Минулого тижня Центром громадського здоров’я МОЗ України був оголошений тендер на суму 10 мільйонів гривень на послуги з організації та проведення біоповедінкового дослідження серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками у 2021 році.

Хто і навіщо проводить такі дослідження, запитала у парламенті нардеп із Вінниці Ірина Борзова:

– Невже в нас немає інших проблем? Невже на сьогоднішній день це важливо? За які кошти проводитимуть ці дослідження? — поцікавилася депутатка в міністра Максима Степанова.

На що міністр відповів, що кошти грантові, а детальніше про дослідження має пояснити Віктор Ляшко.

Того ж дня роз’яснення були опубліковані на сайті Центру громадського здоров’я.

У ЦГЗ пояснили, що в результаті дослідження епідеміологи зрозуміють, як поводять себе люди, які перебувають у групі ризику, до інфікування якоюсь хворобою, як вірус або інфекція поширюються, як зробити програми з профілактики ефективними. В Україні такі дослідження серед ключових груп відбуваються з 2004 р. за фінансування міжнародних донорів.

Тому 1 лютого 2021 року Центр громадського здоров’я оголосив на Prozorro закупівлю біоповедінкового дослідження про ризики інфікування ВІЛ серед геїв. Очікувана вартість дослідження становить 10 міль­йонів гривень.

– Дослідження планує охопити 6900 людей із групи ризику в 16 містах. Зокрема у Вінниці аудиторія має бути 350 чоловіків. Минулого року у Вінницькій області дослідження проводила ГО «Центр громадського здоров’я «Незалежність».