Виставку організовано завдяки спільним зусиллям Центрального регіонального відділу УІНП, Вінницької облдержадміністрації та обласної Ради.

– Боротьба за незалежну Україну об’єднала на початку ХХ ст. усі українські землі – від Криму і Слобожанщини до Закарпаття й Буковини. Це яскраво демонструють матеріали виставки «Українська революція 1917-1921 років: регіональний вимір», яка відкрилась сьогодні до Дня Соборності у холі обласної ради. Вдячний Українському інституту національної пам’яті за те, що її можуть побачити вінничани. Це важливо і актуально, адже тільки в єдності українці можуть відстояти суверенітет і соборність держави., – прокоментував зміст виставки мер Вінниці.

– В експозиції – 14 стендів, присвячених різним регіонам країни. Причому один з них висвітлює події на етнічних землях поза межами сучасної України, наприклад – на Кубані, Далекому Сході, американському континенті. Цікаво, що активним український рух був, наприклад, у Білгороді, яке нині є містом на території Росії. Більше історичних фактів можна дізнатись, відвідавши виставку. У холі облради вона працюватиме тиждень.

Ось електронна версія виставки, яка доступна за посиланням https://bit.ly/2YfDcB6

У заході також взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Борзов, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий,  керівник ЦРВ УІНП Богдан Галайко, громадськість та представники культурних і науково-історичних кіл Вінниччини.

Вітаючи присутніх Сергій Борзов зазначив:

«Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення. І лише 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року.

Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності. Боротьба триває і понині. На сьогоднішній день неможливо уявити єдину соборну Україну до поки Крим і Донбас не будуть повернуті. Національна ідентичність допомагає нам боротися з російською агресією і єдине, що показує історія, що все одно ми переможемо».

Очільник обласної Ради висловив подяку всім, хто сприяв в організації виставки та підкреслив, що події Української революції 1917-1921 рр. мають неабияке значення для України і українців особливо зараз, коли вже 7-й рік поспіль наша держава протистоїть зовнішній агресії з боку Росії, а наші співвітчизники мужньо боронять кордони України. Також Вячеслав Соколовий закликав всіх бути єдиними та працювати на економічне утвердження України.

До Дня Соборності України керівництвом області та міста вручено Почесні грамоти та пам’ятні видання книг, присвячених подіям Української революції 1917-1921 рр.

На завершення Богдан Галайко провів екскурсію виставкою для всіх присутніх, розповів про події тих часів та роль Вінниччини у боротьбі за незалежність України.

«На честь 102-ї річниці Соборності України УІНП, зокрема, його Центральний міжрегіональний відділ, спільно з Вінницькою облдержадміністрацією та обласною Радою презентують вінничанам тематичну виставку «Українська революція 1917 – 1921 років: регіональний вимір», яка розповідає про етапи та події становлення української соборності та незалежності в територіях країни, зокрема, і на Поділлі, на нашій славні Вінниччині», – розповів Богдан Галайко.