Нещодавно вінничани помітили активність на Замковій горі при вїзді на Старе місто. Там працювала техніка, розчищаючи майданчик. Екскаватори вже “зняли сотні кубометрів грунту, котрий мали б дослідити науковці. Бо це — найстаріша точка міста. Для чого і хто це все робить?

Два роки тому на цьому місці відбувалися археологічні розкопки, адже саме в цьому місці народилася Вінниця. Тут були знайдені рештки трипільськог та ранньословянського поселення. І саме тут у ХУ-ХУІ столітті був зведений дерев’яний замок, котрий, на жаль, до наших днів не зберігся. Зведення цього замку з укріпленнями приписують князям Острозьким. Скільки ще таємниць зберігає Замкова гора — важко уявити. Археологи постійно там знаходять цінні артефакти.  Більше того, два роки тому народилася ідея збудувати там туристичний комплекс “Замок Острозьких”. Цю цікаву ідею навіть включили  до стратегії розвитку туризму 2030… Між тим, схоже, будівельники не мають на меті зберегти історію міста. Орендатори (ПП “Укрпромтех”, котре віднедавна належить 35-річному Вадиму Брояці) мали дозволи на проведення робіт, бо з 2012 року ці землі перебували у них в оренді. Наразі ж там працює техніка, і за неофіційними даними, орендар планує цю ділянку забудувати.

Вінничани відреагували швидко, і  нещдавно Таїса Гайда створила на сайті міської ради петицію  за збереження Замкової гори. У документі, зокрема, йдеться:

“Замкова гора у Вінниці є однією з найстаріших пам’яток, яка охороняється законом. Вінницькі дослідники та історики запропонували розташувати на 1,5 -2 га території Замкової гори, яка іще залишилася, історико-туристичний комплекс – прообраз дерев’яного замку з оборонними стінами і чотирма вежами, який може стати туристичною родзинкою міста. Але тиждень тому територію Замкової гори почали розгортати екскаваторами. Як виявилось, земельну ділянку орендує фірма “Укрпромтех” і вони планують пам’ятку забудувати.

Звертаємось до Вінницької міської ради з проханням розірвати договір оренди з фірмою “Укрпромтех” і зберегти історичну пам’ятку для міста. ”

Наразі петиція зібрала 88 підписів з 350.

Ілона ВАЛЬТЕР