Попри те що СБУ заявило про викриту шахрайську схему ювелірної лихоманки «В2В…», котра серцем з Ладижина, магазини у містах так і продовжують працювати.

В минулому номері «33-го» ви читали журналістське розслідування про те, як піраміда, народжена у провінційному місті Вінниччини, розрослась на 3 країни і в ній бачать «руку Москви», «Гіпноз Кашпіровського», «кошти білого генерала Ратушняка» та «російську міжнародну мафію»… Говорять і про причетність депутата облради Геннадія Мазура. В минулому номері «33-го» ми запитали його про це. Він свою і дружини причетність заперечив. Небувалої масштабності «золоті сітки» (400 % в рік) поманили рекордне число — 600000 учасників. Люди продавали квартири та машини, брали кредити, купували сертифікати і ювелірні прикраси… СБУ, проводячи обшуки із поліцією в Ладижині, Вінниці, Києві, інших містах, підкреслила: КамАЗи грошей, а вірніше, лише зафіксованих 250 млн – зникли. Миколу Гонту – засновника піраміди, кого вже охрестили українським Мавроді – попередила правоохоронна «криса». Хтось із найвисокопоставленіших – із керівників МВС злив інфу про час і місце обшуків. Це попередження знайшли на компі Гонти… – підтверджують правоохоронці.

А днями в Ладижині В2В, як нічого не бувало, святкували річницю виникнення В2В.

– «Я календарь переверну – и снова 3 сентября!» – саме в цей день, як у відомій сумній пісні Михайла Шафутинського, у Ладижині гуляли другу річницю створення ювелірно-фінансової піраміди «B2B Jewelry». Тим, хто встиг вийняти свої гроші та навіть заробити на «B2B», в цей день, мабуть, було весело… Інші ж їли безкоштовне морозиво в центрі Ладижина і чекали хоч якихось позитивних новин про свої чималенькі вклади!

– Для мене «B2B» — це хороше життя, добавка до пенсії та сподівання на майбутнє! Бо хтось скаржиться, а я «піднявся»! 15 тисяч заробив… І тепер думаю, як їх потратити: на себе чи дітям допомогти, — зізнався на святі пенсіонер із Ладижина Борис. – Бо я вже 11 років на пенсії, а справжні великі гроші бачу вперше… Для мене «B2B» — це свято! Варто лише вірити і терпіти!

Втім, гарний такий настрій був явно не у всіх вкладників піраміди, які досі не розуміють, куди зникли їхні кошти і що їм чекати від слідства по цій резонансній справі.

А реклама по Вінниці досі закликає «Жити в достатку» і за 50% акційними знижками ставати клієнтом. Що ж тепер робиться у магазинах, в яких буквально на тому тижні були обшуки, з’ясовували наші кореспонденти.

При вході в ювелірний магазин нас зустрічає привітний консультант, який відразу пропонує приміряти будь-яку прикрасу на вибір. Ми попередили, що в магазин зайшли вперше. Тому попросили детально про все розповісти. На що продавець Таня із задоволенням погодилася.

– У нас є срібні та золоті прикраси. Які бажаєте? До речі, на всі прикраси у нас діє кешбек. Тобто якщо ви у нас купуєте виріб, вам автоматично повернуться кошти. Кешбек — це повернення коштів, яке діє у багатьох магазинах. Схема міжнародна, навіть у Європі, коли люди купують машини, їм обов`язково йде кешбек. Це мережа ювелірних магазинів. І наш керівник — власник – з Ладижина, він вже давно займається ювеліркою. Цей проєкт називається «Бізнес для бізнесу», він пропонує робити собі приємне і отримувати кешбек. Коли ви купуєте прикраси, вам протягом року буде нараховано 52 виплати, в яких буде повернута вся вартість виробу.

Після такого детального та «правдивого» екскурсу в історію «В2В» запитуємо, чи можна приміряти прикрасу вартістю до 10 тисяч. Обираємо каблучку з напівдорогоцінним каменем яшма за 6076 грн. (аналог в Інтернеті коштує 1056 грн.). Поки консультант розхвалював красу ювелірного виробу, то декілька разів наголосила на тому, що повернення коштів буде у подвійному розмірі за рік через 52 виплати. А найцікавіше, що, окрім того, що вам видадуть обіцяні 36 тисяч, то ще й зможете продукції на 10 000 грн. купити, але лише після того, як пройде рік від покупки серифіката.

– Сертифікат дає гарантію, це офіційно оформлений договір з власником магазину як з юридичною особою. У декларації буде спостережено покупку лише тоді, якщо виріб коштуватиме біль­ше 50 000 тисяч грн. А так – ніяких податкових! — захоплено розповідає продавець Таня. — Ви в будь-який момент можете прийти і обміняти сертифікат на виріб. Відповідно, якщо ви отоварите сертифікат через рік після покупки, то отримаєте і гроші, і прикраси.

Стоп! Ось вона — геніальність піраміди. Сертифікат ви можете обміняти і тепер. Але на золото та срібло втридорога. А решта – ваші проблеми!

Після 30-хвилинної розмови ми вдаємо «дзвінок друга», який начебто розказує про якісь обшуки СБУ на територіях вінницьких магазинів «В2В». Але продавці нас запевняють, що про це чують вперше і для клієнтів це не несе жодної загрози.

– У кожном магазині можуть бути обшуки, коли є фінансові зобов’язання. Тому і в установі, і будь-якому підприємстві можуть проводитися обшуки СБУ. Навіть якби у нас проводилися обшуки, ми як працівники могли б і не бути тут присутні і могли б і не знати про це. Повірте мені, обшуки — це нічого страшного, бо вони проводяться у будь-якій організації.

Видно, що Таню, як і інших консультантів магазину, вже добре проштудіювали адвокати і юристи, яких, кажуть, там є достатньо! Бо ж хто-хто, а працівники магазинів, принаймні у Вінниці, в яких були не просто обшуки, а цілі «маски-шоу», не знати про це не могли… Як і довірливі клієнти, на яких і далі продовжується полювання ось таких Тань.

А тим часом організатору піраміди В2В вже у Києві Печерський суд обрав запобіжний захід – цілодобовий арешт.

Але, як повідомив нашим кореспондентам в.о. начальника податкової Вінницької області Олег Мартинюк.

– Поки що ми не встановили фактів порушення з боку В2В щодо податкового законодавства, там інша схема затягування людей у цю фінансову піраміду. Її розслідують Генпрокуратура, СБУ та ін. Коли несплата податків буде підтверджена — цим займеться і ДПС.

І ви після цього вірите, що ладижинський провінціал із дружиною сам провернув цю грандіозну піраміду? Та там, як на піаніно, розписані всі партії цієї «симфонії для лохів». Бо як можна було після цих подвійних МММ і Льоні Голубкова купитись на 400 відсотків?

– Можна. Бо тут врахований попередній досвід суті пірамід і примішане золото. І схоже, так красиво примішане із папірчиками-сертифікатами, що серйозно засадити когось, навіть Гонту та дружину – навряд чи вийде, – розмірковують експерти… А ошукані вкладники шукають крайніх – агітаторів – місцевих валютників і т.п. Та б’ють їм морди. А дехто поспішає втекти за кордон на заробітки.

– Знаєте, в нас була одна жіночка Маша, яка пів села, а далі третину району підсадила на це В2В. І несли не лише прості селяни, але й лікарі та вчителі…

Коли почались перші обвали і люди почали вимагати хоч те, що вклали, вона за кілька днів посивіла і одразу змилась за кордон. Батьків люди проклинають! Порішити доньку погрожують… Ось вам і «жити в достатку», — діляться читачі газети.

А ладижинська підтримка із бабусь неоГолубкових в груди і далі себе б’є і каже, що «всьо буде харашо»! І Коля виплутається та переживе ці репресії», бо він свій, «мєсний»! А значить, «не кине»!

Софія Копач
Тетяна Квасюк
Фото Олексія Бойка