18 грудня підозри у порушенні правил польотів отримали ще командир військової частини та керівник польотів військової частини. Утім, експертизи вказують на можливі порушення не лише з боку цих трьох підозрюваних. Про це на брифінгу повідомив начальник відділу ГСУ ДБР Вадим Приймачок, звітуючи про хід розслідування катастрофи військового літака АН-26 на Хар­ківщині. Правоохоронці розповіли, що слідство триває і ступінь вини і відпо­відальність кожного військового, який мав відношення до експуатації літака АН-26, ще буде перевірятись. Підозрюваних не затримували. Слідство планує звертатись до суду для обрання їм запобіжних заходів. Яких саме – поки не повідомили.

Загалом у ДБР розглядають чотири версії трагедії.

У Військово-Повітряних силах того ж дня заявили, що: «командування наразі утримується від офіційних коментарів щодо брифінгу ДБР, адже надалі у правовій площині проводитимуться певні процесуальні дії. Крапку у цій справі має поставити суд, як у будь-якій правовій державі». На разі військовослужбовці підготували лист-звернення до керівництва держави.

Вчора Печерський суд Києва взяв під варту командира військової частини В. Глазунова за підозрою у недбальстві та порушенні правил підготовки польотів, що призвело до катастрофи АН-26 та загибелі 26 військовослужбовців

«Спочатку мене хотіли принизити моїм сином. А він не мажор, як представляли його деякі ЗМІ, – розповів згодом сам Сергій Дроздов. – Він, як і всі курсанти Військово-Повітряних сил, навчається і літає на тих же літаках. Напередодні цієї страшної катастрофи у складі екіпажу на тому ж літаку він виконував польоти. Хочу ще раз висловити співчуття родинам загиблих, тим дітям, котрі мріяли стати пілотами… Але, на жаль, сталася страшна трагедія, котру можна було не допустити. Неодноразово я висловлював свої пропозиції стосовно стану техніки, її модернізації. І якби керівництво на рівні держави прислухалося б до заяв про морально застарілу техніку і про необхід­ність придбання нової та сучасної, то ми б не мали такого результату. Цього року на озброєння Військово-Повітряні сили не отримали жодного літака. Наступного року плануємо розпочати будівництво літаків АН-178. На це піде два-три роки. «Наймолодші» літаки, котрі наразі є в нас на озброєнні — 1991 року випуску. Мене засмучує те, що на проукраїнських бойових офіцерів чиниться такий тиск. І навіть ще до завершення судового процесу вже формується негативна суспільна думка і розвішуються ярлики. Це нічого доброго для нашої армії не несе, навіть навпаки — підривають моральний дух як командирів, так і тих, хто безпосередньо виконує бойові завдання. Мені вручили підозру на 30 сторінках. Перерахували все: від військової дисципліни в бригаді, порядку в ор­ганізації підготовки льотчиків, закінчуючи підготовкою керівників, котрі керують цим. Але як­що подивитися на самі Повітряні сили, то вони складаються не тільки з командування, а й з решти офіцерів. А всі ці закиди у пі­дозрі адресуються особисто мені…»

На місці катастрофи

Повідомлення про оголошення підозри Сергію Дроздову викликало цілий шквал відгуків. Багато — на підтримку командувача ВПС. Кількість групи підтримки Дроздова з кожним днем зростає, офіцери та ветерани ставлять підписи на його підтримку.

Нагадаємо: ввечері 25 вересня у Харківській області на 530-му кілометрі траси Київ-Харків поруч із дорогою під час виконання навчально-тренувального польоту впав військовий літак Ан-26 та одразу загорівся. На борту було 27 людей з 11 областей — 20 курсантів та 7 членів екіпажу, офіцери Харківського університету Повітряних сил ЗСУ ім. Кожедуба. На місці авіакатастрофи знайшли тіла 25 загиблих. У суботу вранці у лікарні помер один із двох курсантів, які вижили. Він отримав 90% опіків тіла, хлопцю було 20 років. Згодом у МВС повідомили, що кількість жертв зросла до 26. Серед загиблих були два курсанти родом з Він­ниччини: Максим Хом’ячук і Роман Корчовський. Курсанту В’ячеславу Золочевському судилося на життя. І він вирішив продовжити навчання у Харківському університеті Повітряних сил України.

Згодом керівник Міноборони Андрій Таран розповів, що попередня причина падіння літака — від­мова датчика у лівому двигуні, літак зачепився крилом за землю. Літак виготовлений у 1977 році, до чергового ремонту двигуна залишалось 5 тисяч льотних годин.

Це друга масштабна авіатроща в Україні. У 2002 році сталася трагедія у Скнилові. Там унаслідок падіння винищувача загинуло 77 людей, 250 отримали поранення. До відповідальності за трагедію безпосередньо притягнено 10 осіб. Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків визнано винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту.

Сьогодні стало відомо, що генерала Дроздова взяли під особисте зобов‘язання.

Також читайте: Вінницькі військові збирають підписи на підтримку генерала
Сергій Дроздов не винен! На цю посаду «поклали око» недоброчесні генерали – генерал-майор юстиції Василь Вовк.