Вінниччина вже увійшла в історію владою «вінницьких». Схоже, входить і наймасштабнішою фінансовою пірамідою В2В. Бо ще ніхто не мав 600000 вкладників у своїх рядах. Без єдиного, крім папірця – сертифіката на золоті прикраси «втридорога», документа. Але ж і 400 відсотків. Бабусям — 418! На рік! Хто встоїть?

Серце її — в невеличкому Ладижині, що на Вінниччині. А вірніше, в чорному квадраті. Кафе, яке вигідно засновникам Гонтам продала мама наймолодшої міністерки Ганни Новосад. А масштаби? Україна, Росія і Казахтан! Є інформація, що ті, хто стояв за Гонтами, хотіли створити масштабну партію «Живи в достатку». І далі всі невдачі видавали б як її політичне переслідування.

Сховищ грошей не знайшли. Все були «підчищено». Лише куплена нерухомість та кількість авто вразили. Організаторів попередила високопоставлена «криша»… Інфу про це оперативники знайшли на компі Гонти.

Агов, СБУ! Тут пєнсіонєри кажуть, що кучеряво живуть! Треба шось рішати🤣🤣🤣Репортаж з престижного району Ладижина, де живуть мільйонери)))

Posted by Александр Гром on Tuesday, September 1, 2020

Що тільки тепер не говорять: і про міністерську кришу поліції і прокуратури. І про напущений туман та гіпноз, і про КамАЗи вивезених грошей та «скошене бабло» в рябих сумках. Про причетність до піраміди депутата облради та генерала, який розганяв Майдан, а зараз втік до Росії – Ратушняка… Про масові побиття та переслідування тих, хто заманював. Про масові обшуки на Вінниччині і в Україні. «Лічно руку Путіна та спецслужб ворога», щоб зробити шатун невдоволених і навіть міжнародну змову та руку «ворів у законі»…

Що тут правда і чи зможуть люди повернути хоч щось та чи покарають організаторів — далі.

Сотні магазинів в Україні, Росії та Казахстані, розвішені біг-борди із обіцянками, що, навіть сидячи на дивані, кожен може розбагатіти. З березня компанія перестала виплачувати гроші своїм вкладникам, пояснюючи це карантином через Covid-19.

А вже 27 серпня Служба безпеки України заявила про блокування протиправної діяльності організованого злочинного угруповання, учасники якого створили фінансову піраміду для заволодіння коштами українських громадян. За офіційною інформацією пресслужби, орієнтовний обсяг коштів, привласнених і легалізованих зловмисниками через придбання елітного рухомого і нерухомого майна, інвестування в підконтрольний бізнес, становить понад $ 250 мільйонів.

Співробітники спецслужби задокументували, що до організації фінансових махінацій причетні більше 20 осіб, задіяні понад 100 підконтрольних юридичних осіб. За період функціонування піра­міди — з початку 2019 року — організатори придбали острів Дніпровського каскаду з розташованими на ньому об’єктами нерухомості; 18 елітних позашляховиків вартістю понад 100 тис. доларів кожен; коштовності; інше рухоме і нерухоме майно…

Есбеушники під час обшуків в центральному офісі

То що ж це за компанія B2B Jewelry і до чого тут Вінниччина?! Все просто: фірму з іноземною назвою створив мешканець Ладижина Микола Гонта. Старт в ювелірному бізнесі він почав у 1999 році, коли створив свою майстерню у Вінниці: підібрав команду майбутніх майстрів і оплатив їм навчання. До 2003 року штат працівників фірми «Шарм» налічував 150 людей, велику мережу магазинів і 2000 клієнтів з оптових продажів. Згідно з реєстром судових рішень, у 2013 році на заводі «Шарм» та будинку Миколи Гонти провели обшуки і охрестили це як справу про «турецьке золото». Бізнесмену тоді інкримінували збут контрабанди. Схема така: на ювелірних виробах перебивали проби, а після того їх реалізовували у магазинах. Мова йшла про близько 600 000 ювелірних виробів «невідомого походження» загальною вагою понад тонну. Та, попри резонанс, суд закрив справу через строк давності.

Чому до В2В почали приплітати депутата Вінницької облради Геннадія Мазура?

– Моя дружина – приватний підприємець. Свого часу вона була засновником «Подільської ювелірної компанії», яка ще у 2013 році припинила свою діяльність. Ні я, ні дружина, ні члени моєї сім’ї не мають жодного відношення до цього проєкту. Як і до бізнесу Гонти. Бо ж очевидно, що там загальнодержавні і навіть міждержавні масштаби.

Оперативники переконані, що ювелірний завод «Шарм», Микола Гонта, його дружина, засновник фонду – це всього лиш виконавці і прикриття… За пірамідою ховаються дуже серйозні люди.

Як так могло статись, що втягувались сотні тисяч людей, але ніхто не бачив масштабів розростання піраміди!

Хто був кришею у ладижинського дива?

– Запитайте краще, хто не був, — прокоментували нам знаючі ситуацію люди. — Що казати, якщо попри надсекретність при обшуці знайшли попередження – час і місце, перелік обшуків. Тому склади грошей вичистили, документацію також.

СБУ, яка не веде справу, а супроводжує її (веде головне управління поліції), буде шукати і цю «високопоставлену крису».

Туди вже клеять «руку Москви» і «русскую мафию». Вплив гіпнозу Кашпіровського

– На початкових етапах, думаємо, руки Москви не було. Але те, що Гонта вийшов на Іспанію, там робив бізнес, відомо. Може, саме там і міг вийти на міжнародні угруповання, які допомогли йому з такою масштабною розкруткою, – розмірковують оперативники.

– У Казахстані зараз порушена кримінальна справа. А у Росії все закрили тихо і без наслідків…

Люди в трьох країнах несли по 100000 у.о. і більше. Квартири продавали, кредити в банках брали, віддавали все, що було. Бо ж 400 відсотків!

І що найпечальніше для вкладників – цих 250 млн ніхто не поверне і мало що доведуть! Письмово – нічого не задокументоване. Хто має сертифікат – може лише викуповувати золото та срібло. Але воно дуже дороге! Та хоч щось!.. У Ладижині вже побили місцевого валютника, агі­татора! Бо ж там хто більше приводив – той більше мав!

Є перестороги, що самосуди влаштують над такими в усіх містах!

А їх тисячі! Це можуть бути такі масштаби повстань обкрадених! Кажуть, Казахстан, вивчивши масштаби, вирішив із державної казни повернути хоч початковий капітал, вкладений їхніми громадянами в цю піраміду.

А все так красиво починалось. Влітку 2018 року завод «Шарм» отримав нове дихання. І в Ладижині з’явився перший магазин B2B Jewelry, який став продавати ювелірні вироби з кешбеком, а також золоті і срібні сертифікати. Другий салон згодом відкрили у Вінниці у «Феріде Плаза». Кажуть, що черги туди займали із самої ночі і навіть доходило до бійок. Після того магазини з’явились у невеличких райцентрах. А сам Микола Гонта, його жінка Олена та син Олександр переїхали до столиці і відкрили великий салон у Печерському районі Києва (оренда $13 000 на місяць). Анонсували вихід ще й у Киргизстан, Польщу і Туреччину та відкриття 400 нових магазинів.

Микола Гонта – засновник компанії В2В

Чи саме коронавірус став причиною краху?

– Ні, — кажуть аналітики, — по-любому ця піраміда впала б десь вже в кінці цього року. Бо ж якщо ти вклав 1000 доларів, а за рік вже будеш мати 400000 у.о. та ще й золото чи срібло вибереш на 1000 у.о., то це фантастика. Для чого працювати? Коли щомісяця така манна падає… Та дива, як бачите, не буває.

Наша читачка Валентина Кошова ділиться: про B2B Jewelry дізналась у лікарні, разом з нею у палаті були пацієнти з Ладижина.

– У палатах тільки й мова про легкий заробіток на прикрасах. Баба Галя з Ладижина хвалилась, що місцевий лікар-гінеколог у цій компанії стільки вже грошей відбив, що ніс їх через все місто у «сумці-рябусі». А другі взагалі відразу покупляли нові автомобілі. Половина Ладижина набрала кредитів, а баба Галя всю пенсію, що збирала собі на похорон, «вклала у ювелірку». Люди не боялися, що їх можуть кинути, кажуть, що це ж свої, місцеві — не підведуть.

Інші читачі розповідають ось таке:

– Компанія давала проценти, якщо ви купуєте ювелірну продукцію від 1000 гривень – там нараховували відсотки. На ювелірних виробах позначали два цінники: за товар і ціну відсотків, які виплатять людині. Наприклад, від 5000 гривень люди отримують 400 гривень щотижня та срібло. Я вклав 200 доларів. Сума не дуже значна. Спершу сумнівався, — розповів журналісту вінничанин Микола Боднар, інвестор піраміди. — Мені щотижня видавали по 500 гривень. Мій батько взяв кредит у банку і заніс 4 тисячі доларів. Йому щотижня виплачували по 5000 гривень. Окрім купівлі сертифіката, можна було придбати ювелірний виріб, але там менші відсотки, і вироби із срібла там втричі дорожчі, ніж у звичайних магазинах. Були ще агітатори. Тим, хто заманював, платили 8-19% додатково.

Ось такі сертифікати купували вкладники

Мій знайомий особисто вклав у цю піраміду 2 мільйони гривень. Продав квартиру, автомобіль. Переконував, що всю суму вже отримав і почав заробляти. Але тепер зізнається, що залишився біля розбитого корита.

Якщо з прикрасами було все більш-менш зрозуміло, то з документами все навпаки. Немає ідентифікаційного коду під­приємства, яке господарює, і його повної назви українською мовою. Компанія не зареєстровна в Україні, а десь в Арізоні, де є можливість певного виду шахрайства. Власникам сертифікатів не видавали ніяких правових документів. Тому інвестор був не застрахований від неповернення своїх кровних та процентів по них, коли почнуться проблеми з виплатами та повернення коштів.

Такі компанії повинні розміщувати свої звіти на сайті, ніякого звіту немає, плюс потрібно уважно прочитати, що вони пишуть. І ось один пункт, на сайті: «якщо відбулися в компанії збитки, технічні неполадки з сайтом тощо, компанія відповідальності не несе». І ще одне серйозне порушення закону — це розрахунок у валюті і відсутність терміналів.

До речі, не зайвим буде звернути увагу на відкрите кримінальне провадження щодо Благодійного фонду «Зимородок», засновником якого є дружина організатора проєкту – Гонта Олена Олександрівна. Воно внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 32018000 000 000004 від 25.01.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, таких, як шахрайство, відмивання доходів, зловживання владою, ухилення від сплати податків.

Проблеми з виплатами у B2B Jewelry почались на початку карантину

Тоді вінничанин Микола Гонта навіть записав відеозвернення, де просив зачекати до кращих часів. Втім, це на вкладників ніяк не діяло. Наприкінці травня у Харкові вирували пристрасті під магазином мережі B2B Jewelry, заснованої ювеліром із Ладижина. Активісти вимагали повернути гроші вкладникам та назавжди зачинити торгову точку «піраміди» в їхньому місті. На місце також викликали поліцію. Тоді ошукані фільмували людей у масках, які приїхали з Вінниці на дорогих позашляховиках. Активісти демонстрували спущені колеса «Тойот» з вінницькими номерами, припаркованих перед магазином. На цих автомобілях приїхали вінничани захищати магазин від обурених вкладників. Сам Микола Гонта назвав напад на ювелірний магазин його компанії не акцією вкладників, а спробою рейдерського захоплення.

У поліції та Генпрокуратурі тоді стверджували: давно стежать за компанією, але поки не можуть втрутитися.

І ось розпочалась масштабна спецоперація. Щоправда, із «зливом» інформації. Відомо, що СБУ провела 48 обшуків у Київській і Вінницькій областях та в Одесі. Нам вдалось знайти відео обшуків у Ладижині, де видно, як десятки силовиків у формі знаходяться біля приміщення. Очевидці кажуть, що ошукані люди готові розтерзати організаторів піраміди і вже шукають їх бандити…

Нам стало відомо, що спецоперацію проводили не вінницькі, а київські силовики.

Ми проїхались Вінницею і побачили досі на біг-бордах рекламу В2В. Магазини продовжують працювати. І поки не буде остаточного вироку суду, ніхто не може стверджувати, що це афера. Більш того, через три місяці Микола Гонта може заявити, що знову почне виплачувати кошти людям, і вийти сухим із води. Це один з елементів продуманої піраміди, щоб не нести відповідальність, бо ж нікого не спонукали вкладатись…

Тим не менш, столичним судом накладено арешти на майнові активи організаторів піраміди: банківські рахунки, рухоме і нерухоме майно, в тому числі оформлення на підконтрольні юрособи. За результатами слідчих дій буде прийнято рішення щодо повідомлення про підозру.

Максимально можливе покарання — позбавлення волі на термін від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Але що б там хто вже не робив – сховища, де б мали складувати кошти, пусті! Інші – в нерухомості власників. Факту злочину документально не зафіксовано!

ЛЮДИ ДОБРОВІЛЬНО НЕСЛИ КОШТИ! Ось і все. Далі – ще цікавіше. Чи вдасться Гонтам уникнути покарання? Чи видадуть – куди поділи КамАЗи «налу»? Ладижинці кажуть, що лише за день виносили мішки «налу» і вантажили їх у позашляховики.

Відслідковуємо разом.

Тетяна Квасюк
Вікторія Микитюк