5 листопада у ВДПУ — вибори ректора. Може, і з цим пов’язаний вилив у ЗМІ проблем і сенсацій, які приписують ректору університету, оточенню та «нравам педу»…

Про секс-скандал і крайнього енергетика

– Я зайшов до приміщення клубу через службову необхідність. І там побачив викладачку і директора… вони займались сексом.

Чесно скажу, я був шокований. Почав їх соромити. Бо, може, я і «старої закалки» виховання, але такі речі чинити в закладі, де готують педагогів, на мою думку, неприпустимо. Звернувся до керівництва і розповів про це. Бо завклубом вкотре одружений, проживає зі студенткою в гуртожитку. Але реакції — ніякої. Лише посміялись.

Одного разу я йду коридором вузу і бачу, як цей керівник культмасового закладу йде коридором як ні в чому не бувало із тією самою викладачкою — «партнеркою по сексу»… і нападає на мене та починає бійку.

Я викликаю поліцію. Все фіксується. Але тут знаходяться «притягнуті за вуха» активісти вузу, які мене оббріхують, що я п’яниця, що зводжу наклеп на таких «шанованих людей»… і не їх за аморальну поведінку у стінах вузу, а мене змушують звільнитись з роботи. А я 16 років там віддано пропрацював. Поліція справу не порушує.

Я перейшов на роботу в інший вуз, і тут мене цінують. Але як тільки я оприлюднив цю інформацію — мені почали погрожувати. Тому прошу моє прізвище в публікації не афішувати (редакції цей чоловік прізвище назвав).

– Чому у вузі закрили їдальню, а відкрили кафе, яке «приписують» проректору?

– Усі буфети та кафе під контролем. По документах університет здає одній точці 2 кв. м в оренду, а насправді усі 20 метрів. І різниця йде в кишеню ректору Наталії Лазаренко? — запитують активісти.

– А чи не спеціально закрили їдальню на території університету, щоб кафе могло заробляти гроші на студентах? І теперішня проректор з виховної роботи Людмила Бровчак, яка раніше, коли ще не була проректором, орендувала це кафе. То чи не підставна особа орендує, тому що проректор — це ж посадова особа. Оформила на когось, — розмірковують викладачі.

Заробітки на оплатах за гуртожитки 

– При поселенні в гуртожитки потрібно заплатити 4000 гривень на рік. Постійно потім маємо робити ремонти. Здавати кошти. І потім ці ремонти вписують як ті, що зробили не студенти, а сам університет за бюджетні кошти. І не факт, що студент зробить ремонт і буде в цій кімнаті жити наступного року… Можливо, у цій кімнаті буде жити викладач, тому що свою квартиру здає в оренду. Не дивуйтесь — може бути і так. А цього року взагалі шок був для студентів. Вони заплатили за рік наперед кошти за прожиття, а в березні їх виселили з гуртожитку через епідемію коронавірусу. Гроші, звісно, ніхто не повернув, – про це та інше говорять активісти у ЗМІ. Але через бездіяльність, на їхню думку, правоохоронних органів, вони зібрали пресконференцію, щоб озвучити це.

– Правозахисники подали заяву про підозру у кримінальних правопорушеннях службових осіб, а саме ректора Наталії Лазаренко та першого проректора Сергія Гусєва в обласну прокуратуру, начальнику обласного слідчого управління, Генеральному прокурору, Президенту України, — заявив відомий вінницький адвокат та правозахисник Валерій Палій.

Валерій Палій

– Крім того, ми звертались до ректора Вінницького педуніверситету прокоментувати всі наведені факти в соцмережах про хабарі серед викладачів, «розцінки» за оцінки і здані сесії, інші нарікання і порушення. І ректор зобов’язана надати відповідь, згідно з чинним законодавством. Чи вжила вона заходи, щоб корупційні дії у закладі не відбувались? Та на мої численні інформаційні запити адміністрація Вінницького педагогічного зухвало не відповідає. Відповідно мною подана заява до правоохоронних органів про можливе вчинення службовими особами Вінницького педагогічного університету злочинних дій по привласненню, розтраті або заволодінню чужим майном. Висновок про порушення зроблений на підставі аналізу даних з системи Prozorro при проведенні громадського контролю у сфері державних закупівель. Йдеться про проєктну документацію та ремонт спортивного залу університету. Третій рік роботи не проводяться. Ціна цього злочину наближається до 1 млн. Університет і досі орендує у інших учбових закладах приміщення для проведення тренувань. Це при тому, що є факультет фізичного виховання. Крім того, мені повідомляли і інші факти, які можуть мати місце у вузі під час здачі приміщень у вихідні дні «під заходи».

– Акт виконаних робіт явно сфальсифікований. Тобто йдеться про те, що службові особи педуніверситету вчинили злочин та привласнили кошти, які були спрямовані начебто на ремонт. Для цього складалися акти, а внесення неправдивої інформації в документ — це кримінал. Проглядається те, що керівництво учбового закладу зловживало службовим становищем. Крім них обох, брали участь і інші особи, яких ми не вказуємо, бо немає достатньо даних, щоб називати їх, — розповідає Валерій Палій.

20 жовтня я подав заяву, але досі вона не внесена в Єдиний державний реєстр досудових розслідувань. Хоча, відповідно до закону, слідчі і прокурор зобов’язані внести протягом 24 годин відповідні відомості про кримінальне правопорушення. Я подав скаргу на бездіяльність прокурора, а після сьогоднішньої пресконференції подам на бездіяльність слідчих органів.

На запитання журналістів, чого раптом зацікавились педагогічним університетом, хто звернувся до правозахисників та чи не «замовлення» це, адже 4 листопада в університеті вибори, Валерій Палій відповів так:

– У даному випадку ніхто з конкурентів діючого ректора до мене не звертався. Як адвокат я роблю свою роботу та надаю правову кваліфікацію певним діям. Не люблю злочинців та взявся допомагати безкоштовно.

Андрій Власенко
Ольга Корнійчук

Від редакції. Керуючись принципами свободи слова, ми вислухали одну сторону конфлікту. Готові вислухати і представників університету та ректора Наталію Лазаренко.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що проти ректорату педуніверситету порушили кримінальне провадження. Заява внесена до єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом протиправних дій службових осіб.