Місцевий люд був шокований. Адже всього за два дні в них зіпсувалися всі заморожені сезонні овочі, фрукти та продукти, поламалися холодильники. У селі знаходиться 250 домоволодінь, серед них більшість становлять пенсіонери та молоді сім`ї, інші – дачники. Причиною відключення світла назвали борг у розмірі 55 тисяч гривень, але жителі села заборгованості не визнають. Кажуть, що «приписаний» борг немає чим платити, адже багато хто залишився без роботи на період карантину. Для того, щоб розібратися в даній ситуації, на місце акції 13 серпня прибув наш корреспондент.

12 серпня ввечері більше 200 людей зібралося на перехресті сіл Стрижавки та Сосонки по міжнародній трасі Житомир – Могилів-Подільський для того, аби з`ясувати, хто та чому здійснив відключення. Людей не почули – сказали, що про мітинги потрібно повідомляти. Тож наступний збір був вранці 13 серпня.

Житель Олександр розповідає, що три домоволодіння утримує зараз на своєму генераторі.

– Телефонує сусід, каже: підключи мене, бо порося в морозилці. Все потекло. Поїхав, купив генератор і 200 м кабелю, щоб розвести по хатах, і періодично включаю то одну, то іншу хату. Для чого так з простими людьми вчиняти? У нас є малі діти, хто про них подумав? Вже закінчилося терпіння, і якщо так буде далі – підемо перекривати трасу, бо потрібно щось вирішувати.

Жителька Марина має двох дітей та виховує їх без чоловіка.

– Важко знаходитися в таких умовах з дітьми, бо немає чим навіть прасувати білизну. Ті продукти, які ми заготовили на місяць для наших дітей, зіпсувалися. А на інші — грошей вже немає. Як жити далі?

На місце мирної акції прибула голова Стрижавської ОТГ, до якої віднедавна приєднане село Славне, Таїсія Короленко. Вона сказала, що для поновлення електропостачання необхідно терміново сплатити борг. Розгорівся неабиякий скандал, тому для врегулювання ситуації та вирішення цього питання ініціативну групу села Славне, представника Стрижавської ОТГ, ТОВ «Енера» та представника обленерго запросив до себе Олександр Піщик – заступник голови облдержадміністрації.

У ході вияснення ситуації стало відомо, що жителі села Славне взагалі користувалися послугою електропостачання по неіснуючому договору як фізична особа. Адже юридична була ліквідована. Вони користуються трансформатором, який знаходиться в приватній власності. Як виявилося, вони неодноразово зверталися як члени громади до РЕС, щоб вони взяли їх на баланс, проте РЕС просто не захотіли.

У ході дискусії ставало гаряче, тому що сторони конфлікту не хотіли чути один одного, проте, як висновок, Олександр Піщик заявив, що єдиним виходом з цієї ситуації є наступне: мережі потрібно зробити законними. Єдиний шлях – це передача в комунальну власність Стрижавки, бо вона безоплатна. Це означає, що Стрижавська сільська рада не платить податки за ті мережі, які прийме собі у власність на баланс. Їх потрібно визнати як безхозні. Адже люди ввійшли в об’єднану територіальну громаду.

Наразі жителям вже відновлено електропостачання, але «приписаний», за словами селян, борг так і залишився. Тому жителі села Славне просять виконавчий комітет Стрижавської сільської ради взяти на баланс як безхозне майно нашу мережу та трансформатор; засновників ТОВ «Енера» Вінниця», провести службове розслідування з даного приводу та покарати винних осіб.

Софія Копач
Фото Олексія Бойка