Днями Печерський районний суд Києва постановив екстрадувати американського військового Крейга Ленга до Сполучених Штатів.

Про це повідомив один з його адвокатів Олег Веремієнко. Він порівняв справу зі справою етнічного інгуша Тимура Тумгоєва, який був виданий до Росії в 2018 році.

– Крейг- це «Тумгоєв-2». По беззаконню видають його в Америку без гарантій, – сказав Олег Веремієнко. – Захист скористається своїм правом оскаржити вирок і має п’ять днів на апеляцію. Доти вирок Ленгу не набирає законної чили. Зараз американський доброволець не перебуває під вартою.

Сам Крейг Ленг прокоментував вирок, подякувавши всім, хто його підтримує.

«Сьогодні нам не пощастило, але ми все ще віримо в Бога. Всім, хто прийшов цього вечора і став на мій захист – дякую вам. Ми подамо апеляцію і просимо вас і надалі молитися за нашу сім’ю в ці важкі часи», – заявив він.

Ми неодноразово висвітлювали історію американця Крейга Ланга, який приїхав добровольцем воювати за Україну із США. А після демобілізації познайомився з киянкою Анною та закохався. Дівчина завагітніла. Влітку минулого року пара вирішила узаконити стосунки, але закінчився термін перебування у нашій країні. Рік тому Ленга заарештували у Могилеві-Подільському для екстрадиції в США. Там його підозрюють у вбивстві літньої пари, якій він начебто обіцяв продати зброю, а на ділі пограбував і вбив. За українським законодавством ці злочини – екстрадиційні: відповідають статтям 185, 187 і частиною 2 статті 115 Кримінального кодексу України. Втім захисники додають – це неправильне, несправедливе рішення – видати Крейга без письмових гарантій з боку Штатів, що в разі визнання його винним до нього не будуть застосовані такі види покарання, як смертна кара або довічне позбавлення волі. Втім, сам він це категорично заперечує і вважає, що у всьому винна політика. Небайдужі друзі знайшли Крейга квартиру на Вишеньці, й там він жив з дружиною. Анна 5 квітня у пологовому будинку №1 народила йому сина Елайджу.

Віталіна Володимирова