Вінницькою обласною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт стосовно одного з колишніх керівників ГУНП у Він­ницькій області та його підлеглого, які вчинили службове підроблення офі­цій­них документів, в результаті чого розтратили бюджетні кошти на загальну суму 1 млн 100 тис. грн.

За даними слідства, правоохоронці, зловживаючи своїм службовим становищем, упродовж 2018 – 2019 років вносили неправдиві відомості до актів виконаних робіт щодо сервісного технічного обслуговування та поточного ремонту службового автотранспорту. Таким чином систематично здійснювали перерахування бюджетних коштів з казначейського рахунку ГУНП у Вінницькій області на користь юридичної особи у Вінниці. Насправді ж службові автомобілі не ремонтувались. Згідно з висновком експертизи заподіяно 1 млн 100 тис. грн. збитків. З метою їх відшкодування пред’явлено цивільний позов у кримінальному провадженні. Досудове розслідування здійснювалось слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Хмельницькому, процесуальне керівництво здійснювалося Вінницькою обласною прокуратурою.

Як з’ясував наш кореспондент, мова йде про колишнього заступника керівника Нацполіції по тилу Сергія Сокирана та керівника автогосподарства Миколу Зарембу. Ще у травні 2019 року у Вінниці працювала спеціальна комісія. Тоді третьою фігуранткою була жінка, але в результаті підозру їй не оголосили.

– Згідно з розслідуванням, керівництво ГУНП, а саме Сергій Сокиран та Микола Заремба, організували схему фіктивного ремонту транспортних засобів правоохоронців. Спочатку вони співпрацювали з компанією «Автомир», але, мабуть, вчиняти такі дії там не захотіли, і вони перейшли на інше СТО, – повідомив нашому журналісту голова ГО «Ревізія влади» Віталій Павловський. – На паперах ремонт службових автівок начебто проводився, а фактично основна частина тих робіт не виконувалась. Були випадки, коли з казначейської служби перераховувались кошти на ремонт, а ті поліцейські машини навіть не з’являлись на СТО. А деякі повертались точно в такому стані, як раніше.

Про це розповідали самі рядові працівники поліції, які їздили на тому транспорті і, зрештою, змушені були ремонтувати його за свій рахунок. Наша організація неодноразово висвітлювала дану інформацію. Рік тому у Вінниці був Сергій Князєв, і ми теж в нього запитували, що робитиме із такими підлеглими. Зрештою, за нашими даними, на нечистих на руку правоохоронців звернув увагу Юрій Педос і почалось слідство, перевірки. Відразу тоді Сергій Сокиран перейшов на посаду заступника начальника з забезпечення територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області, про долю Миколи Заремби мені невідомо. Але вся доказова база зібрана, і чекаємо висновку суду. Ікриміновані статті не передбачають умовного покарання…

Якщо вину Сергія Сокирана та Миколи Заремби доведуть, то їм передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з кон­фіскацією майна.

Віталіна Володимирова