Про справжню революцію, яка відбувалася у стінах Немирівської міської ради 17 грудня, наша газета уже повідомляла. Тоді мешканці сіл об’єднаної Немирівської громади мало не штурмом брали депутатів прямо під час сесії через старостинські округи. Напередодні депутати партій «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Українська стратегія Гройсмана» — які представляють більшість у Немирівській міській раді — проголосували за укрупнення 4-7 сіл в один старостинський округ. Таким чином було утворено лише 7 старостинських округів.

– На минулій сесії депутатська більшість не лише позбавила наші села будь-якого розвитку, вони вкоротили нам віку, бо як вижити звичайному селянину, якщо навіть за довідкою на субсидію доведеться подолати 15-20 кілометрів бездоріжжя до новоствореного старостинського округу? Чому ви порізали села, не порадившись з людьми? — обурювалися мешканці сіл Байраківка, Сокілець, Головеньки, Рубань та Криківці.

Присутні депутати апелювали економією бюджетних коштів, але громадські активісти переконані, що такий шлях призведе лише до вимирання села…

– Зрівняйте наші села бульдозером разом з людьми, зробіть тут ще один Бабин Яр… Вам же лише землі наші потрібні, а не люди, — обурювали мешканці сіл.

Міський голова Віктор Качур підтримав волевиявлення людей і призначив робочу групу, яка мала визначити, скільки і де потрібні старостинські округи.

До робочої групи увійшли активісти з кожного села, яке приєдується до Немирівської міської громади. Після спільної роботи було вирішено утворити старостинські округи у тих селах, де раніше були сільські ради. Таким чином громадськість запропонувала створити 20 старостинських округів.

29 грудня громадські активісти знову з’їхалися до міської ради на позачергову сесію, де знову на порядку денному виносилося питання округів. Люди готові були й далі відстоювати свої села. Та цього разу депутати дослухалися до рішення громадськості і затвердили 20, а не 7, як раніше проголосували, старостинських округів.

Фото Сергія ХІМІЧА