Ексклюзивне інтерв’ю «33-му» голова ОДА Сергій Борзов подає свою точку зору щодо затримання людини, схожої на Ігоря Алексєєва, керівника служби автомобільних доріг читайте тут – https://33kanal.com/news/105358.html

А що кажуть інші та люди з оточення керівника цього управління, який, як нам стало відомо, знаходиться у СІЗО СБУ Києва і йому призначили заставу у майже 4 млн, яку до випуску газети ніхто не вніс.

Події, що розгорталися, Сергій Борзов описав у своєму пості: «Керівник служби автомобільних доріг у Вінницькій області А. запропонував надати мені як голові Вінницької ОДА неправомірну вигоду у розмірі 4,2 млн грн. за вирішення питання про погашення заборгованості та виділення коштів з державного бюджету України за раніше поставлене медичне обладнання на комунальний медичний заклад області КЗ «База спеціального медичного постачання» перед комерційними структурами у розмірі 4,2 млн грн.

На підставі моєї заяви 24.09 НАБУ було зареєстровано кримінальне провадження…

08.10.2020 спецпідрозділом УСБУ у Вінницькій області спільно з ГУ БКОЗ СБУ та детективами НАБУ «на гарячому» затримано керівника Служби автомобільних доріг у Вінницькій області А. під час надання останнім частини неправомірної вигоди в розмірі 200 тис. грн.

Перераховують суму, принесену голові ОДА Борзову в банці з-під чаю

Про які борги спецмедбази йдеться – наш кореспондент запитав у колишнього керівника цього стратегічного медичного підприємства.

– У 2012 році Вінницька область була в пілотному проєкті по охороні здоров’я. В рамках проєкту була визначена потреба сімейної медицини в обладнанні. Тоді на це виділили державну субвенцію.

Департамент охорони здоров’я зобов`язав спецмедбазу провести тендер та закупити обладнання для первинки на суму 53 млн.

Гроші на рахунках були, але казначейство провело розрахунки тільки на 13 млн, а решту 43,5 млн грн. не проплатили. Хоча наша стаття теж була захищена. Все це обладнання було поставлено в 2012 році на первинну ланку та на наші склади. За документами, ці гроші нібито повернули назад у бюджет. Таким чином виникла заборгованість.

Ми весь час зверталися у профільний департамент, обласну раду, ОДА, писали листи на голів РДА, щоб кожен погасив свій борг. У результаті 2 заклади відпали, бо з бюджету проплатили 9 млн грн. Залишився основний борг 34 млн, а решта 19 млн набігло як пеня. Загальна сума боргу 53 млн — перед комерційними структурами ТОВ «ІлантанМед» (9 млн) та ПП «Донмед» (най­більша заборгованість — 32 млн). Також є ще 2 фірми — «Медгарант», «МедЕксім», — пояснив Олександр Манжуловський.

— Тепер всім стає зрозуміло, чому окремі посадовці влаштували цілу кампанію проти мого призначення та рішення конкурсної комісії. Поспішали отримати чергову частку з держбюджету? — заявив новий керівник спецмедбази Андрій Терещук. — Ще під час публічного конкурсу я пообіцяв провести аудит закладу та погасити борги перед постачальниками, але ж не такими методами.

Але у цій історії ще багато невідомих. Зокрема, причетність начальника служби автодоріг у Він­ницькій області Ігоря Алексєєва і чому саме він підозрюється в дачі хабаря та який його тут інтерес? І хоча Сергій Борзов не назвав прізвища того, хто передавав йому 200 тисяч, але точно вказав посаду і опублікував фото Ігоря Алексєєва під час затримання.

Людину, схожу на Ігоря Алексеєва, керівника служби автомобільних доріг, заковують у наручники

В опозиційних до голови Вінницької ОДА колах обговорюють, що насправді мета цієї НП — звільнити посаду керівника Служби автомо­більних доріг для своєї людини і передвиборна «показуха». Бо він вже був звільненим із цієї посади, але мало не дивом, через суди, поновився. І тому був невигідним керівником. Але тоді виникає запитання: а що, така система відкатів серед усіх чиновників? Вибирають лише неугодних і «здають»? У коментарях під постом Борзова прямо запитують, чи є докази, що саме Алексєєв передавав гроші? Припускають, що обвинувачуваного могли просто попросити привезти передачу у визначене місце і час. Він міг й не знати, що у коробці з-під чаю купюри.

– Максимум, у чому Алексєєва можуть звинуватити, це у шахрайстві. Бо він не вирішував питання, що стосуються його прямих посадових обов’язків, а лише був посередником. Після виборів від цієї гучної справи залишиться лише пшик. Ігор Миколайович має досвід захищати себе у судах. Не так давно він опротестував своє звільнення і поновився на посаді. Зараз також усе залежить від грамотного адвоката, — вважають колеги Ігоря Алексєєва.

Чи володіє слідство необхідною доказовою базою, запитали у речника СБУ Дениса Закаблука. Нас запевнили, що володіє, але, посилаючись на таємницю слідства, не вказали, якими саме.

Відомо лише, що 9 жовтня посадовця зі Служби автомобільних доріг у Вінниць­кій області помістили в СІЗО на два місяці з правом вийти з-під варти за умови внесення застави в сумі майже 4 мільйони гривень.

Газета й надалі буде слідкувати за розвитком подій цієї НП.

Міла ПОЛІЩУК
Олена СТАШЕВСЬКА