Ви були свідками «хайпу», який розпочав Ігор Хміль і його соратники проти «33-го» та його засновників. Що ми, мовляв, необ’єктивні! Бо насправді він, перебуваючи більше 4-х місяців не на роботі у Вінницькій облраді, а у США, «виконував завдання Держдепу США».

Таке пояснення озвучив прямо на сесії. Ну просто Джеймс Бонд наших днів?! Але ось як оцінює його діяльність в облраді і США уже не «33-й», а відомий всеукраїнський портал «СтопКор».

«Привіт усім! Мене звуть Алла Легеза, і сьогодні я розкажу вам приголомшливу історію про ненажерливого мільйонера-чиновника. Він косить під убогого, але впливого політика, що нібито тільки й марить добром для народу, але свою сім’ю подалі від українських реалій вже давно відправив жити в сонячне Маямі.

Знаєте, справи кепсько йдуть далеко не у всіх пенсіонерів. Дехто після виходу на заслужений відпочинок, навпаки, отримав змогу забезпечувати своїх дітей. Як-от героїня нашого розслідування з Вінницької області Любов Швидка. Їй майже 70. За спеціальністю жінка – ветеринарний лікар, до виходу на заслужений відпочинок працювала на Тростянецькому м’ясокомбінаті. Розмір її щомісячної державної виплати сьогодні складає приблизно 2800 грн.

Але як їй навіть із такими доходами за 8 років пенсії вдалося назбирати мільйони та купу елітної нерухомості? Для мене особисто – загадка. І що цікаво, майже одночасно з 2016-го вона заволоділа великою кількістю землі, маєтків на Вінниччині та Київщині, квартир, бізнесу та елітних авто за кілька мільйонів.

Пенсіонерка має розкішне обійстя в с. Гатне. Настав час дізнатися, що це за загадкова пенсіонерка-мільйонерка. Столичне житло на Подолі заможної пані розташоване поруч із квартирою, що належить заступнику голови Вінницької обласної ради Ігорю Хмілю – сину нашої героїні. Столичну нерухомість посадовцю нібито подарувала мама. За нашою інформацією, квадрати Хміля та мами в елітному ЖК об’єднані в одну квартиру і вони у користуванні саме вінницького чиновника. І про користування сусіднім житлом у деклараціях заступника голови облради – ані слова.

Не розповідає Ігор Хміль і про те, скільки витратив на поїздку до сонячного Маямі, де він перебував разом із цивільною дружиною та молодшим сином, яких він також, звісно, не декларує.

Посадовець провів майже півроку у Маямі Фото: СтопКор

Про те, що вінницький чиновник більшість часу цього року провів у Штатах, писали й місцеві журналісти, котрі провели власне розслідування. За даними «33-го каналу», Ігор Хміль приватним літаком 6 березня вилетів із Жулян до Маямі і повернувся наприкінці липня, а пояснив свою тривалу відсутність досить дотепно: «виконував завдання Держдепу США».

Ми мали намір поспілкуватися з посадовцем особисто, двічі приїжджали до облради, але нашій зустрічі не судилося здійснитися. При цьому у приймальні голови облради ми побачили тільки два кабінети: голови і пана Хміля. А де ж кабінет Михайла Кременюка, ще одного заступника керівника облради? Наголошую, не другого заступника, не запасного, а ще одного, у якого із Хмілем рівні обов’язки. Попри незгоди з певними опозиціонерами Хміля більшість депутатів все ж підтримує. І деякі з цієї більшості частенько потрапляють до скандалів щодо розпилу грошей, дерибану землі та лісів на Вінниччині. Помічені в цьому були і депутати від «Самопомочі», щодо яких Ігор Хміль як голова обласного осередку цієї партії мав би ініціювати виключення із організації.

Ймовірно, він заплющував на це очі через власну вигоду, а можливо, й через те, що вже давно вирішив піти на вибори з новою командою. Відомо, що Ігор Хміль приблизно у травні вирішив піти із «Самопомочі»… Доказ цьому – готовий вже у травні календар, де прізвище Хміля і його приятельки, голови селищної ради Тростянця. І все б нічого, але, не склавши повноважень, голова обласного партійного осередку робити цього не мав права.

До речі, щодо згаданої приятельки з малої батьківщини Хміля. Завдяки тісній співпраці з селищною головою Людмилою Червонецькою, Хміль, тобто начебто його мама, дозволяє собі роками взагалі не платити податки за ведення бізнесу. Йдеться про центральний універмаг одразу навпроти селищної ради. Податковий борг перед місцевим бюджетом складає майже 250 тис. грн., які могли б спрямувати на розвиток інфраструктури, але голова селища на це чомусь заплющує очі.

Вести тіньовий бізнес взагалі у стилі сім’ї Хміля? Подейкують, що саме завдяки ухиленню від сплати податків йому вдалося свого часу піднятися. Були порушені й кримінальні провадження з цього приводу, а вінничанам відомий казус, коли Хміль прикував себе кайданками до ліжка на знак протесту. Та все це забуто, а справи закриті. І це не дивно, адже у Хміля є дуже впливовий товариш у цій сфері. Мова про скандального Юрія Педоса, якого нещодавно після розслідувань «СтопКора» усунули з посади голови поліції Вінниччини…

Яскравий приклад цьому – історія із заводом «Фруктона ВН», про який ми вже розповідали у наших розслідуваннях…

Одним із можливих пособників рейдерів у цій історії інсайдери називають також відомого місцевого «рішалу» Ігоря Хміля. Його син – співзасновник підприємства «Гранд Пак», що розташоване на суміжній території з ТОВ «Фруктона ВН».

Сподіваюсь, що нове керівництво обласної поліції все ж візь­меться за розслідування справ за участю Ігоря Хміля і дослідить справжні джерела його збагачення. А НАЗК цього разу доведе розпочате до завершення, а не як у 2018 році, коли справу щодо перевірки щорічної декларації Хміля закрили попри виявлені порушення».

Алла Легеза. СТОПКОР.
Публікується зі скороченням