Рідні вже встигли попрощатися назавжди з загиблими в авіакатастрофі літака Ан-26Ш, під Чугуєвом, яка забрала життя 26 курсантів ХНУ ПС, серед котрих двоє вінничан.

Про те, як проводили в останню путь героїв, читайте тут – https://33kanal.com/news/105385.html

Між тим, офіційних висновків урядової комісії, до якої увійшли і вінницькі фахівці, ще немає.

Є лише попередні, про які розповідає голова урядової комісії Олег Уруський:

– …Трагічний шостий політ літака Ан-26Ш повністю відновлений. Фахівці встановили зміст перемовин як між членами екіпажу, так і з керівництвом польотів. А ще — встановили причину нештатної роботи лівого двигуна та спрацювання датчика падіння тиску. Це сталося внаслідок відмови у роботі одного з блоків системи управління двигуна. Крім цього, члени комісії ведуть мову і про наявність грубих порушень у виконанні польотних завдань та в організації польотів.

Паралельно проводиться власне службове розслідування у Міністерстві оборони України, бо, крім технічних причин, є велика ймовірність втручання у ці трагічні події «людського фактора» (чомусь екіпаж, повідомляючи про певну несправність, не просив екстреної посадки).

Зате саме цей фатальний нюанс вже обговорюють публічно. Ми вже повідомляли в минулому номері позицію голова ОДА Харківщини Олексія Кучера. Саме він звинуватив командувача у тому, що, мовляв, літак розбився через те, що диспетчери надали пріоритет посадки борту, на котрому летів син генерала Дроздова.

У відповідь група колег батька та сина Дроздових повідомила «33-му» ось що:

– Олексій Кучер, колишній вчитель фізкультури, прокурор, помічник судді, адвокат, а нині він, крім губернаторства, ще й «експерт з керівництва польотами військової авіації» за сумісництвом? Чи розумів він, що до завершення слідства всупереч закону кидає інформаційну бомбу? Вважаємо, що О.Кучер себе дискредитував.

Адже командувач, генерал-полковник Дроздов, гідно у відповідь зазначив:

– Я перебував у такому ж шоковому стані, як і всі ці батьки. Якщо людина не розбирається в порядку виконання польотів та їхній організації, то не треба робити поспішних висновків. Літак, який перебував на посадці, на віддаленні 4 км, чи літак, який перебував на траверзі й ще мав пролетіти по прямій близько 6 км, щоб виконати розворот і зайти на посадку. То, будь ласка, порахуйте, розберіться, а потім звинувачуйте керівника польотів. Прийдіть до Харківського університету, погляньте на тренажери, як курсанти виконують польоти і як заходять на посадку і тоді будете знати, що й до чого.

Юрій Ігнат, керівник пресслужби ВПС, розповів:

– Генерал Дроздов не віддав сина вчитись в Лондон чи у США, а віддав у єдиний льотний військовий ВНЗ країни опановувати професію військового льотчика. І це у час російсько-української війни, коли ми уже відпустили у вічний політ чимало авіаторів! Генерал-полковник Дроздов – шанований в армії й авіації офіцер і льотчик, який пройшов шлях від курсанта до командувача. Учасник Антитерористичної операції у гарячому 2014-му році. Льотчик-снайпер! Його молодший син Сергій не тільки народився з батьком одного дня, 24 лютого, але і пішов по слідах батька-льотчика у небо. Дроздов-молодший – випускник, літає на тих самих Ан-26 совдепівського зразка, які удвічі старші за нього, без пихи та особливих привілеїв. Сергій Дроздов не з тих, хто просив би для сина тепличних умов! І якби не деякі аморальні особи, ніхто б і не дізнався, що ХНУПС закінчив син Командувача!

Син командувача ВПС за день до трагедії літав на цьому ж літаку, котрий розбився. Те, що він не загинув — щаслива випадковість. Сергій в цьому році закінчує ХНУПС. Разом зі своєю дружиною, котра теж офіцер, був на прощанні з загиблими хлопцями. Він дуже важко переживає цю втрату, адже хлопці — близькі йому люди і він міг опинитися на їхньому місці…

У момент катастрофи командувач ВПС був на межі з Кримом, там закінчився льотно-методичний збір. Того дня Дроздов-старший літав на такому ж літаку АН-26. Він не мав можливості відслідковувати, де літає його син. З травня по жовтень у курсантів проходить льотна практика, це звичайна рутинна робота… «Мажором» Дроздов-молодший не був. Але народ чомусь неодмінно хоче крові!

Вже з 15 жовтня родини загиблих будуть отримувати виплати. До того часу у Міністерстві Збройних сил України обіцяють завершити службове розслідування. Тоді ж стануть відомі усі обставини цієї трагедії.