Активісти поставили ультиматум: якщо ви не відреагуєте згідно з чинним законодавством, не відкриєте кримі­нальне провадження, ми закинемо в мережу відео з маєтком обласного прокурора, з заго­родженим доступом до річки і маєтком прокурора м. Вінниці з викопаним штучним озером, щоб кожен мешканець Вінниці знав, що прокуратура вигороджує дерибанників і загарбників міської водойми, бо самі такі ж.

Під натиском громадськості прокуратура взялася за розслідування законності документів на землю біля Вишенського озера, котру віддали релігійній громаді «12 апостолів». І про це нещодавно повідомили у прокуратурі області.

Чому так довго не брались? Бо тут за­мішане найвище ке­рівництво прокуратури. Вірніше, ексзаступник прокурора області. Як він ще умудрився стати засновником релігійної громади із високопарною назвою «12 апостолів», якій дивом надали «золоту ділянку» під будівництво в райському куточку Вінниці та ще й із цілющим джерелом у приватну власність – далі.

Ну, кому рука повернеться відмовити не комусь там, а «12 апостолам»? Але у Вінниці сотні релігійних і набагато чисельніших, аніж ця загадкового віросповідання громада, де і апостоли, і Христос та Діва Марія згадуються в назвах. Але їм відмовляють десятки років у звичайних ділянках. А тут дива! То, може, вся справа не у вірі, а у прокурорській родині?! І не просто родині, а кришуванні якихось дуже важливих справ… чи навіть розрахунку за їхнє закриття чи невідкриття? Давайте з’ясовувати разом!

У своєму розслідуванні правоохоронці взяли за основу матеріали громадських організацій, котрі не один рік на повен голос кричать про масштабні порушення земельного законодавства в районі Вишенського озера і зокрема — Вишенського джерела, існуванню котрого вже пішов зворотний відлік. Адже земля з джерелом, котре напувало чистою водою вінничан, загадковим чином опинилася у приватних руках і тепер там планується велика забудова, під котру вже вирубали всі дерева, висушується болото і все засипається будівельним сміттям. Озерце зміліло і поволі заростає очеретом… І тільки у вересні цього року розпочате досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Джерело, яке напуває усіх водою, під загрозою зникнення

Правда, цікаво у нас виходить — громадськість бачить і б’є на сполох про порушення, а правоохоронці, котрі існують на наші з вами податки і отримують звання та немалі зарплати, і їх кількість щоразу зростає, — ні!?

Біля Вишенського озера виростають новобудови

І ще й не просто так, «соізволили» поглянути на підозрілих у злочині! Щоб прискорити процес порушення досудового розслідування, активісти пригрозили: викладемо відео маєтків прокурора області та міста.

Керівник ГО «Автомайдан Він­ниччина» Таїса Гайда розповіла, що усі інстанції в один голос стверджували: ніхто ніякого дозволу на цю земельну ділянку не видавав.

– Але вона належить таємничій Незалежній релігійній громаді «Дванадцять апостолів», яку, за нашими даними, заснували батьки прокурора Попеску! – зазначила Таїса Гайда. – Ми також підозрюємо, що там фігурують родичі суддів та одна адвокатка, яку підозрюють у дачі хабара та по ній тривають суди… Ось такі «колоритні» люди хочуть забрати у вінничан берег озера та цілюще джерело… Тому як мешканка Вінниці та громадянка України я вимагаю від прокуратури перевірити достовірність документів на земельні ділянки із кадастровим номером 0520688900:01:004:004 та 0510100000:02:070:0409… Бо згідно з Водним і Земельним кодексами такі ді­лянки є власністю народу України і не можуть передаватись у приватну власність.

Чим завершиться це розслідування і чи побачать правоохоронці порушення закону — дізнаємося згодом. А те, що такі факти нахабного земельного дерибану — не рід­кість, свідчать і ще дві позовні заяви в інтересах держави в особі Вінницької місь­кої ради до чотирьох фізичних осіб щодо визнання двох державних актів про право власності на землю недійсним та витребування земельних ділянок водного фонду загальною площею 1,75 га, що знаходиться у Вінниці на Старому місті, з чужого незаконного володіння, яке відбулось поза волею власника.

«У 2018 році рішеннями Він­ницького міського суду в задоволенні позовних заяв відмовлено, а тому прокуратурою подано апеляційні скарги, які Вінницьким апеляційним судом залишено без задоволення, — розповідають у пресслужбі прокуратури області. — У подальшому органами прокуратури Вінниччини подано дві касаційні скарги, одна з яких наразі перебуває на розгляді у Верховному Суді, а інша в травні 2020 року задоволена, рішення судів першої та апеляційної інстанцій скасовані, а справу направлено на новий судовий розгляд.

А давайте тепер і на цю ситуацію подивимось прискіпливо. Чи не було в суді лобіювання такого рішення? Кажуть, роздерибанили ці ділянки не останні у Вінниці та області люди. І серед них є судді та їхні родичі.

Поряд із цим, у серпні прокуратурою до Вінницького міського суду скеровано заяву про забезпечення позову шляхом заборони органам та суб’єк­там, які здійс­нюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, вчиняти будь-які реєстраційні дії, що стосуються відчуження та реєстрації прав на земельну ділянку водного фонду площею 0,96 га, яка наразі задоволена та виконана. Розгляд справи на даний час триває.

Правда, дивно: прокурорів, суддів, правоохоронні органи, представників влади ми наймаємо за наші податки, щоб вони дбали про майно громад та державні інтереси. А що виходить? Дерибан виходить із їхньою участю чи під прикриттям їхніх мантій і погонів!

Ілона ВАЛЬТЕР