Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування відносно 6 працівників Державної установи «Вінницької установи виконання покарань №1» та одного засудженого, що відбуває покарання у державній установі. Фахівці встановили, що службовці в минулому році побили підозрюваного у зґвалтуванні 7-річної дівчинки, а потім його «добив» співкамерник.

Про це інформує сайт Державного бюро розслідувань.

“ 13 липня 2019 року 6 працівників державної установи завели одного із засуджених, 59-річного чоловіка, в окреме приміщення, в якому його побили (завдавши йому не менше 85 ударів). Під час побиття потерпілого у діях 5 працівників установи виконання покарань містилися ознаки катування.

Після побиття працівники установи доставили постраждалого до камери, де вже інший засуджений завдав йому тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого.” –  йдеться в повідомлленні.

Таким чином, 5 працівників ДУ «Вінницької установи виконання покарань №1» підозрюються у перевищенні влади та службових повноважень, що супроводжувалося заподіянням насильства та вчинення катування ув’язненого в місцях позбавлення волі, з метою покарання останнього за вчинення ним злочину (ч. 2 ст. 365, ч. 1 ст. 127 КК України). Ще один працівник установи виконання покарань підозрюється у перевищенні влади та службових повноважень, що супроводжувалося заподіянням насильства відносно ув’язненого в місцях позбавлення волі (ч. 2 ст. 365 КК України). Засуджений підозрюється у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого (ч. 2 ст. 121 КК України).

Якщо провину підозрюваних доведуть, 5 працівникам установи загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. Ще одному працівнику – позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. Засудженому – покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснювала прокуратура Вінницької області. Оперативний супровід – Вінницьке управління ДСР Нацполіції.

Марина Романова