Море квітів, сліз, коровай та згорьовані рідні. У весільній сукні поховали минулого тижня 18-річну вінничанку Анастасію Потапову. Студентку наприкінці літа збив на Соборній водій «Лексусу». Кажуть, що швидкість була такою, що тендітну дівчину просто відкинуло на кілька метрів. тиждень вона пробула у реанімації, але травми виявились настільки важкими, що 6 вересня Насті не стало. Ця ДТП нині на устах всієї області, адже у ній поки що більше питань ніж відповідей. Рідним до цих не показало відео наїзду, хоча воно точно є через велику кількість камер. Крім того, чомусь приховують особу водія, вказуючи, що це простий водій маршрутного таксі. Та чи точно він був за кермом, чи просто взяв на себе вину – розбирались наші кореспонденти.

-Крім Настуні, в мене ще є старший син. Після розлучення ми з донечкою проживали вдвох у центрі Вінниці на вулиці Володарського. Після закінчення школи №3 вона навчалась на четвертому курсі архітектурному коледжі на художника-дизайнера. Їй це подобалось, вона мала талант до малювання. Напередодні, 22 серпня, ми відсвяткували на природі день народження Насті – їй виповнилось 18 років. Донька була такою щасливою. Вона часто допомагала мені вдома, пекла, готувала, тиха, домашня і працелюбна, – каже мама загиблої Оксани. –  Того дня ми планували приготувати вечерю, я від’їхала по роботі, а донечка пішла у магазин за приправами. Коли вже поверталась на таксі до будинку, то таксист повертав біля собору і розповів, що сталась страшна аварія. Чомусь я нічого не запідозрила тоді. Ми ще поговорили про водіїв, які літають центром на високій швидкості, що важко перейти дорогу, бо нас з Настею раніше ледь не збивали авто. Вже вдома мені ніхто не відкрив, трубку Настя не брала, у соцмережі не відповіла. В мене почалась паніка, бо донька постійно тримала в курсі , де вона. Аж раптом я згадала за ту аварію, про яку розповів таксист. Я мерщій туди, потерпілу вже забрали, поліцейські не хотіли нічого казати. Вже коли повідомила, що донька зникла, показали фото з місця. Це була Настя. Її забрали у реанімацію, провели операцію на селезінці, вона втратила два літри крові. Після того заінтубували. У доньки були переломи кісток, розірвана селезінка, травмована нирка, легені та важкі травми голови. У перший вечір у лікарні був водій, привіз всю свою родину, не розумію лиш для чого. Мама кермувальника казала, що горе велике у двох родинах, треба щось вирішувати. Я попросила не чіпати мене, бо не до того. Більше нічого не пропонували. Після того кілька днів їх не було, мабуть, вирішували щось з аварією. Тоді стали приходити і купувати ліки, щодня йшло по 10-12 тисяч. Шанси на одужання були дуже малі, але ми вірили у диво, молились за зцілення і постійно чергували біля відділення. Майже щодня дочці ставало гірше, а вночі 6 вересня вона померла. Вже після судово-медичної експертизи нам повідомили, що мозок перетворився у кашу, Настю вбили відразу, а серце працювало, наче двигун. Я це добре розумію, сама вже 30 років працюю медсестрою. Поховали ми нашу донечку у Луці біля дідуся… Після ДТП в мене дуже багато питань, на які я не знаю відповідей. Ніде не вказано, з якою швидкістю їхав водій, просто повідомляють, що він її перевищив. Але це центральна вулиця і він не повинен був летіти. А тут мою дитину не просто сильно вдарили, вона відлетіла і вдарила свідомість. Не пишуть, хто був за кермом, спочатку стверджували, що то жінка, тепер лише те, що це 33-річний маршрутник. Його, мовляв, підставили. Але люди добрі, це ж Соборна, є камери. Якби це подряпали машину чиновника, все б відразу встановили. Крім того, до цих пір слідчі до мене не зателефонували, водій та його родина мовчать, вибачення не попросили. Просто тиша…

Водій «Лексуса» після ДТП на місці заявив, що все сталося за кілька метрів від пішохідного переходу. Мовляв, Настя рухалася саме проїжджою частиною, а не «зеброю». Втім, коли слідчі знайшли відеозапис з камер, то було видно, що дівчина все-таки переходила дорогу по пішохідному переході… А після зіткнення її відкинуло на кілька метрів на трамвайну колію.

-За процесуального керівництва Вінницької місцевої прокуратури повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, водієві автомобіля марки «LEXUS», який не вжив своєчасних заходів до зменшення швидкості руху чи зупинки керованого ним транспортного засобу та здійснив наїзд на дівчину, яка переходила дорогу по пішохідному переходу на вул. Соборній у м. Вінниці. Внаслідок  отриманих травм потерпіла в лікарні померла. На даний час по кримінальному провадженню проводяться усі необхідні слідчі дії та стосовно підозрюваного, подано клопотання до суду щодо обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Винуватцю загрожує від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого, – повідомили у прокуратурі.

Відомо, що 9 вересня Вінницький міський суд обирав водію джипу запобіжний захід. Сторона захисту стверджувала – водій не залишив місця ДТП, співпрацює з слідством та визнає свою вину. Частину витрат родині потерпілої він уже відшкодував.

-Крім того, підозрюваний працює водієм маршрутного таксі, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, раніше не судимий, — повідомили нам у прес-службі суду. — Слідчий суддя, вислухавши учасників судового засідання, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, ухвалив застосувати до 33-річного чоловіка запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на 60 днів та одночасно визначив розмір застави — 40 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Це 85 тисяч гривень. На момент верстки номера кермувальник ще кошти не вніс, а мама загиблої Насті ось як прокоментувала це рішення служителів Феміди.

-Такої допомоги, коли водій купує твоїй донечці білу сукню у гроб, я нікому не побажаю…

Крім того, хід розслідування цієї резонансної аварії вже взяла на себе обласна організація «Дорожній контроль».

-Мене вкрай обурила ця ситуація, адже зазвичай мерія публікує  всі ДТП, котрі потрапляють в об’єктиви їхніх камер. А їх в центрі десятки, і за них сплачуємо ми – платники податків. А ту чомусь все покрито таємницею, ніхто нічого не коментує. Чому? Бо замішані мажори? Наскільки я знаю, то за кермом справді був маршрутник, але «Лексус» належить його товаришу – власнику маршрутів. Той взяв іномарку прокататись, та й наробив біди, -каже лідер «Дорожнього контролю» Володимир Затайдух. – Більш того, загиблою виявилась молода дівчина, яка і життя не побачила. Тому людина, яка скоїла ДТП, має зрозуміти, що це горе і що потрібно допомогти. Ми вже знаємо адресу того водія і будемо його шукати, бо залишити родину у такій біді – це нонсенс!

Спілкувалась
Віталіна Трудько