Водночас більшість прагне, щоб офіс чи квартиру прикрашали авторські картини, які милують око. Саме через це відповідні роботи вінницької художниці Катерини Головатюк користуються популярністю не лише в Україні, але й в інших країнах на різних континентах.

Катерина Головатюк є співробітницею Вінницького національного медичного університету. Малювання є її другою професією. На картинах вінничанки переважно зображені яскраві пейзажі, тварини і пташки. Загалом пані Катерина створила близько тисячі картин.

– Вони є у приватних колекціях (і музеях) України, Ізраїлю, Канади, Росії, Франції, Італії, Японії тощо. Переважно роботи замовляють колекціонери, що є поціновувачами мистецтва, – каже Катерина Головатюк.

Вінничанка пише в стилі «примітивізм». За її словами, це сприйняття світу «по першому колу». Водночас пані Катерина вражає себе художником-ідеалістом.

– Описую світ краще, ніж він є насправді. На це є великий попит. Бо майстрів, які творять в стилі «примітивізм», в Україні і загалом у світі небагато, – пояснює вона.

У Катерини Головатюк немає жодного планування своєї творчості, стабільного часу на створення кожної картини. Все залежить від натхнення, як і будь-якого справжнього митця.

– Я не можу писати швидко. Інколи за місяць завершую лише одну роботу. Майже всі мої картини – складні для виконання, бо треба ретельно вимальовувати кожну деталь, послідовно нанести кілька шарів фарби (із паузою в 1-7 днів). Від цього нерідко дуже втомлююся. Хоча деякі художники пишуть картини в стилі «експресіонізм» за 3-4 години, бо це набагато легше, – пояснює Катерина Головатюк.

Художницю багато що надихає на творчість:

– Цікавими для мені є і портрети, і природа. Напевно тому, що я дуже люблю життя в усіх її проявах. Приміром, навіть у похмурому дощовому дні є краса! Передати її – велике щастя для художника. Особливу радість мені доставляє можливість писати тварин, передавати їхній настрій.

Часто пані Головатюк у своїх творах зображує квіти. При цьому ніколи їх не зрізає.

– Мені достатнього глянути один раз на квітку або на тваринку. Вдома закриваю очі, відновлюю у пам’яті зображення, розвертаю його і створюю на полотні те, що хочу. Адже маю фотографічну пам’ять. А ось портрет людини бажано писати із натури, за кілька сеансів. Це набагато легше і краще, ніж із фотографії. Тоді ти відчуваєш об’єм, емоції тощо, – продовжує митець.

Катерина Головатюк каже, що не заробляє великих грошей на своїй творчості. Але вона й не прагне до цього. Натомість вважає за необхідне ділитися творчим даром із друзями і близькими, аби не загубити його. Серед іншого, в планах Катерини Головатюк на 2021 рік – завершити цікаві творчі напрацювання щодо Японії. Поки що її картини на цю тему ніхто не бачив. Тож можна очікувати приємних сюрпризів і нових відкриттів.

Фелікс ЖАНІН