23-річний Дмитро Чернега – це справжній прорив у світі вінницької моди. Його називають майстром чоловічого костюму, а сам він встиг презентувати вже три колекції, які викликали справжній прорив серед молоді і не тільки. Мало хто знає, але найбільша підтримка та партнерка по бізнесу є його мама. Про шлях до успіху, карантинні тренди і чому дизайнер з перспективної Польщі повернувся назад до України – він розповів нашому журналісту.

-Я –випускник школи №25. Після дев’ятого класу поїхав на навчання у технікум у Польщу, адже хотілось чогось більшого. Спеціальність — ландшафтний дизайн.Паралельно підробляв у магазинах «Zara» та  H&M. та Був момент, коли у технікумі був випускний і всі взялись підбирати костюми. Мені хотілось чогось цікавого, аби здивувати людей. Але, обходивши десятки магазинів, не знайшов класичного костюма, який би хотів носити.Вирішив створити костюм сам. Розробив дизайн самостійно. Мама у мене швачка із багаторічним досвідом, працювала за кордоном. Саме їй я довірив пошиття. Вдома у нас був шматок шерстяної тканини, із нього вийшов піджак. Штани пошили із іншої – чорної тканини. По боках зробили лампаси. Жилетка була зі шкіри. Вийшла чудова «трійка». Усі однокурсники були вражені, запитували, що за бренд чи дизайнер. Та коли я розповів правду, оточуючі не могли повірити. Через рік я зрозумів, що хочу створити свою колекцію. Коли я розповів про свої плани бути дизайнером мамі, вона була здивована. Адже толком ми нічого не знали про це. Та вирішили йти до мети та стали готуватись до першого показу. Тканини замовляли із Німеччини.Далі я подав свою кандидатуру на конкурс молодого дизайнера і виграв його. І завдяки Наталії Фурмановій представив свою колекцію «Empire of Gentleman» у рамках Vinnitsa Fashion Days. Це були близько 30 образів — костюми та літні луки. Демонстрували одяг не професійні моделі, а звичайні хлопці.

Наскільки мені відомо, із Польщі ви назавжди повернулись до рідної Вінниці. Чому так сталось і невже талановитому дизайнеру там мало перспектив?

У Польщі в мене було багато друзів, знайомих, вони всіляко підтримували і я навіть влаштовував показ для них у Варшаві. Всі були у захваті і робили замовлення. Але в якийсь момент я зрозумів, що немає сенсу сидіти там, якщо є певна сфера в якій себе хотів бачити. А так як я відшивав одяг і вся моя команда знаходиться у Вінниці, це теж зіграло вирішальну роль. Вирішив – треба переїжджати і вже більш серйозно і професійно займатись своєю справою. Ми саме почали готуватись до колекції, яку презентували у Будинку офіцерів минулої зими. І з того часу я тут. У Польщі відкриття свого особистого бізнесу насправді відбувається важче, тому що більше всяких паперів потрібно зібрати. Інша країна, інші люди, інколи присутнє прискіпливе відношення до українців та в цілому іноземців. Але ми маємо в планах виходити на польський ринок, чекаємо, щоби закінчився карантин та відбулись послаблення. Після того поїдемо туди, будемо розмовляти з людьми та проводити презентації. А поки ж втілюємо наші творчі плани тут, записуємо наших клієнтів, вони мають можливість торкнутися тканини. Всі заміри відбуваються індивідуально під кожну фігуру. В цьому моя перевага над мас-маркетом, де практично всі моделі оверсайз –вільного крою. Це говорить тільки про те, що вони не в змозі шити під кожну людину, їм так вигідно. А я працюю тет-а-тет з кожним і це моя перевага. Мені приємно напряму працювати з клієнтом, коли він задіяний у процесі виробництва і разом ми радіємо результату.

Вас називають «королем» чоловічого костюму – атрибуту справжнього джентельмена. А для дівчат шиєте?

Особисто на нашій сторінці чоловічого бренду ми не пишемо про речі для дівчат, адже тоді буде втрачатись цей чоловічий дух. Але з представницями прекрасної статі теж працюємо і рік тому презентували капсульну колекцію жіночого одягу в стилі 50-х років 20 століття, де переважно були пальто та костюми. Не хочеться робити все на раз, бо хочеться, щоб продукт вийшов максимально якісним для всіх наших клієнтів та клієнток. Хочемо приділяти цьому достатньо часу, проте зараз основною поділкою є одяг для чоловіків, далі йде жіночий. Тому будемо раді виконати всі побажання для наших чарівних вінничанок.

Нещодавно ви презентували колекцію базових речей для чоловічого гардеробу. Розкажіть.

Мені завжди на підсвідомому рівні хотілось привернути увагу до базових речей, бо костюми – це класно, але саме перших мені не вистачало. Хотілось створити гольфи, светри, футболки – одним словом звичайні речі, яких нашим чоловікам насправді складно знайти у Вінниці. Бо ніби всього цього багато, але сама модель, ціна та якість бажають кращого. Не раз мої знайомі купували вироби з Туреччини, але вже після першого прання виріб кошлатився. Почали із гольфів чорного, синього, зеленого кольорів, ближче до весни будуть поло та футболки. Працюємо виключно із висококласними італійськими тканинами, які приємні до шкіри та чудово носяться не один сезон. Крім того, закупили техніку, щоби вироби були якісними. Адже хочеться, щоб чоловікам було комфортно, щоб все подобалось. Ціновий діапазон у нас знаходиться на нормальному рівні. Додам, що від костюмів ми не відмовляємось, базові речі – це просто паралельна течія.

Ви стали одним із тих дизайнерів, хто шив маски для «Танців із зірками». Як склалась співпраця?

Коли почався карантин і в аптеках не було як купити маску, ми як дизайнери підключились і почали допомагати, а не спробувати на цьому заробити. За свою роботу брали невеличкі кошти, за день відшивали до ста масок. Паралельно до мене зателефонували з телеканалу, їм мене порадила Наталя Фурманова, та попросили пошити маски на танцювальне шоу. Обрали червоні з емблемою бренду. Вислав і через два тижні головний режисер «танців із зірками» вінничанин Володимир Завадюк запропонував співпрацю і запросив особисто до Києва. Звісно, я погодився, а ще попросив взяти із собою маму, адже ми разом працюємо у тандемі. Мені не відмовили. Атмосфера на шоу чудова – прості, душевні, щирі люди, я був приємно вражений, бо жодної зірковості я не помітив ні в кого. Всі пари вразили талантом, бо бачити їхні танці зі студії – це насолода. Особисто я вболівав за Сергія Мельника та Аделіну Делі, вони показали гідний результат. Якщо буде така можливість співпраці, буду лише радий.

В зв’язку з карантином чи змінились тенденції і в моді?

Звісно. Мода циклічна, і нове – це давно забуте старе. Зараз вийшов новий напрямок, суть якого – одяг для дому. І в цьому одязі можна ходити на вулицю чи йти в магазин за покупками. Крім того, багато країн відійшли від хутра, Європа гостро виступає за «еко», замість пакетів там носять сумки з тканини, які називають «шоперами», навіть зі шкірочок фруктів виготовляють одяг, мені це імпонує і мрію, що так і буде в нас.

Спілкувалась Вікторія Снігур