Зі скандалів почалась  перша установча сесія селищної ради новоствореної Томашпільської об’єднаної громади. Бо напередодні у  терміновому порядку секретарям та сільським головам, чиї повноваження закінчилися, наказали прибути до приміщенні ради із трудовими книжками, в яких самостійно зробити записи про звільнення, зразки яких розіслали смс-повідомленнями.

-І це замість того, щоб зібрати людей у якомусь залі чи кабінеті й урочисто подякувати за багаторічну роботу, пояснити подальші дії? Щоправда ніхто не кинувся у ноги царю й не прибіг на покарання. Проте в понеділок, мабуть, уже після мого офіційного звернення, вивчивши норми законодавства, без ніяких вибачень повідомили, що таки спутали межі, повноваження й дозволили нам робити звільнення самостійно. Ось такі вони царські методи…Так, я мало пропрацював самоврядцем, очільником села. Але за тих п’ять років я зі своєю командою відродив село, завершив будівництво водогону, про який інші звітували, розкравши гроші, вивів його в районі на перше місце з благоустрою та багато іншого. Проте є сільські голови і секретарі сільських рад, які пропрацювали в органах місцевого самоврядування десятки років, яким населення висловлювало довіру й повагу не на одних виборах, за що вони по-справжньому служили своїм землякам, дбали про наповнення бюджетів, про благополуччя маленьких і великих громад тощо.Прикро, що й очільник району, який ще діючий, наділений повноваженнями, отримує від держави заробітну плату, також не спромігся організувати хоча б роз’яснювальну роботу. Для чого? Ми вже ж не потрібні… як і ці села й сільські люди. Але ж село з споконвіків годувало міське населення, формувало продовольчий запас держави, – каже Олександр Козоріз, вже колишній Великорусавський сільський голова.

Втім, продовжити роботу сесії не вдалось через масові порушення у регламенті. То ж довелось перенести її на 4 грудня. До робочої групи запросили трьох опозиційних депутатів, склали виконком. У районі утворюються наразі три фракції  – «Слуга народу», «ЄС» та «Батьківщина».  Голова ОТГ заявив про створення четвертої «Української стратегії Гройсмана».  Запропонували депутати включити до виконкому «Сворбодівця» Сергія Тімкова, який завжди вирізнявся своєю опозиційністю до голови і патріотичною позицією. Але Валерій Немировський відмовив.

Напружена ситуація у районі залишається і зі старостами. Якщо раніше місцеві жителі були незадоволені скороченням старостинських округів, то тепер обурюються новопризначеними старостами та називають їх «ручними» для голови ОТГ.

-Минулого тижня до селищної ради приїхали жителі Антонівки, бо вони не згодні з кандидатурою старости, яку поставив голова ОТГ Валерій Немировський. Більша половина села вимагала залишити колишнього голову Олександра Павлова, бо той себе добре зарекомендував і має авторитет серед громади. Але справа в тому, що даний громадянин балотувався на голову ОТГ і був конкурентом Валерія Немировського, – додає  місцевий громадський активіст Сергій Тімков. – Останній був проти цього і просив зняти кандидатуру. Мовляв, людина ви толкова, будете працювати на село. Але опонент не послухав, бо ж ми живемо у демократичній країні.  Він навіть посів третє місце. А тепер Валерій Немировський почав вести іншу політику і заявив мітингувальникам, що колишній голова поганий професіонал і брати в старости його не хоче. Коли люди просили пояснити детальніше, чому так сталось, відповів : «Бо того. Не грузіть мене». Оце такий рівень спілкування з людьми. Дуже довго чекали жителі Антонівки, що їх почують, але ніхто до них так і не дослухався. У відчаї вони поїхали по домівках.

Віталіна Володимирова