 бали, а ось глядачі подарували максимальні 9 балів.

Разом із The Erised та LAUD наша землячка Ірина Василенко продовжить змагатись за перемогу у відборі на «Євробачення». Наш журналіст записав із проектом VILNA інтерв’ю про подробиці конкурсу, пісню, костюм, «бізонів», «суворих» суддів і емоції, що вирували за лаштунками.

– На «Євробаченні» ми представили Україні новий музичний проект VILNA, чиїм голосом і обличчям є я. VILNA – це ціла команда на чолі з продюсером Денисом Ямбором, що працює на одній із найвідоміших в Україні студій звукозапису «Звукоцех», де записує свої альбоми майже третина представників української музичної сцени, — розповідає Ірина. — VILNA – це дует саундпродюсерів, що працюють під ніком Wavewalkers. Хлопці пишуть музику, я пишу тексти. Разом ми хочемо створити для України класний сучасний продукт, але з українською душею.

– Ми вітаємо VILNA з виходом у фінал! Як відреагували ваші рідні та близькі на участь у Національному відборі на «Євробачення»?

– Дуже переживали. Від моменту, коли ми подали заявку на участь у конкурсі, до моменту, коли стало відомо, що VILNA стала одним із учасників відбору. Ніколи не забуду той день, коли побачила назву нашого проекту в переліку з 18 учасників. Це був неймовірний виклик – усі наші колеги по сцені дуже потужні і талановиті, перед кожним із них знімаю капелюха (сміється). Мама приїхала мене підтримати – була присутня в залі на прямому ефірі. Вона дуже переживала. І перенервувала, коли судді поставили нам невисокі бали. А коли виявилося, що глядачі дали нам найвищий бал – вона ледь не задушила мого чоловіка в обіймах (сміється). Вінниччина мене дуже підтримала! Ось уже четвертий день я отримую вітання і по телефону, і в соцмережах. Татові і мамі телефонують їхні друзі, знайомі, сусіди. Нам дуже приємно, що люди відчули і відгукнулися на головну ідею нашої пісні і підтримали нас. Ми вдячні за кожен голос! І намагатимемося виправдати таку неймовірну довіру.

– Пісню Forest Song ви готували спеціально для конкурсу «Євробачення»?

– Ой, ні! Це була одна із пісень, над якою ми почали працювати восени минулого року. Взагалі вона народилася дуже швидко. Хлопці скинули мені демку, я послухала, і слова якось одразу прийшли до мене, ніби сам ліс їх мені начитав. Ми почали працювати, записувати музичні інструменти, і поступово ставало зрозуміло, що в нас народжується щось більше, ніж просто пісня для альбому або сінгл для радіо. Це пісня, яка несе в собі дуже важливу думку – в ній ідеться про свободу як невід’ємну потребу людини і особистості. А свобода, в свою чергу, несе в собі відповідальність за її дії. У лірик-відео Forest Song ми приділили увагу саме відповідальності кожної людини перед Планетою, нагадали, наскільки чарівний світ, в якому ми живемо, і як легко його знищити.

– VILNA показала одне із яскравих шоу. Але особливу увагу привертає ваш костюм!

– Над нашим образом працювала один із найвідоміших стилістів – Леся Патока і її Patoka Studio. Можливо, ви не знаєте, це вона автор неймовірних головних уборів Олі Полякової та образу ONUKA, а ще робила неймовірні костюми інопланетян у кліпі Pianoбой «Родимки»! Мій костюм складається із двох шарів. Нижній ми зробили спокійним. Верхній – це дещо шаманська шуба-пальто. Її дуже цікаво розглядати. VILNA трохи схожа на міфічну прадавню істоту: щось середнє між людиною та чарівницею, що вийшла з лісу на простір пробудити життя, змусити планету квітнути. На шубі багато елементів – все рухається: макраме, бахрома, дзвіночки (але вони в нас не дзвонять – не можна), різні фігурки – копії наскельних малюнків. Шкода, що неможливо цю всю красу розгледіти за три хвилини виступу!

– Скажіть чесно, результатами здивовані?

– Звісно. Бо не очікували таких низьких балів від суддів. Ми врахуємо їхні зауваження, готуючись до фіналу. І, звичайно, ми вдячні їм за критику.

– А із суддів кого найбільше боялись?

– Страх – це відчуття «для слабаків». І Андрія Данилка, і Джамалу, і Євгена Філатова ми дуже поважаємо.

– Конкуренція між учасниками відбору відчувалась?

– Я не можу жодного із учасників Національного відбору назвати конкурентами. Ми всі колеги. За межами відбору ми перетинаємося в інших проектах, хтось із кимось вчився разом. Доходить до смішного. Євген Філатов працював над піснею Сергія Бабкіна, Даніїл Марін, учасник гурту The Erised, був саундпродюсером пісні «Місто» Constantine, а продюсер VILNA Денис Ямбор працював над піснею Heroes – The Erised. Денис ходив і під час їхнього прогону підспівував (сміється). Тому які ж ми між собою конкуренти?! Ми – дружна родина!

– Як ви відсвяткували ваш блискучий вихід у фінал?

– Пішли спати! Два дні перед півфіналом ми більше 12 годин провели в ДК «КПІ», де проходять ефіри.

– Ірино, чи займались останні кілька років після «Х-Фактора»? Чи підтримуєте контакти із Ігорем Кондратюком, вашим наставником у «Х-Факторі»?

– Із Ігорем Васильовичем, коли бачимося, завжди тепло вітаємо один одного.

– Ірино, чи знайомі ви із Інгрет, що також із Вінниччини і буде виступати у другому півфіналі відбору?

– Ми знайомі лише заочно. Бачилися один раз на зйомці інтерв’ю для візитки. Ми ділили одну гримерку, але можливості поспілкуватися не було – я вже завершила зйомку, а в неї вона якраз мала починатися. Я бажаю Інгрет вдало виступити в цю суботу!

– Ви давали коли-небудь концерт у рідному Погребищі?

– Так, звичайно. Після «Х-Фактора» в мене був великий концерт – зібралося півміста. Мене дуже добре прийняли: я виконала і власні пісні, і пісні, з якими брала участь у шоу. Цей концерт був благодійним.

– Плануєте ще раз після перемоги у відборі влаштувати у Вінниці круте шоу?

– Це чудова ідея!

Коли верстався номер, стало відомо про те, що вінничанка Ігрет Костенко, яку вважали сильною конкуренткою та пророчили місце у фіналі, так і не потрапила туди. Дівчина співала пісню «Save my planet». Втім, за результатми голосування вінничанка не потрапила до ТОП-3 найкращих виконавців. Журі віддало їй 2 бали, а глядачі лише 3.